Ball robat pdf
Enviado por Chuletator online y clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,44 KB
Comenteu el fragment següent del segon acte de Ball robat, de Joan Oliver. Tingueu en compte, especialment, els aspectes següents (no cal tractar-los separadament ni en el mateix ordre):
a) la ironia de referir-se a la felicitat conjugal en una situació en què els matrimonis es mantenen per les aparences i que, justament per això i per l’acceptació resignada de mantenir l’status quo, és impossible que siguin realment felíços. La referència al canvi de parelles i al «ball robat», que ha combinat les parelles d’acord amb els sentiments, n’és la demostració, ja que no es dóna sinó en una situació momentània, passatgera, com es constata per la solució de l’obra.
b) la relació entre Oleguer i Cugat planteja la contraposició de dues filosofies del tot oposades, no només referides al matrimoni, sinó a la vida mateixa, especialment en enfrontar el positivisme d’Oleguer i l’intel·lectualisme de Cugat, l’home de lletres, i evidenciar la distància entre el fet viscut i l’imaginat. D’altra banda, el diàleg final d’Oleguer amb la seva dona és un joc irònic que, aparentment, sembla modificar el tipus de relació que hi havia entre ells. Potser només en aparença i com a cop d’efecte final de l’obra.
c) pel que fa a l’actitud de l’autor, es pot parlar d’escepticisme, de denúncia de la falsedat de les relacions humanes, etc.
Expliqueu l’estructura general de Ball robat i comenteu, després, els elements principals que fan de l’obra una comèdia burgesa.
Pel que fa a l’estructura, l’alumne/a ha d’explicar que l’obra estableix la unitat ternària com a cèl·lula compositiva bàsica: tres parelles que dibuixen tres triangles amorosos, en els quals distingim tres personatges afectivament actius i tres personatges passius. A més, haurà d’al·ludir a almenys dos dels components estructurals secundaris que també s’organitzen segons una trinitat: descomptat l’epíleg, divisió de l’obra en tres actes, que abasten tres moments d’un mateix dia i que transcorren en tres espais de la intimitat burgesa. Finalment, pot adduir com a principi estructural el joc d’oposicions entre caràcters. Quant a l’adscripció de Ball robat a la comèdia burgesa, l’alumne/a haurà d’esmentar i explicar, com a mínim, tres de les següents convencions del gènere (0,5 punts per cadascuna): manteniment de les tres unitats; escenaris benestants; triangle amorós; rel sentimental i domèstica del conflicte; dinàmica d’entrades i sortides;dialèctica de rèpliques i contrarèpliques, amb la dosi d’esgrima verbal que arrossega; humor que, malgrat tenyir-se d’amargor, no desapareix del tot.