Aspectes Clau del Franquisme a Espanya

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,58 KB

1. Franco al poder? Guanyant una guerra civil contra els republicans.
2. Llei de Successió a la Jefatura del Estado de 1947, Espanya? Monarquia.
3. Barbaritat jurídica: Llei de responsabilitats polítiques de 1939? Tenia efectes retroactius (era retroactiva).
4. Persones que no tenien idees franquistes i eren repressaliades? Desafectes al règim (els rojos).
5. Professió perseguida durant el franquisme? Els professors/ensenyament.
6. Partit únic del franquisme? Falange Espanyola Tradicionalista de les JONS.
7. President de Catalunya que va fer afusellar Franco? Lluís Companys.
8. Ús que reservava el franquisme per a la llengua catalana? Només es podia parlar a casa, mai en públic.
9. Bandera catalana era el succedani de la senyera? La del Barça.
10. Font inspiradora de la legislació espanyola sota el franquisme? L'Església.
11. Concordat de 1953 amb la Santa Seu, en quina posició deixava la religió catòlica? Lligada a l'Estat espanyol.
12. Sexualitat fora del matrimoni a l'època franquista? Il·legal i pecat.
13. Qui va organitzar la Secció Femenina per impregnar d'ideologia feixista les dones? Doña Pilar Primo de Rivera.
14. Passar obra literària abans de publicar? Per la censura.
15. Frase del director de La Vanguardia, don Luis de Galinsoga, als catalans? “Todos los catalanes son una mierda”.
16. Època de restriccions en la compra de productes de primera necessitat durant els primers anys del franquisme? Racionament.

17. Règim econòmic que regia els primers anys d'Espanya de Franco i sostenia que Espanya no necessitava de ningú? Autarquia.
18. On podia abastir-se la gent rica fora dels canals econòmics legals? Mercat negre.
19. Època de liberalisme econòmic i prosperitat d'Espanya dels anys 60? Desarrollisme.
20. Fenomen que més va contribuir a l'entrada de divises a Espanya i al seu desenvolupament econòmic? El turisme.


1. Sistemes del franquisme per imposar idees? Règim dictatorial, autoritari, feixista i repressiu, que només acceptava ideologies similars a les del règim imposat. A les persones que no seguien aquest règim se'ls anomenava “desafectes al règim”, i acabaven exiliats, afusellats, a la presó o depurats (sense treball). Aquest règim destacava per l'imperialisme, profundament anti gent no castellana i havia un nacionalcatolicisme.
2. Particularitat del feixisme a Espanya a diferència d'Itàlia i Alemanya? Conseqüència del llenguatge polític? El feixisme va arribar quan el bàndol franquista va guanyar la guerra civil contra els republicans, mentre que a Itàlia i Alemanya es va arribar al poder d'una altra manera. El llenguatge polític va fer que el règim feixista de Franco es considerés la victòria del bàndol nacional a la guerra civil.
3. Quatre exemples que expliquen la persecució de la catalanitat durant el franquisme?

  • Supressió de l'Estatut d'Autonomia.
  • Prohibició dels diaris en català.
  • Afusellament de Lluís Companys, president de Catalunya.
  • Canvi del nom dels carrers amb noms catalans.


4. El franquisme era un règim misogin i masclista? El franquisme va portar un odi a la dona, ja que es deia que l'única missió de les dones era l'hogar i deixar-se emportar pels homes, és a dir, s'impedia que la dona tingués els mateixos drets que els homes, ja que havia de demanar permís per a tot al seu marit, no tenia accés a càrrecs importants... Hi havia la Secció Femenina: inculcaven a les dones aquesta manera de fer i actuar, mitjançant tasques, la dirigia Pilar Primo de Rivera. L'adulteri femení era castigat i es separaven les escoles per sexe.

5. Quin era el paper de l'Església en l'estat franquista? Espanya seguia el nacionalcatolicisme on la religió catòlica formava part de l'estat espanyol, hi havia una barreja de política i religió. Això feia que es tornés a la moral catòlica, al puritanisme. A més, s'aboleixen les lleis progressistes de la república, com la del divorci i l'avortament. A més, es censuren els fets no catòlics, hi havia misses obligatòries, es prohibia l'homosexualitat, es finançava l'Església... Al concordat queda establert l'any 1936 (acord entre l'estat espanyol i l'Església catòlica) que l'única religió d'Espanya és catòlica, apostòlica i romana. Espanya finança l'Església, els capellans no han de fer el servei militar, l'Església no paga impostos, els recintes religiosos són inviolables (no pot entrar-hi la policia)... Tot l'ensenyament serà catòlic (religió catòlica a tots els centres), els capellans seran utilitzats com a censors...


6. Diferència política i econòmica dels anys 40 i 60? Als anys quaranta hi havia el sistema econòmic de l'autarquia, que es basava en un sistema on el país era autosuficient, produint tot el que necessitava sense dependre en gran manera d'importacions estrangeres. Mentre que en els anys seixanta, hi havia una economia liberal amb el moviment del “Desarrollisme” on Espanya es desenvolupava econòmicament, mitjançant la devaluació de la moneda i la reducció de la despesa pública, a més del turisme.
7. Espanya durant el règim franquista va ser una República o una Monarquia? Va ser una Monarquia ja que dins de la política interior, l'any 47 es fa la “llei de successió a la jefatura del estado”. En aquella època, Espanya era una monarquia, però sense rei, ja que a Franco no li convenia. Segons es deia, Espanya tenia llibertats, per tant es denominava a Espanya com una democràcia orgànica, en altres paraules, una dictadura feixista.
8. Què va ser la vaga de tramvies de 1951? No va ser una vaga de tramvies o tramviaires, ja que estava prohibit que ho fessin. Els que fan vaga/boicot són els consumidors, és a dir, els barcelonins decideixen anar a llocs en altres transports, pel fet que es negaven a agafar els tramvies. Causa: la gent estava farta del règim de Franco. Detonant: van augmentar en 20 cèntims el preu del tramvia, mentre que a Madrid es quedava igual. Franco, al veure la revolta, va fer que anul·lés la pujada de preu.
9. Què va ser l'anomenada Transició espanyola? Va ser una evolució o una ruptura?
Procés que fa que es passi de manera relativament pacífica d'un estat feixista a una democràcia homologable. La transició comença quan mor Franco, Joan Carles I va ser un dels promotors de la democràcia, ja que va apostar per aquest fet. Al 1982 acaba la transició, ja que el PSOE guanya les eleccions.
10. Quatre característiques de la Constitució de 1978:

  • Davant la llei, tothom som iguals.
  • Sufragi universal masculí i femení.
  • L'estat espanyol queda com un estat democràtic i tindrà una monarquia parlamentària.

Entradas relacionadas: