L'Ascens del Partit Nazi al Poder: Crisi, Descontentament i Dictadura

Enviado por Chuletator online y clasificado en Historia

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,78 KB

L’ascens del Partit Nazi al poder: Crisi i descontentament a Alemanya

Després de la Primera Guerra Mundial, Alemanya va instaurar la República de Weimar, però el país patia una greu crisi econòmica i social. La hiperinflació i les dures condicions del Tractat de Versalles van generar un fort descontentament. A més, grups d’extrema dreta i esquerra van intentar derrocar el govern en diverses ocasions.

L’expansió del Partit Nazi

En aquest context, Adolf Hitler va fundar el Partit Nazi el 1920, basant-se en el rebuig al Tractat de Versalles, el nacionalisme extrem i l’antisemitisme. Amb propaganda efectiva i suport de sectors descontents, el partit va guanyar influència. Les SA, el seu grup paramilitar, van intimidar opositors i van contribuir al creixement del moviment.

La crisi del 1929 i l’arribada al poder

La Gran Depressió va empitjorar la situació econòmica i va disparar l’atur, fent que molts alemanys veiessin el Partit Nazi com una solució. El 1932 es va convertir en la força més votada, i el gener de 1933, Hitler va ser nomenat canceller. Poc després, l’incendi del Reichstag li va permetre obtenir poders extraordinaris, eliminant l’oposició i establint una dictadura totalitària.

Per què Hitler va guanyar les eleccions?

Context de crisi i descontentament

La Gran Depressió de 1929 va enfonsar l’economia alemanya, provocant milions d’aturats i un fort malestar social. La població, desesperada, es va polaritzar: burgesos i pagesos es van inclinar pel Partit Nazi, mentre que obrers i intel·lectuals donaven suport al Partit Comunista.

L’ascens electoral del Partit Nazi

Amb el suport financer d’industrials i grans empresaris, el Partit Nazi va augmentar la seva representació al Parlament fins al 37% el 1932. L’any següent, les pressions de les elits conservadores van portar el president Hindenburg a nomenar Hitler canceller.

Consolidació del poder i dictadura

Dictadura i control total

Per assegurar la seva autoritat, Hitler va convocar eleccions el 1933, però va restringir drets com la llibertat de premsa i va utilitzar la violència política. L’agost del 1934, després de la mort de Hindenburg, es va proclamar Führer i va establir un règim totalitari.

A partir de 1934, Hitler va instaurar un règim totalitari, fusionant el Partit Nazi amb l’estat. Es van prohibir partits i sindicats, i la Gestapo va reprimir qualsevol oposició.

El poder absolut de Hitler

Hitler va eliminar la democràcia i va concentrar tot el poder en la seva figura, sense organismes representatius.

Autarquia i militarització

L’economia es va orientar cap a l’autosuficiència i el rearmament, preparant Alemanya per a una guerra.

Entradas relacionadas: