Art Contemporani i Festes Tradicionals a Espanya
Enviado por Chuletator online y clasificado en Religión
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,23 KB
Art Contemporani a Espanya
Puppy-koons Jell-Bilbao/ Dama d'Elche-Museu Nacional Arqueològic / Fusilamiento 2 de mayo-Goya-Prado / Mujer en el baño-Roy Lichtenstein-Museu Thyssen, Madrid/ Arantzauz-Jorge Oteiza-Arte Abstracto de Cuenca/ Pautocrator-MNAC/ Galanina-Salvador Dalí-Teatre Museu Dalí/ Vapor-Vapor Boixeda Sab/ Máscara Kovave-M de les Cultures del Món/ Diumauge-Chagall-Centre Pompidou/ Marieta-Joan Miró-M.Miro/ Corpus de Sang-Antoni Estruch-Museu d'Art de Sabadell/ Paseo x la playa-Sorrolla-Sorolla Mad/ Las Nuevas Abinas-Antoni Saura-Miró/ La Bicaria-Fortuny-MNAC/ Descendimiento-Van de Weyden-Prado/ Euterpe Mascur-MNAT.
REINA SOFIA: Madrid. 1990. Art Contemporani, Art del SXX també artistes espanyols org. en diverses sales: Guernika de Picasso: feta durant la guerra civil, reflexa els bombardejos. PRADO: Madrid, 1819, Belles Arts, tenim obres de l'època medieval fins el s.XIX: Las Meninas, Velázquez. TEATRE M DALI: 1974, monogràfic Dalí. GUGGENHEIM BILBAO: tenim també a NY, amirates àrabs…. Bilbao, 1997, art contemporani i molta rotació d'exposicions, a l'exterior hi ha obres permanents com La Maman, de Louise Bourgeois, 1999, Protegir-te, Tele-aranya, Cosir… M.THYSSEN: Madrid-1997- Pinacoteca s.XIII a XX: Hotel Room d'Edward Hopper (família suïssa amb molts diners, Baró durant la seva vida va col·leccionar moltes obres i es va casar amb la veronesa, van arribar a un acord amb l'estat. La col·lecció és més completa que la del Prado (més temps i més autors) MUHBA: Barcelona, té moltes seus, 1943, his de la ciutat de BCN: Saló del Tintell 1930 arquitectura catalana. PICASSO Barcelona 1963, monogràfic de Pablo Picasso, Las Meninas (Infanta Margarita) no hi ha les millors obres de P, ocupa 2 palaus al carrer Moncada, P és de Màlaga va venir a viure a BCN. MACBA. BCN, 1995, situat al Raval, M de referència d'art contemporani a Catalunya, molta rotació d'exposicions. Art català dels 70, Tàpies, no és el més visitat de BCN. Concetto Spaziale de Lucio Fontana.
Festes Tradicionals a Espanya
Diumenge de Rams (entrada de Jesús a Jerusalem) -Dijous Sant (Últim Sopar i Detenció de J)-Divendres Sant (Crucifixió) Dissabte Sant (Vigília Pasqual) -Diumenge de Resurrecció (Resuscita) -Dilluns de Pascua. Moltes festes de l'any litúrgic s'han mantingut per al seu atractiu turístic (Advent, Nadal, Setmana Santa…) Festes d'Hivern: NADAL, dia 25, data simbòlica del naixement de Jesús, i els romans celebren el naixement de Mitra. CARNAVAL: de Dijous Gras a Dimecres de Cendra passant pel Dimarts de Carnaval. Carnaval de Cadis, Tenerife. Festes d'Interès Turístic Nacional: Solsona, Badajoz, Villanueva de la Vera (Càceres), Vilanova i la Geltrú, Àguilas, Ginzo de Limia (Ourense), Verín. Famoses: Venècia, Rio de Janeiro, New Orleans, Notting Hill.
FESTES PRIMAVERA: FALLES DE VALÈNCIA: Patrimoni de la Humanitat, el març, temàtica: humor negre, 5 dies abans del 19 de març es posen al carrer, dia 19 crema i fi de la festa. La festa comença 1 de març amb petards i mascletades cada dia SET.SANTA: festa d'interès internacional: Sevilla, Granada, Cuenca, Zamora, Lorca, Salamanca, León Dansa de la Mort: Verges, Catalunya. Atrau turistes, dansa d'origen medieval, ens ensenya que la vida és fràgil i hem de viure-la bé per fer-la eterna, compte de 5 escalets humans, cadascun amb un símbol: Dalla- representa la mort. Bandera- signe del regne de les tenebres. Potets amb sendre. Símbol de la mort física. Rellotge- el temps a la terra és breu. FIRES, APLECS I ROMERIES: la més coneguda F d'abril (origen comprar i vendre bestiar) moment d'alta ocupació, les casetes de les fires són privades; es balla, es beu… 1 setmana després tenim la Fira de Jerez, similar. Romeria: similar a fer camí de peregrinació, van cap a Huelva 50 dies després de Setmana Santa. Romeria molt popular: Salto de la Reja. CORPUS CHRISTI/PATUM: Patrimoni Immaterial de la Humanitat. FESTES ESTIU: Revetlles, Falles dels Pirineus, les Fogueres de Sant Joan, Sanfermines, Tomatina, Festes Majors FESTES DE TARDOR: TOTS SANTS: festa precristiana, origen pagà, quan els morts tornen a casa, els romans també tenien moments en què els vius visiten els morts i al revés. Castanyada, Halloween.