Barreres del procés comunicatiu: superació i eficàcia
Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,66 KB
Barreres del procés comunicatiu
El procés de comunicació té diferents barreres que es situen en diferents punts d'aquest procés:
Codificació:
Manca de compressibilitat: problema que té origen en la codificació i transmissió del missatge per part de l'emissor. Factors com l'edat, la formació o l'experiència poden conduir a la codificació d'un missatge de manera incomprensible per als receptors.
Filtrat: manipulació del missatge per part de l'emissor, que elimina aquella part que pot perjudicar-lo.
Canal:
Elecció de canals inadequats: el to de veu, gestos o postures s'han d'adequar al tipus de missatge
Descodificació
Emocions: influeixen en l'exactitud amb la qual el receptor interpreta el missatge. La comunicació és un procés cognitiu i emotiu, sentim el que ens interessa i entenem el que volem (sordera selectiva). No podem separar un missatge del contingut de l'emoció, fins i tot inconscientment. Si ens passem de la justa mitja provoquem desconfiança, com ara el fet de fer la pilota. Per a comunicar-se ens hem de centrar en la persona que escolta perquè qui mal entén, mal respon.
No saber escoltar: aquest fet provoca que el receptor perdi molta informació en el procés de comunicació
Percepcions subjectives: aquest fet suposa que qualsevol missatge està subjecte a la interpretació subjectiva de cada persona, d'aquesta manera no es veu la realitat, sinó que és interpretada.
Esquemes mentals: idees preconcebudes que tenim i estan marcades per diferents contextos en els quals hem crescut, aquests poden impedir la comunicació efectiva entre dues o més persones
Primeres impressions: condicionen sempre la segona presa de contacte, hem d'anar en compte.
Capacitat d'anàlisi: condicionada per la gran quantitat d'informació que tenim al nostre abast i per les dificultats que aquest fet suposa a l'hora de mantenir l'atenció i detectar els missatges fonamentals
Les condicions per a una comunicació eficaç són:
La superposició de camps de consciència. La intencionalitat de l'emissor ha de correspondre a una receptivitat del receptor, i per tant, que en els seus camps de consciència puguin superposar-se, almenys parcialment. És a dir, que les dues tinguin interès en allò que es comunica i que les dues tinguin interessos compartits
L'existència de retroalimentació. La utilització de la retroalimentació pot acabar amb bona part dels problemes derivats de la manca de comprensió o interpretacions errònies del missatge. Gràcies això, l'emissor pot comprovar si el receptor ha entès allò que es volia comunicar i si ha escoltat activament.
La utilització de codis comuns als del receptor. Les paraules i conceptes utilitzats han de tenir el mateix significat per a tots els interlocutors.
L'escolta activa. Suposa mantenir, com a receptors, una actitud oberta i receptiva. D'aquesta manera, escoltar amb eficàcia suposa la recerca activa del significat del que ens diuen i deixar per després tot el que ens volen comunicar la interpretació i l'elaboració de judicis.
Controlar les emocions. Les emocions poden distorsionar la transmissió dels significats