Estat de les Autonomies a Espanya
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,63 KB
L'estat autonòmic es va iniciar després de la promulgació de la Constitució de 1978. Aquest text estableix que la unitat de la nació espanyola és indissoluble i reconeix i garanteix el dret a l'autonomia de les nacionalitats i les regions que la integren, així com la solidaritat entre totes elles.
La Constitució no va crear un mapa de les Comunitats Autònomes, sinó les condicions i les vies que havien de seguir per constituir-se:
Segons aquestes condicions, es podien constituir en CCAA les províncies limítrofes, amb característiques històriques, culturals o econòmiques comunes, els territoris insulars i les províncies amb entitat regional històrica.
- Les vies per accedir a l'autonomia van ser 2:
1. L'anomenada via ràpida, que permetia adquirir de manera immediata el sostre màxim de competències. Va ser seguida per les CC que van accedir a l'autonomia per la via de l'article 151, com ara Catalunya, el País Basc, Galícia i Andalusia. D'altra banda, Navarra va optar per afegir les competències concedides per la Constitució a les atribucions úniques que ja tenia.
2. La via lenta (article 143), que només permetia traspassar de manera immediata certes competències i exigia un període de 5 anys per ampliar-les progressivament. Aquesta va ser la via seguida per la resta de CCAA.
Ceuta i Melilla van rebre el rang de municipis autònoms (article 144b) i, a diferència de les CC, no tenen capacitat legislativa.
Desequilibris Territorials a Espanya hi ha diferències de tot tipus: econòmiques, demogràfiques i socials, que es donen entre les CCAA i a l'interior de cadascuna, aquestes són anomenades desequilibris territorials. Comunitats com Madrid, Catalunya o les Balears superen la mitjana europea de renda per càpita, mentre que d'altres com Extremadura arriben al 65% d'aquesta mitjana.
L'anomenat Fons de Compensació interterritorial intenta beneficiar les comunitats amb menys recursos. Dins de la UE, la política regional s'executa a través de 3 fons:
- FEDER: Fons estructural que proporciona ajuda econòmica destinada a corregir desequilibris regionals dins de la UE, mitjançant la participació en el desenvolupament de les regions menys afavorides i en la reconversió de les regions industrials en declivi. Es centra en la innovació i recerca, tecnologies de la informació i la comunicació, suport a les pimes i en l'economia hipocarbònica.
El FSE: Fons europeu que té com a objectiu invertir diners en les persones per impulsar l'educació d'aquestes, millorar les oportunitats de trobar treball i reduir la taxa de pobresa. Els mecanismes que utilitza són: programes de formació professional; programes d'ajuda a la contractació per a llocs de treball estables de recent creació i que afavoreixin la creació de noves empreses; especial interès per l'atur juvenil, femení i de llarga durada.
El FC: Està destinat a facilitar als estats de la UE més pobres la transició cap a la unió econòmica i monetària al mateix temps que els permet millorar les infraestructures de transport i la protecció de l'entorn. Fins ara, a Espanya s'ha dedicat una part molt important d'aquests fons. Ara, amb l'entrada de nous membres i amb el nivell que ha assolit Espanya, aquestes ajudes es van reduint.
REB: norma que vol regular com finançar les CCAA de Navarra i les Illes Balears per regular el desequilibri territorial.