L'Associacionisme, ESS i Participació: Conceptes Clau
Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,99 KB
L'Associacionisme i l'Economia Social
Què és l'Associacionisme?
L'associacionisme són organitzacions que promouen projectes col·lectius, en els quals els seus membres s'involucren en diverses activitats per a l'obtenció d'unes fites comunes.
Normalment, els membres participen econòmicament en el manteniment de la mateixa.
"Entitat sense ànim de lucre, constituïda voluntàriament per 3 o més persones per a complir una finalitat d'interès general o particular, per mitjà de la posada en comú de recursos personals o patrimonials amb caràcter temporal o indefinit".
Associacionisme i Context Històric
Socialisme Utòpic
Fase inicial de l’evolució del pensament i de l’acció socialistes, caracteritzada per la crítica de les estructures i relacions socials vigents i la descripció teòrica d’un futur sistema social ‘‘perfecte’’, harmònic i basat en la igualtat de tots els homes. Com a reacció contra les conseqüències més brutals per a la classe obrera —desarrelament, sobreexplotació— de l’individualisme polític i del liberalisme econòmic.
Àmbits de l'Associacionisme
Associacionisme i Política
Industrialització: consciència de classe dels sectors populars i obrers, exclosos del sistema polític. El moviment obrer canalitza les seves demandes i necessitats per la via de l’associacionisme.
Associacionisme i Treball
Industrialització: descens de la qualitat de vida dels obrers i obreres (llargues jornades laborals, salaris baixos, mala higiene i alimentació). Per tal de pal·liar aquestes condicions, el sector obrer crea associacions de suport mutu, solidaritat, sindicats, cooperatives.
Associacionisme i Educació
La burgesia controla l’accés a la cultura mentre que els sectors populars pateixen alts nivells d’analfabetisme. Per fer-hi front, les classes populars creen associacions com els ateneus per fer arribar la cultura a tothom. CULTURA = PROGRÉS. Introducció d’iniciatives com el Sistema MONTESSORI.
Formació professional.
Barreres a la Participació Associativa
Algunes causes per les quals la gent no s’associa:
- Els valors, actituds i hàbits dominants no afavoreixen la participació (Individualisme, manca d’esperit col·lectiu, manca d’educació per a la participació).
- Interès polític per la no organització. Moviments socials forts i crítics amb l’statu quo es veuen com a perill.
- Les propostes i crides a la participació no interessen.
- Tendència a la delegació i la representació. Votem cada 4 anys.
Altres Formes d'Organització Social
Fundacions
Les fundacions també són persones jurídiques sense ànim de lucre, constituïdes per un o diversos fundadors, mitjançant l’afectació d’uns béns o d’uns drets de contingut econòmic i la destinació de llurs rendiments o dels recursos obtinguts per altres mitjans al compliment de finalitats d’interès general.
Les fundacions estan governades per patronats, controlats pel protectorat, que està subjecte a la voluntat del fundador o fundadors. La voluntat de les associacions la té l’assemblea que no té cap òrgan de control extern.
Cooperatives
Una cooperativa és una empresa formada per persones físiques o jurídiques que s'uneixen de forma voluntària per satisfer les necessitats i les aspiracions econòmiques, socials i culturals en comú, mitjançant una empresa de propietat conjunta i de gestió democràtica. Una cooperativa es constitueix amb un mínim de tres socis o sòcies que han de realitzar l'activitat cooperativitzada que correspongui segons la classe de cooperativa de què es tracti. S'exceptuen les cooperatives de consumidors i usuaris i les cooperatives de segon grau.
Economia Social i Solidària (ESS)
L’Economia Social i Solidària és el conjunt d’iniciatives socioeconòmiques, formals o informals, individuals o col·lectives, que prioritzen la satisfacció de les necessitats de les persones per sobre del lucre. També es caracteritzen perquè són independents respecte als poders públics, actuen orientades per valors com l’equitat, la solidaritat, la sostenibilitat, la participació, la inclusió i el compromís amb la comunitat, i també, són promotores de canvi social.
ONG (Organitzacions No Governamentals)
És una organització privada independent de governs i organismes internacionals que no l'ha creada cap estat. Encara que la definició d'ONG tècnicament pot incloure les corporacions amb ànim de lucre, el terme sovint s'utilitza de manera restringida per als grups de defensa o protecció social, cultural, legal i ambiental les metes dels quals no són comercials. Les ONG usualment són organitzacions sense ànim de lucre que obtenen una porció dels seus recursos de fonts privades. Les ONG poden ser d'àmbit internacional o regional, i Bangladesh és el país on més treballen. Aquest terme generalment sovint està associat amb les Nacions Unides, i les organitzacions que designa.
Voluntariat
El voluntariat, l’acció voluntària, és el resultat d’una lliure elecció, és una opció ètica, personal, gratuïta, que no espera retribució o recompensa. La paraula exacta no és desinterès, perquè la persona voluntària té interès, molt interès i obté satisfacció en les seves motivacions personals.
Formes i Nivells de Participació
Tres formes bàsiques de participació:
- Espontània: Quan un grup o col·lectiu pren la iniciativa en una acció conjunta.
- Obligada: Quan en una determinada situació institucional es posa a un grup davant una situació en la qual ha de participar malgrat no tingui interès en fer-ho.
- Induïda: Consisteix en què agents externs a un grup o col·lectiu, promouen la participació per a realitzar un projecte que es pressuposa que és d’interès per al conjunt.