Atenció Primària i Comunitària: Estructura, Equip i Prestacions
Enviado por Chuletator online y clasificado en Medicina y Salud
Escrito el en catalán con un tamaño de 10,35 KB
ATENCIÓ PRIMÀRIA I COMUNITÀRIA
-La zona bàsica de salut és el marc territorial de l’atenció primària sanitària, és a dir, l’espai on es desenvolupen les activitats dels centres de salut, centres d’atenció primària (CAP).
L'estructura física: (els CAPs).El centre d’atenció primària (CAP) és el lloc d’atenció presencial on cal anar quan es té un problema de salut o quan es vol prevenir alguna malaltia. A la resta de serveis assistencials, s’hi accedeix per derivació des de l’atenció primària; excepte mitjançant el telèfon 061, CatSalut Respon, o a les urgències mèdiques, on s’hi pot accedir directament. El CatSalut assigna a tots els ciutadans un CAP de referència en funció del domicili; als pobles més petits on no hi ha CAP, l’atenció primària s’ofereix des dels consultoris locals.
-L’equip d’atenció primària (EAP), està format per un conjunt de professionals de medicina de família, pediatria, infermeria, odontologia i treball social.
-Els serveis d’atenció primària (SAP) ofereixen diagnòstic i atenció als principals problemes de salut, assistència sanitària i social, promoció de la salut i d’atenció preventiva, curativa i rehabilitadora, serveis d’atenció a domicili i d’atenció urgent o continuada, i d’atenció a la salut sexual i reproductiva.
-Els serveis d’atenció primària els ofereix el CatSalut i formen part de la cartera comuna bàsica, és a dir, d’aquells serveis assistencials coberts de manera completa per finançament públic.
Les característiques bàsiques de l’atenció primària són quatre:
· Accessibilitat al centre per els seus usuaris.
· Coordinació amb altres nivells d’atenció (especialitats, hospitals, serveis sociosanitaris o serveis socials.
· Capacitat de resoldre la majoria dels problemes de salut de la població atesa (en atenció primària és al voltant del 90%)
· Seguiment dels diferents problemes de salut d’un pacient pel mateix equip.
L'equip humà: els EAPs (Qui hi treballa?)
De manera habitual, al CAP us atendrà el vostre equip d’atenció primària (EAP), format per un conjunt de professionals de diverses disciplines. Aquests equips d’atenció primària es desplacen als consultoris locals del seu àmbit territorial. Els serveis d’atenció primària que us ofereixen són els següents:
· Medicina de família: el professional que atén els ciutadans de més de quinze anys. Ofereix els serveis de prevenció, diagnòstic, tractament i seguiment de les malalties, promoció d’hàbits saludables i consells sanitaris. També ofereix el servei d’atenció a domicili i la petició de proves diagnòstiques complementàries.
· Pediatria: el professional responsable de l’atenció dels nadons i dels nens fins als quinze anys. Efectuen el diagnòstic i el tractament de les malalties pediàtriques, els controls periòdics establerts en l’atenció al nadó i al nen, tasques de prevenció, vacunació i de promoció de la salut.
· Infermeria: aquest professionals ofereix suport en el traçament del problemes crònics de salut, activitats de prevenció i promoció de la salut i també atenció domiciliària.
· Odontologia: aquest equip ofereix els serveis d’exodòncies, de petita cirurgia bucal, el programa de prevenció en persones diabètiques, de la dona embarassada i d’odontopediatria.
· Treball social: els treballadors socials defineixen aquelles actuacions necessàries per abordar els problemes socials del ciutadà i el seu entorn familiar.
Prestacions de l’atenció primària (Què s’hi fa?)
L’atenció primària, que inclou l’abordatge dels problemes de salut i els factors i les conductes de risc, comprèn els següents apartats:
· Atenció sanitària a demanda, programada i urgent, tant a la consulta com al domicili del malalt.
· Indicació o prescripció i realització, si escau, de procediments diagnòstics i terapèutics.
· Activitats en matèria de prevenció, promoció de la salut, atenció familiar i atenció comunitària.
· Activitats d’informació i vigilància en la protecció de la salut.
· Rehabilitació bàsica.
· Atencions i serveis específics relatius a la dona, la infància, l’adolescència, els adults, la tercera edat, els grups de risc i els malalts crònics.
Els serveis d'atenció primària: els SAP
Els serveis d’atenció primària (SAP) ofereixen diagnòstic i atenció als principals problemes de salut, assistència sanitària i social. A banda dels serveis de medicina de família, pediatria, infermeria, odontologia i treball social, també ofereix serveis que cobreixen necesitats relacionades amb:
· L’atenció comunitària
· L’atenció continuada i urgent (Urgències). Molts dels CAPs de Catalunya ofereixen atenció continuada, és a dir, amplien els seus horaris de funcionament per poder atendre demandes d’atenció urgent. També hi ha els anomenats centres d’urgències d’atenció continuada (CUAPs), oberts les 24 h.
