August de Prima Porta: Anàlisi i interpretació
Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 6,72 KB
Context històric:
Octavi August va ser el primer emperador de Roma (del 27 aC al 14 dC) i a més, va posar fi a les guerres de conquesta. Amb ell va començar un període de pau que, tret de guerres esporàdiques, va durar dos segles (fou l'anomenada pax romana). A l'art i, concretament, a l'escultura, també hi va haver canvis importants: si en l’època republicana dominava el realisme extrem, durant l'Imperi, la influència grega es va deixar veure als retrats dels emperadors.
Anàlisi formal
Composició:
Mides lleugerament superiors al natural.
El braç dret està alçat i l’esquerre sosté la túnica i una llança. Típica postura del contrapposto on el braç dret, alçat, es correspon a la cama dreta avançada i en tensió, mentre que el braç esquerre està doblegat igual que la cama esquerra, que està més relaxada.
Al mig hi ha una línia vertical que marca clarament el centre.
L’escultura té un equilibri perfecte. A més, el dofí i Cupido resolen el problema de la sustentació de l’escultura.
Estil:
L'estàtua està clarament inspirada en el Dorífor de Policlet, encara que amb algunes modificacions que recorden un cert retrat etrusc, tot i que d’influència romana, conegut com L'orador (s.V aC).
Interpretació
Contingut i significació:
August de Prima Porta és un retrat de cossenceronAugust estàrepresentat com a capsuprem de l’exèrcit.
August ha estat retratat descalç, com els antics herois olímpics, i Cupido (que cavalca sobre un dofí) li abraça la cama, simbolitzant la seva immortalitat com a hereu de la deessa Venus per mitjà d'Enees.
Està representat amb la indumentària pròpia d’imperator: la cuirassa, que per primera vegada apareix decorada amb relleus. Aquests fan menció de les conquestes de la Gàl·lia i d’Hispània i de tot el seu programa polític, amb reminiscències dels relleus de l’Ara Pacis. “Els parts”, doncs, tornen als romans uns estendards que els havien pres. A la part superior, el Cel estén el seu mantell damunt del seu cap, i al costat s’hi representa el carro del Sol guiat per Aurora. Al centre, una figura que representa Tiberi, i que va acompanyada de la lloba capitolina, rep les insígnies de les victòries de l’emperador. A una banda i l’altra, unes dones representen els territoris derrotats: Gàl.lia a la dreta i Hispània a l’esquerra. A sota de tot, reposa la Terra, protegida per dues divinitats protectores: Apol·lo i Diana.
Funció:
Va ser feta per glorificar a August i marcar la seva entrada a l’Olimp. Exalta les gestes d’August com a fundador i pacificador de l’Imperi.
Tots els refinaments estilístics i símbols hermètics que apareixen a l’estàtua, revelen una clara inspiració grega del retrat oficial, que els emperadors romans van convertir en instrument de propaganda governamental, la funció política de la qual era molt evident: es tractava de mostrar al poble romà que l'emperador, en aquest cas August, era un ésser excepcional, equiparable als antics herois mitològics, i també digne d’ascendir a la divinitat de l'Olimp.
També va servir a Lívia per promocionar la figura del seu fill, Tiberi, hereu d’August.