August de Prima Porta: Escultura i significat
Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,03 KB
August de Prima Porta
Aquesta obra arquitectònica anomenada August de Prima Porta va ser feta per un autor desconegut l’any 20 a.C i la còpia es va fer a l’any 14 d.C.
Pel que fa al moment en què va ser feta, atesa la impossibilitat de governar un territori tan gran, es trenca amb la monarquia i s’opta per un nou sistema polític, liderat per un emperador i es divideix el territori en províncies.
A més, va ser un gran període de romanització i de globalització cultural, destaquen “Les metamorfosis” d’Ovidi, la “Il·liada” d’Homer i l’Odissea.
Context històric
Cal afegir que hi havia una sòlida estructura social, judicial, política i comercial, l’emperador representava el màxim poder, és a dir, el cim jeràrquic.
Es va crear el dret romà i per últim, va ser el moment de màxima expansió de l’imperi romà i es va fer la pau d’August, ja que va portar el pa et circenses.
Descripció de l'escultura
Aquesta escultura exempta feta la còpia de marbre d’un original en bronze desaparegut utilitza un estil romà imperial i actualment, es troba al Musei Vaticani.
Originàriament, el marbre estava policromant amb colors vius, com el vermell i el blau.
Va ser trobada el 1863 exactament a Prima Porta (Roma), lloc on vivia la seva dona Lívia, i per això es diu així l’obra.
Representació de l'emperador
L’escultura representa l’emperador August (63 a.C – 14 d.C), el qual va destacar per ser molt hàbil en la política i un cop arribat al poder, va rodejar el senat amb suborns i va crear les magistratures.
El tema principal d’aquesta obra és el commemoratiu, ja que és vol representar a l’emperador amb dues de les seves vessants, que són la política i la militar.
Detalls de l'escultura
August, a més, va viure el naixement de Jesucrist.
La imatge de l’emperador és representa dempeus sobre un pedestal.
Es mostra a l’emperador en el moment d’exhortar els soldats de les seves legions, és a dir, en el moment de dirigir l’exèrcit (arenga).
Detalls tècnics
Pel que fa a la composició i a les proporcions, l’estàtua reprodueix el model grec clàssic del “Dorífor” de Policlet i utilitza la contrapposto, és a dir, manté el tors recte alhora que eleva el maluc dret i flexiona la cama esquerre.
Simbologia
Podem observar que va descalç i això fa referència als déus, ja que la còpia, feta després de la mort d’August, se’l va representar descalç per ordre de la seva esposa Lívia per suggerir que el difunt ja era a l’Olimp.
Sota la cama dreta de l’emperador es troba a Cupido a cavall d’un dofí, aquest té a funció d’ajudar a sostenir el pes del marbre i l’escultura i a l’original de bronze no hi era.
Conclusió
L’August de Prima Porta es considera que va iniciar la tipologia escultòrica de retrat imperial, que posteriorment es va convertir en un prototip àmpliament imitat a tot l’imperi.