· L’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR). Es tracta d’equips formats per llevadors, ginecòlegs, infermers i psicòlegs; vinculats tant a l’atenció primària com a l’especialitzada.
Els serveis que ofereixen inclouen: l’atenció als joves, el consell reproductiu, el control i seguiment de l’embaràs, el diagnòstic prenatal, l’educació maternal, l’atenció al puerperi, la prevenció del càncer de coll uterí i del càncer de mama, l’atenció a les malalties de transmissió sexual i a la patologia ginecològica, l’activitat comunitària a persones adultes, l’educació afectiva i sexual i l’atenció a la violència envers les dones.
Tipus d'hospitals
L’atenció especialitzada i hospitalària als pacients es presta a través de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (XHUP), que es troba desplegada a tot el territori català. Com a centres especialitzats en els malalts aguts, els hospitals ofereixen els següents serveis:
· Atenció especialitzada ambulatòria (consultes externes).
· Internament.
· Urgències.
· Hospital de dia.
· Intervencions quirúrgiques, amb ingrés o sense.
· Proves diagnòstiques.
diferents tipus d’hospitals d’utilització pública:
· Hospitals de referència: (primer nivell) destinats a resoldre pràcticament tots els problemes de salut susceptibles de curació i millora, tret dels que requereixen recursos tecnològics d’alt nivell o una pràctica altament especialitzada.
· Hospitals generals bàsics: (segon nivell) donen resposta completa als requeriments habituals de la població. Aquests hospitals tenen la tecnologia assistencial necessària per atendre les patologies que no requereixen un grau d’especialització important. Quan el nivell de complexitat no pot ser atès per l’hospital de primer nivell, la persona es deriva a un hospital de referència o d’alta tecnologia.
· Hospitals de dia: presten atenció mèdica o d’infermeria en un mateix dia en procediments diagnòstics o terapèutics reiterats. La majoria d’aquestes unitats es dediquen al tractament de pacients oncològics i al dels pacients amb trastorns immunològics, també tractament de la malaltia pulmonar obstructiva crònica i a altres malalties. En alguns hospitals d’aguts pot haver-hi hospital de dia psiquiàtric
· Cirurgia major ambulatòria (CMA): es tracta d’un procediment quirúrgic de mitjana o d’alta complexitat realitzat amb anestèsia que, sense requerir hospitalització convencional, necessita un període d’observació i de control poc intensiu i de curta durada a l’hospital, i que, en alguns casos, pot requerir seguiment i control domiciliari.
1.L’organització d’un hospital
Els serveis que ofereixen els hospitals se solen classificar en aquests cinc grups: 1. Serveis clínics; n’hi ha de tres tipus:
· Serveis mèdics: nefrologia, neurologia, oncologia, reumatologia...
· Serveis quirúrgics, cirurgia digestiva, neurocirurgia, cirurgia ortopèdica, urologia, traumatologia...
· Serveis mixtos: otorinolaringologia, ginecologia i obstetrícia, dermatologia, oftalmologia.
2. Serveis auxiliars de diagnòstic, que són els serveis que faciliten el diagnòstic de malalties per a les diferents especialitats, mitjançant diferents tècniques; inclouen:
• Laboratori d’anàlisis clíniques: processa i estudia mostres de fluids corporals com la sang, l’orina, sèrum, femta...
• Anatomia patològica i citologia: processa i estudia mostres de teixit i cèl·lules orgàniques; inclou la necròpsia.
• Diagnòstic per imatge: fa estudis amb imatges obtingudes per diferents tècniques, com poden ser radiografies, ecografia, endoscòpia, TAC, RMN...
3. Serveis auxiliars de tractament; inclou totes les àrees que serveixen com a suport al tractament, per exemple:
• Diàlisi
• Farmàcia
• Dietètica
• Banc de sang • Rehabilitació • Radioteràpia
4. Serveis d’hostaleria; inclouen totes les àrees que ajuden a fer més còmoda l’estada del pacient al centre hospitalari, com ara:
• Bugada (rentar, assecar, planxar...)
• Neteja
• Magatzems
• Alimentació (Cal diferenciar entre la cuina de l’hospital i la cuina de la cafeteria de l’hospital)
5. Altres serveis; inclouen tots els serveis complementaris necessaris per donar suport i complementar les activitats assistencials:
• Servei d’Admissió i Documentació Clínica (SADC): s’encarrega de l’admissió dels pacients, arxiu clínic i informació.
• Servei d’informàtica: s’ocupa del manteniment del sistema informàtic.
• Servei de salut laboral: s’ocupa de les condicions de treball dels treballadors de l’hospital: ergonomia, malalties de treball...
• Manteniment: inclou la conservació i reparació de les infraestructures hospitalàries com la calefacció, aire condicionat, electricitat...