L'Art de l'Hospitalitat en el Sector Turístic
Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,7 KB
L'Art de l'Hospitalitat
Definició
Hospitalitat: és l'art de rebre i acollir amablement.
Aspectes Clau de l'Acollida
- Acollida amable: Fer que el client se senti benvingut des del primer moment.
- Ambient acollidor i càlid: Crear un entorn agradable i confortable.
- Atenció individualitzada: Fer que cada client se senti únic i especial.
- Ajudar i oferir bondat: Estar disposat a assistir els clients en tot moment.
- Qualitat i comoditat: Proporcionar serveis i instal·lacions de primera classe.
- Comprensió: Mostrar empatia i entendre les necessitats dels clients.
- Conèixer el seu nom: Personalitzar l'atenció i demostrar interès.
- Detalls: Tenir petites atencions que marquin la diferència.
- Disponibilitat: Estar accessible i atent a les peticions dels clients.
- Eficàcia/eficiència: Respondre amb rapidesa i precisió.
- Familiaritat: Crear un ambient proper i cordial, sense ser intrusiu.
- Generositat: Mostrar-se disposat a oferir més del que s'espera.
- Gratitud: Agrair la confiança dels clients.
- Honradesa: Actuar amb transparència i integritat.
- El nostre client és un convidat: Fer que se sentin com a casa.
- Informació: Proporcionar dades útils i rellevants.
- Llibertat per al client: Respectar la seva privacitat i autonomia.
- Nostàlgia: Aconseguir que marxin amb ganes de tornar.
- Paciència: Mostrar tolerància i comprensió davant de qualsevol situació.
- Professionalitat: Actuar amb competència i experiència.
- Rapidesa: Atendre les peticions dels clients amb diligència.
- Receptivitat: Estar obert a les queixes i suggeriments.
- Respecte: Tractar sempre amb cortesia i educació.
- Responsabilitat: Donar la sensació que ens ocupem de tot sense cap problema.
- Simpatia: Mostrar amabilitat i bon humor.
Aptituds i Actituds
Aptituds: És la idoneïtat per fer alguna cosa.
Actitud: Estat d'ànim que es manifesta externament.
Tipus de Turistes
Segons el Desenvolupament del País d'Origen
Piràmide clàssica: Països subdesenvolupats. No tenen assegurades les necessitats bàsiques, no hi ha turisme. Aquesta gent farà turisme fora del seu país.
Piràmide invertida: Països rics, tenen un estat de benestar, la gent amb dificultats està subvencionada. (Finlàndia, Noruega...).
Piràmide rombe: Classe mitjana. Països amb infraestructures i serveis. (Espanya).
Aptituds Físiques
- No defectes apreciables (parts del cos que impedeixin fer alguna cosa).
- Bona salut i resistència.
- Bona presència (bon aspecte).
- Vigilar higiene (dentadura neta i bona olor, somriure, cabell curt/recollit, colors suaus, no cridaners).
Aptituds Professionals
- Vocació (amor per la professió).
- Disciplina (capacitat d'obeir les normes que ens doni el nostre superior).
- Responsabilitat (respondre, assumir els errors).
- Saber-se dominar (en situacions d'estrès no deixar-nos portar, saber controlar-se).
- Ordenat.
- Perfeccionista (voluntat per saber fer les coses millor possible).
- Detallista.
Condicions Intel·lectuals
- Nivell mitjà d'estudis.
- Bona memòria.
- Conèixer idiomes.
- Facilitat d'expressió.
- Intuïció.
- Prudència.
Qualitats Morals
- Honradesa, voluntat i constància.
- Companyerisme.
- Autoritat.
- Flexibilitat.
- Servicial.
Amb els clients, el tracte ha de ser amable i cortès, atenent-los amb rapidesa i eficàcia i sempre amb un somriure.
Overbooking i Overshell
Overbooking: Sobreventa per excés d'habitacions, té penalització i rescabalament.
Overshell: Sobreventa de places.
Errors a Evitar en l'Atenció al Client
En l'Hotel
- Fer-lo esperar dret molta estona.
- Relació qualitat-preu no sigui l'adequada.
- No tenir l'habitació preparada a temps.
- Hagin tocat els seus objectes personals.
- Que no es compleixin els horaris.
- Que el recepcionista li parli mentre mengi xiclet.
- Que a l'armari no hi hagin penjadors.
- Trobar un pel al lavabo o a la banyera.
- No aigua calenta.
- No servei d'habitacions.
- Que el personal de l'hotel no saludi.
En el Restaurant
- Falta d'higiene del personal.
- Discussions entre els membres del personal.
- Que no et rebin quan entres.
- Els sorolls.
- Ritme del servei inadequat.
- Mobiliari incòmode.
- No hi hagi intimitat.
- Males olors.
- Falta de neteja dels lavabos.
- Llenceria sense estar en bon estat.
- Que el cambrer agafi massa confiances.
- Coberteria en mal estat.
- Llarga espera per tenir taula.
- Falta de professionalitat.
Tipus de Clients
- Que té pressa (no pot/no vol esperar-se).
- Odiós.
- Que pensen que les coses, si no ho fan ells, no està bé.
- Que tot ho contabilitza.
- Excèntric.
- Vergonyós.
- Dubtatiu.
- Xerraire (egocèntrics normalment).
- Nens (intentar fer-los amics nostres).
Classificació per Forma de Viatjar
- C Fix/sedentari (persona que es queda tot el temps a l'hotel, com a molt a la platja del costat).
- Sedentari/Mòbil (igual que el fix però fa altres coses, es desplaça més, fa "escapades").
- C Itinerant (no es queda a cap lloc fix, fa circuit, es para cada dia a un lloc diferent).
- Alternatiu o aventurer (en cap cas es volen sentir magnificats, són pioners, normalment van a destinacions no desenvolupades i sense infraestructures, per exemple, un safari).
Classificació per Personalitat
- Social (busquen fer noves amistats, normalment parelles soles o amb nens).
- Tímid (busquen seguretat i efecte).
- Mundà (prestigi, fer el que facin els rics, són els nous rics).
- Curiós (oberts, curiosos, ganes de conèixer i experimentar coses).
- Individualista (quan estan de vacances volen passar per desapercebuts, no es volen relacionar).
Classificació per Col·lectiu
- Dones (per motius de feina, executives, necessiten secadors, miralls, tovalloletes desmaquillants...).
- Famílies (facilitats per acollir els nens, endolls, trones de menjar, animació).
- Congressistes (les seves instal·lacions estan especialitzades a rebre trobades de negocis).
- Grups (sempre tenen reserva, ja la reserven amb antelació).
- Jubilats (públic que augmenta, demanen bufet i sobretot activitats de lleure com el ball, infermeria i visita mèdica).
Hospitality Desk i List
Hospitality desk: Taulell de benvinguda paral·lel a recepció (registre i inscripció dels participants).
List: Llistat que l'agència farà arribar via email a l'hotel amb les dades de cada client que arriba a l'hotel.
Tipus de Mirades
- Íntima.
- Professional.
- Social.