Autors de la Narrativa Actual: Influències i Obres

Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,54 KB

Autors de la Narrativa Actual

Maria Antònia Oliver (1946)

S'inicia en la literatura amb novel·les centrades en la problemàtica de Mallorca. Autora de novel·les com Cròniques d'un mig estiu, Cròniques de la molt anomenada ciutat de Montcarrà, El vaixell diràs i no tornaràs, Estudi en lila, Antípodes, Tallats de lluna, La redicció de crineres de foc i Colors de Mar. També ha escrit guions per a la ràdio i la televisió, obres de teatre i guions de cinema. És traductora d'algunes de les novel·les clàssiques de la literatura universal.

Quim Monzó (1952)

Ha treballat en els oficis més diversos: dissenyador gràfic, dibuixant de còmics, corresponsal de guerra, autor de lletres de cançons, guionista de ràdio i televisió, traductor i escriptor de contes, novel·les i articles periodístics. Publica el recull de contes Uf, va dir ell i Benzina. La magnitud de la tragèdia i el perquè de tot plegat, Guadalajara, El millor dels mons i Mil cretins. La matèria temàtica de les narracions d'aquí és la vida quotidiana del món occidental, el retrat de la societat hedonista, consumista i desideologitzada dels nostres dies.

Isabel Clara Simó (1943)

Escriptora alcoyana resident a Barcelona, és un dels autors actuals de més èxit. Es va donar a conèixer amb És quan miro que hi veig clar. Entre les seves novel·les destaca Júlia, que narra el desplaçament d'una treballadora a l'Alcoi de la revolució del petroli. T'estimo, Marta narra les dificultats de relació dins d'una parella. Altres obres inclouen La salvatge, Dones, Caníbal i El meu germà pol.

Joan Francesc Mira (1939)

És un dels novel·listes valencians actuals més importants. La seva obra El meu de foc i Els cucs de seda. Posteriorment, Es desig dels dies i Viatge al final del fred, Els treballs perduts. Basada en el mite dels 12 treballs d'Hèrcules, la novel·la es divideix en 12 capítols a través dels quals el protagonista lluita per salvaguardar de la destrucció la seva pròpia biblioteca i la de la seva ciutat, València. Borja Papa és una autobiografia imaginada de Roderic Borja. La novel·la Purgatori presenta un retrat de la societat del moment, una societat que, si evoluciona, ho fa per empitjorar. Els protagonistes són individus desorientats i descol·locats. L'any 2008 publica el segon volum d'aquesta trilogia: El professor d'història.

Josep Lozano (1948)

Va marcar una fita en la narrativa valenciana amb la publicació el 1980 de Crim de Germania. L'autor construeix un relat històric sobre la revolta de la Germania. Amb Històries naturals i Ribera, reprèn la temàtica de la marginació i la cuidada virtuositat lingüística. Després d'una dècada de silenci creatiu, publica El mut de la campana, una novel·la històrica que ofereix el retrat de la València del segle XVII. En Crim de Germania, del Josep i la Regina del poble de les femres pecadrius de Ferran, s'inicia el gènere de la novel·la històrica entre els autors valencians, que inclou també escriptors com Joan Monjo amb la novel·la Ducat d'ombres, Rafael Escobar amb L'últim muetzí, Josep Palomero amb Els secrets de Meissen i Martí Domínguez amb El retorn de Voltaire.

Entradas relacionadas: