Com Avaluar la Lectura: Automatització, Fluïdesa i Comprensió

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,09 KB

Avaluació de l’automatització lectora

Per avaluar l’automatització lectora, cal tenir en compte els següents elements:

  • S’han de descartar problemes visuals. El procés de maduració neurofisiològica de la visió acaba aproximadament als set anys. La major part de la informació que rebem és visual, de manera que un problema de visió pot influir –i molt– en el rendiment escolar.
  • Avaluar la consciència fonològica: lectura de paraules sense sentit, lectura oral i silenciosa d’un text.
  • Avaluar la mecànica lectora: segmentació, síntesi.
  • La consciència fonològica i la mecànica lectora donen informació sobre el procés d’automatització de la lectura.

Avaluació de la fluïdesa lectora

El lector eficaç adequa el seu ritme i estratègies als objectius de lectura. El professorat ha de tenir en compte la progressió en l’aprenentatge de la lectura, des de la descodificació fins a l’automatització.

El lector amb poques habilitats de consciència fonològica pot presentar dificultats en la descodificació. Per avaluar la fluïdesa és interessant avaluar la lectura en dos formats: columna i text. Observem la lectura de llistes de paraules sense sentit per avaluar la descodificació. Cal explicitar el que es farà (“ara llegirem una llista de paraules inventades”). Les paraules per minut (ppm) o velocitat lectora s’usa per mesurar la fluïdesa. Les mitjanes de ppm indiquen la velocitat suficient per poder llegir un text estàndard per a l’edat, com a signe de bona fluïdesa per poder comprendre un text.

Les mitjanes de ppm per curs són les següents:

  • Tercer EP: 70 ppm.
  • Quart EP: 100 ppm.
  • Cinquè EP: 120 ppm.
  • Sisè EP: 140 ppm.

A l’hora de preparar textos, cal tenir en compte les tipologies textuals i els registres (no s’entén igual una narració que un text científic). Per exemple, hi ha alumnes amb problemes de comprensió de problemes matemàtics perquè no dominen la lectura, però no necessàriament a causa de la descodificació, ja que desxifren sense entendre. Per resoldre un problema matemàtic cal comprensió literal, reorganitzativa, inferencial i interpretativa, a més d’un nivell alt d’atenció i d’activitat cognitiva. Aquests mateixos alumnes, però, poden ser perfectament capaços d’entendre una narració.

Usarem, doncs, diverses tipologies textuals i avaluarem de manera fragmentada en diverses sessions, de manera individualitzada.

Avaluació de la comprensió lectora

Idea clau: Per avaluar la comprensió no basten les preguntes sobre el text, sinó que cal observar l’alumne en situacions diferents de classe i diverses activitats d’aprenentatge.

Una sola situació de lectura en una sola matèria no és suficient per poder extreure’n conclusions. Cal plantejar situacions significatives, diverses, planificades i coordinades entre diferents docents i àrees. Les proves estandarditzades d’avaluació de la comprensió lectora poden ser útils, però no són suficients.

Entradas relacionadas: