L'Art Cretenc i Micènic: Un Viatge a la Història de Creta
Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,22 KB
L’art cretenc o minoic
L’art cretenc va tenir el seu moment de màxim esplendor la primera meitat del segon mil·leni a.C., època en què Creta era una potència marítima indiscutible. La seva grandesa es vinculava a la del seu llegendari rei Minos; és per això que als seus habitants també se’ls coneixia pel nom de minoics.
No sembla que Creta fos un territori unificat, sinó que estava dividida en ciutats-estat, cadascuna amb un palau-sanctuari com a nucli econòmic, polític i religiós.
Palau de Cnossos: Palau més important dels cretencs i exemple il·lustratiu de tots. Estructures obertes i sense muralles, a diferència dels palaus orientals, que eren rígids i tancats. Per la seva construcció es va utilitzar un tipus de columna de fust llis que disminueix de gruix cap a la base, i amb un capitell que anticipa els trets del capitell dòric.
La Parisenca: Pertany al palau de Cnossos i està datada cap al 1500 a.C. Representa una deessa rebent ofrenes.
L’art micènic
Cap al 1400 a.C., el poder cretenc va anar perdent importància i es van destruir els seus palaus. Aquest fet és degut a la invasió dels aqueus, un poble procedent de la Grècia continental, el món dels quals descriu Homer en La Ilíada i L’Odissea.
El nou centre de poder polític es va desplaçar de Creta al continent, on hi havia més regnes independents (Micenes, Tirint, Pilos, etc.) sota l’hegemonia del rei de Micenes.
De l’art micènic coneixem alguns exemples notables de tombes monumentals, de pintura mural i objectes d’orfebreria, però el més significatiu és l’arquitectura de les seves ciutadelles i palaus.
Tirint → Ciutat i palau Mègaron: El palau micènic era tancat i de caràcter defensiu. Alguns es van construir a l’interior de ciutadelles envoltades de muralles ciclòpies, sobre enclavaments elevats. L’element més important és el mègaron, un edifici format per una sala rectangular, amb una llar al centre, precedida d’una avantcambra i un pòrtic. S’utilitzava com a sala del tron i sembla que el temple grec va derivar d’aquí.
Micenes, porta dels lleons: Entrada per la part occidental a la ciutadella de Micenes. Dos grans blocs de pedra sostenen una llinda, en la qual recolza un relleu triangular amb dos felins afrontats a un costat i a l’altre d’una columna de tipus cretenc.