Avantguardes del Segle XX: Art i Literatura
Enviado por joan y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,29 KB
Conjunt de moviments artístics que van sorgir a Europa durant el primer terç del segle XX. El seu objectiu era trencar amb la tradició cultural burgesa i experimentar noves formes d'expressió representatives de la modernitat.
Hi va haver diversos moviments avantguardistes com el cubisme, futurisme, dadaisme i surrealisme, a vegades contradictoris, però allò que els identificava i relacionava era la voluntat d'una revolta.
Etapes de les Avantguardes a Catalunya
- 1915-1924: Els anys de la primera avantguarda, entre la publicació de l'"Oda a Guynemer" de Junoy i la mort de Salvat-Papasseit. En aquesta etapa, els models que més van influir a Catalunya són cubistes i futuristes.
- 1925-1936: Etapa del domini del moviment surrealista. A Catalunya té dos nuclis importants:
- El grup de Sabadell, que mostra la rebel·lia a través de la sàtira i l'humor.
- El grup format per Salvador Dalí, que promouen la revista L'amic de les arts i publiquen el manifest groc.
- 1948-1954: Es reprenen a la postguerra amb el grup Dau al Set, que publica una revista. A partir dels anys 50, diversos poetes continuen utilitzant recursos lligats amb les avantguardes fins a arribar a la poesia visual.
Figures Clau de l'Avantguarda Catalana
Joan Salvat-Papasseit (1894-1924)
Escriptor autodidacte que entra en contacte amb les avantguardes el 1917. Aquell mateix any, apareix la revista Enemic del poble, on Salvat publica uns aforismes titulats "Mots propis" i el poema-manifest Columna vertebral: sageta de foc, on ataca els valors de la societat burgesa. El 1919 publica Poemes en ondes hertzianes, de caràcter futurista, i comença a manifestar-se-li la tuberculosi. El seu llibre més conegut, El poema de la rosa als llavis (1923), explica els diferents estadis de la seva relació amorosa. La seva poesia va anar evolucionant des d'una posició formal més o menys futurista cap a una de vitalista, centrada en l'experiència de cada dia, propera a la poesia popular i la cançó.
J.V. Foix (1893-1987)
Foix va ser un investigador en poesia que va començar la carrera literària sota la influència de les avantguardes. Es va donar a conèixer per dues obres influïdes pel surrealisme, Gertrudis (1927) i KRTU (1932), i va evolucionar cap a una poesia de forma clàssica, però sense abandonar l'esperit de modernitat. La literatura va ser sempre per a ell una recerca de la realitat i del llenguatge.
Principals Moviments Avantguardistes
- Cubisme (1907-1914): Neix com a moviment pictòric a París, amb el quadre Les senyoretes del carrer d'Avinyó de Picasso, i més endavant es converteix en un moviment literari. L'obra literària més representativa és Cal·ligrames d'Apollinaire. Les tècniques literàries eren el collage, el cal·ligrama i el trencament de l'ordre lògic de la frase.
- Futurisme (1909-1920): Fundat per Marinetti, proclamava una ruptura total amb el passat. Exaltava la guerra, la lluita, la velocitat, el dinamisme, la tecnologia i l'aventura. Les tècniques literàries eren la destrucció de la sintaxi, la supressió de signes i els mots en llibertat.
- Dadaisme (1915-1920): Va néixer a Zuric. Tristan Tzara defensa l'espontaneïtat, l'atzar i l'absurd, negant la moral burgesa i el bon gust. Utilitzaven l'escriptura automàtica per expressar-se espontàniament.
- Surrealisme (1917-1940): Més sòlid i durador, el funda Breton a París. Defensa els somnis i l'escriptura automàtica com a formes de coneixement i expressió d'una realitat amagada en l'inconscient.
Tipus de conjuncions: Copulatives (i, ni), Disjuntives (o, o bé), Distributives (o...o, ni...ni, ara...ara, aquí...allà), Adversatives (però, sinó (que), altrament, tanmateix, més, així i tot, més aviat, amb tot, per això, no obstant), Consecutives (doncs, per tant, així, així doncs), Continuatives (a més, d'altra banda, fins i tot, encara més, tot i així, doncs), Explicatives (és a dir, o sigui).