Art Romànic i Gòtic: Context, Característiques i Transició

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,9 KB

L'Art Romànic i el seu Context Medieval

El romànic és l'art de l'alta edat mitjana a Europa. A l'edat mitjana, la persona ja no es considera el centre del món com a l'època clàssica de Grècia i Roma; ara, Déu n'és el centre. La cultura romànica és una cultura teocèntrica. L'ésser humà d'aquesta època té por de Déu i les calamitats. L'arribada de l'any 1000 va ser viscuda per la població amb terror. Es considerava que el nou mil·lenni havia de ser l'inici d'una època plena de calamitats. L'art romànic va expressar aquest estat d'angoixa i por amb imatges de monstres i de l'infern. El cristianisme medieval té una concepció del món que menysprea els sentits i valora l'espiritualitat. El lema del cristianisme medieval podria ser aquest: la matèria és la tenebra i l'esperit és la llum.

Característiques de la Pintura Romànica

  • No té perspectiva.
  • Les tintes són planes.
  • El dibuix és de traç negre i molt marcat, de manera que s'impedeix la il·lusió òptica de relleu.
  • La gamma cromàtica és reduïda i dominada pels colors terrosos i vermells.
  • Els personatges representats no expressen sentiments, no tenen una actitud humana, naturalista.
  • Té un caràcter simbòlic i poc realista i les imatges representen idees religioses.
  • Les pintures es feien als murs (murals), especialment a l’absis, però també a les voltes i a les parets, i sobre taules, que es col·locaven a la part del davant de l’altar (frontal).
  • Els pintors del romànic són artesans anònims; no signaven la seva obra i treballaven en tallers itinerants.

Temes i Funció de la Pintura Romànica

El tema principal de la pintura romànica és de tipus religiós; es representen els diversos episodis de la Bíblia, des de la creació del món fins al judici final. L'art romànic té una funció didàctica: ensenyar la religió cristiana amb imatges a un poble analfabet. El Pantocràtor (Crist representat com a senyor de l'Univers), el Tetramorf (representació dels quatre evangelistes: lleó-Marc; àliga-Joan; bou-Lluc; home-Mateu) i les vides de sants abunden en les pintures d'aquest període. En la pintura romànica també es poden trobar escenes de la vida quotidiana i representacions d'éssers i animals fantàstics en els bestiaris.

La Transició al Gòtic i el Renaixement

La millora de l'economia europea, el naixement de la mentalitat burgesa i l'impuls de les ciutats, entre altres motius, afavoreixen que es passi de la por a Déu dels segles anteriors a una relació més humana que prepara la revolució social i cultural que es produirà durant el segle XV amb el Renaixement.

En el gòtic es comença la transició de la societat rural i teocèntrica del romànic a la societat urbana i antropocèntrica del Renaixement. L'art gòtic expressa amb imatges la transició entre dues concepcions del món oposades: de la rigidesa i la por vers Déu del romànic de l'alta edat mitjana a la societat confiada en el poder de l'home per a conèixer el món del Renaixement.

L'Art Gòtic: Característiques de la Figura

En l'art gòtic les figures s'humanitzen i ja expressen sentiments. De la rigidesa de la simetria del romànic es passa a la dolçor i l'expressivitat de la corba en el gòtic.

La Burgesia Medieval: Origen i Desenvolupament

Origen de la Burgesia

La burgesia té el seu origen en la societat urbana medieval. És formada pel grup social que controla el comerç, és a dir, els mercaders.

Desenvolupament del Comerç i la Burgesia

El desenvolupament del comerç medieval va impulsar l'aparició de les primeres operacions econòmiques monetàries i la formació d'una burgesia financera. A partir del segle XIII es va produir una diferenciació entre els grans burgesos i els artesans i els menestrals.

Entradas relacionadas: