Ausiàs March, Jaume Roig i Joan Roís de Corella: Obra i Estil

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,73 KB

Literatura Valenciana Medieval: March, Roig, Corella

Ausiàs March

L'obra d'Ausiàs March

Es conserven 128 poemes, dividits en cants d'acord amb la temàtica:

  • En els cants d'amor

    Teoritza sobre l'amor i considera distintes classes d'amor. L'amor és dominat pel desig, l'amor fi era intel·lectual i l'amor venal que respon als interessos quotidians. Els cants d'amor són 76 poemes subdividits en cicles, d'acord amb el senyal amb què el poeta amaga la identitat de la dama.

    • El senyal de 'Plena' són els inicis literaris de March. March descriu un amor total, sensual i espiritual que el separa de la resta d'homes.
    • El senyal d''Amor' correspon a la vellesa del poeta; s'hi lamenta de la pèrdua de l'amor i se sent indefens davant un amor nou.
  • En els cants de mort

    El poeta es plany de la mort de l'estimada i reflexiona sobre el destí de l'ànima, el dolor de l'absència, l'existència de la mort.

  • En els cants morals

    Fa una anàlisi introspectiva sobre els seus sentiments i contradiccions a partir de les idees de la filosofia escolàstica.

  • El cant espiritual

    Poema religiós que s'adreça a Déu per demanar i penedir-se dels pecats, ja que tem ser condemnat.

L'estil poètic d'Ausiàs March

Els versos són durs i intensos, a causa de la condensació de significats que contenen. Abundància d'hipèrbatons. Ausiàs March empra una gran varietat de recursos literaris. Destaca l'abundància de comparacions de tema militar, mariner, realisme. Les metàfores són intenses, abunden les idees abstractes i retòriques, i els apòstrofes, antítesis.

Jaume Roig

Fou un metge valencià prestigiós que pertanyia a l'estament burgès i que ocupava diversos càrrecs importants. Fugint de la pesta que assolava València, es refugià a Callosa d'en Sarrià, on comença la redacció de L'Espill o Llibre de les Dones:

Estructura de L'Espill

  • Prefaci

    L'autor anuncia que vol aconsellar els homes perquè desconfiïn de les dones; en concret, dedica l'obra al seu nebot Baltasar Bou.

  • Llibre primer: De sa joventut

    El protagonista narra en primera persona les seves aventures des que moren els seus pares, és expulsat de casa per sa mare i ha de lluitar per guanyar-se la vida. Viatja a París, on s'enriqueix amb la cavalleria, i torna a València per casar-se i viure com un burgès.

  • Llibre segon: De quant fon casat

    Explica els fracassos sentimentals del protagonista, que sempre s'atribueixen a la maldat de les dones.

  • Llibre tercer: De la lliçó de Salomó

    Tot i la desesperació de no poder trobar una bona dona, encara pretén tornar-se a casar, però se li apareix el savi Salomó, que fa una llarga crítica a les dones.

  • Llibre quart: D'enviudar

    Decideix dedicar-se a la vida contemplativa i dur una existència retirada a València, dedicada a Déu.

L'Espill és una narració en versos apariats de 4 síl·labes que l'autor denomina 'rimades comediades'. El llenguatge és popular i molt ric, amb expressions col·loquials.

Joan Roís de Corella

Fou un escriptor aristòcrata, mestre en teologia, amb una extensa i variada obra literària en què conrea tant la prosa com el vers. És l'autor de poesia religiosa, de poesia circumstancial i, sobretot, d'obres poètiques i amoroses de to sincer i personal, amb elements sentimentals autobiogràfics. Destaca l'obra en prosa Tragèdia de Caldesa, dama que li fou infidel i a qui blasma de forma apassionada i sarcàstica.

Entradas relacionadas: