L'Art de l'Hospitalitat en el Sector Turístic

Enviado por Chuletator online y clasificado en Formación y Orientación Laboral

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,7 KB

L'Art de l'Hospitalitat

Definició

Hospitalitat: és l'art de rebre i acollir amablement.

Aspectes Clau de l'Acollida

  • Acollida amable: Fer que el client se senti benvingut des del primer moment.
  • Ambient acollidor i càlid: Crear un entorn agradable i confortable.
  • Atenció individualitzada: Fer que cada client se senti únic i especial.
  • Ajudar i oferir bondat: Estar disposat a assistir els clients en tot moment.
  • Qualitat i comoditat: Proporcionar serveis i instal·lacions de primera classe.
  • Comprensió: Mostrar empatia i entendre les necessitats dels clients.
  • Conèixer el seu nom: Personalitzar l'atenció i demostrar interès.
  • Detalls: Tenir petites atencions que marquin la diferència.
  • Disponibilitat: Estar accessible i atent a les peticions dels clients.
  • Eficàcia/eficiència: Respondre amb rapidesa i precisió.
  • Familiaritat: Crear un ambient proper i cordial, sense ser intrusiu.
  • Generositat: Mostrar-se disposat a oferir més del que s'espera.
  • Gratitud: Agrair la confiança dels clients.
  • Honradesa: Actuar amb transparència i integritat.
  • El nostre client és un convidat: Fer que se sentin com a casa.
  • Informació: Proporcionar dades útils i rellevants.
  • Llibertat per al client: Respectar la seva privacitat i autonomia.
  • Nostàlgia: Aconseguir que marxin amb ganes de tornar.
  • Paciència: Mostrar tolerància i comprensió davant de qualsevol situació.
  • Professionalitat: Actuar amb competència i experiència.
  • Rapidesa: Atendre les peticions dels clients amb diligència.
  • Receptivitat: Estar obert a les queixes i suggeriments.
  • Respecte: Tractar sempre amb cortesia i educació.
  • Responsabilitat: Donar la sensació que ens ocupem de tot sense cap problema.
  • Simpatia: Mostrar amabilitat i bon humor.

Aptituds i Actituds

Aptituds: És la idoneïtat per fer alguna cosa.

Actitud: Estat d'ànim que es manifesta externament.

Tipus de Turistes

Segons el Desenvolupament del País d'Origen

Piràmide clàssica: Països subdesenvolupats. No tenen assegurades les necessitats bàsiques, no hi ha turisme. Aquesta gent farà turisme fora del seu país.

Piràmide invertida: Països rics, tenen un estat de benestar, la gent amb dificultats està subvencionada. (Finlàndia, Noruega...).

Piràmide rombe: Classe mitjana. Països amb infraestructures i serveis. (Espanya).

Aptituds Físiques

  • No defectes apreciables (parts del cos que impedeixin fer alguna cosa).
  • Bona salut i resistència.
  • Bona presència (bon aspecte).
  • Vigilar higiene (dentadura neta i bona olor, somriure, cabell curt/recollit, colors suaus, no cridaners).

Aptituds Professionals

  • Vocació (amor per la professió).
  • Disciplina (capacitat d'obeir les normes que ens doni el nostre superior).
  • Responsabilitat (respondre, assumir els errors).
  • Saber-se dominar (en situacions d'estrès no deixar-nos portar, saber controlar-se).
  • Ordenat.
  • Perfeccionista (voluntat per saber fer les coses millor possible).
  • Detallista.

Condicions Intel·lectuals

  • Nivell mitjà d'estudis.
  • Bona memòria.
  • Conèixer idiomes.
  • Facilitat d'expressió.
  • Intuïció.
  • Prudència.

Qualitats Morals

  • Honradesa, voluntat i constància.
  • Companyerisme.
  • Autoritat.
  • Flexibilitat.
  • Servicial.

Amb els clients, el tracte ha de ser amable i cortès, atenent-los amb rapidesa i eficàcia i sempre amb un somriure.

Overbooking i Overshell

Overbooking: Sobreventa per excés d'habitacions, té penalització i rescabalament.

Overshell: Sobreventa de places.

Errors a Evitar en l'Atenció al Client

En l'Hotel

  • Fer-lo esperar dret molta estona.
  • Relació qualitat-preu no sigui l'adequada.
  • No tenir l'habitació preparada a temps.
  • Hagin tocat els seus objectes personals.
  • Que no es compleixin els horaris.
  • Que el recepcionista li parli mentre mengi xiclet.
  • Que a l'armari no hi hagin penjadors.
  • Trobar un pel al lavabo o a la banyera.
  • No aigua calenta.
  • No servei d'habitacions.
  • Que el personal de l'hotel no saludi.

En el Restaurant

  • Falta d'higiene del personal.
  • Discussions entre els membres del personal.
  • Que no et rebin quan entres.
  • Els sorolls.
  • Ritme del servei inadequat.
  • Mobiliari incòmode.
  • No hi hagi intimitat.
  • Males olors.
  • Falta de neteja dels lavabos.
  • Llenceria sense estar en bon estat.
  • Que el cambrer agafi massa confiances.
  • Coberteria en mal estat.
  • Llarga espera per tenir taula.
  • Falta de professionalitat.

Tipus de Clients

  • Que té pressa (no pot/no vol esperar-se).
  • Odiós.
  • Que pensen que les coses, si no ho fan ells, no està bé.
  • Que tot ho contabilitza.
  • Excèntric.
  • Vergonyós.
  • Dubtatiu.
  • Xerraire (egocèntrics normalment).
  • Nens (intentar fer-los amics nostres).

Classificació per Forma de Viatjar

  • C Fix/sedentari (persona que es queda tot el temps a l'hotel, com a molt a la platja del costat).
  • Sedentari/Mòbil (igual que el fix però fa altres coses, es desplaça més, fa "escapades").
  • C Itinerant (no es queda a cap lloc fix, fa circuit, es para cada dia a un lloc diferent).
  • Alternatiu o aventurer (en cap cas es volen sentir magnificats, són pioners, normalment van a destinacions no desenvolupades i sense infraestructures, per exemple, un safari).

Classificació per Personalitat

  • Social (busquen fer noves amistats, normalment parelles soles o amb nens).
  • Tímid (busquen seguretat i efecte).
  • Mundà (prestigi, fer el que facin els rics, són els nous rics).
  • Curiós (oberts, curiosos, ganes de conèixer i experimentar coses).
  • Individualista (quan estan de vacances volen passar per desapercebuts, no es volen relacionar).

Classificació per Col·lectiu

  • Dones (per motius de feina, executives, necessiten secadors, miralls, tovalloletes desmaquillants...).
  • Famílies (facilitats per acollir els nens, endolls, trones de menjar, animació).
  • Congressistes (les seves instal·lacions estan especialitzades a rebre trobades de negocis).
  • Grups (sempre tenen reserva, ja la reserven amb antelació).
  • Jubilats (públic que augmenta, demanen bufet i sobretot activitats de lleure com el ball, infermeria i visita mèdica).

Hospitality Desk i List

Hospitality desk: Taulell de benvinguda paral·lel a recepció (registre i inscripció dels participants).

List: Llistat que l'agència farà arribar via email a l'hotel amb les dades de cada client que arriba a l'hotel.

Tipus de Mirades

  • Íntima.
  • Professional.
  • Social.

Entradas relacionadas: