Art Bizantí: Santa Sofia i altres obres d'art religiós
Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,03 KB
Art Bizantí: Santa Sofia
Santa Sofia: Aquesta basílica va ser construïda sobre les restes d'un temple del segle IV que Constantí havia consagrat a la Saviesa Divina. Justinià, al segle VI, per mostrar el seu poder, va aixecar de nou aquest temple i també el consagrà a la Saviesa Divina. Per erigir aquesta obra excepcional, no va confiar en mestres d'obra tradicionals, sinó que va buscar dos teòrics de la llei de la música – Antemi de Tral·les i Isidor de Milet - i no hi va escatimar diners ni recursos. La basílica de Santa Sofia té una funció religiosa.
Monreale
Monreale: Programa iconogràfic de l'absis presidit pel Pantocràtor. Entrecreuament dels dos dits simbolitza l'Encarnació de Déu en Jesús i els altres tres remeten a la Santíssima Trinitat: Pare, Fill i Esperit Sant. Amb la mà esquerra, sosté un llibre obert on es pot llegir en llatí i grec “Jo sóc la llum del món. Qui em segueixi no caminarà en la foscor”. Medallons de l'arc interior que emmarca el Pantocràtor representen diferents profetes i reis que prefiguraven la vinguda del Fill de Déu, Emmanuel, representat com un jove sense barba al medalló superior central. Intradós de l'arc exterior: 2 registres a cada banda, separats per unes sanefes: a la dreta els arcàngels Miquel i Rafael i a l'esquerra Gabriel i Uriel amb 2 querubins a cada banda. A la clau de l'arc, l'Esperit Sant.
Art Islàmic: Mesquita de Còrdova
Mesquita de Còrdova: La mesquita de Còrdova havia de ser una rèplica de la de Damasc, d'on provenia el seu comitent Abd Al-Rahaman I. Després de la conquesta musulmana s'hi havia construït 300 mesquites i molts palaus i edificis públics. L'antiga basílica de San Vicente fou compartida per musulmans i cristians fins l'any 784, quan l'emir Abd al-Rahman I decidí construir una gran mesquita inspirada en la de Damasc. La mesquita és l'expressió artística de la fe islàmica. La paraula masyd vol dir “lloc de postració” on els fidels adoren a Al·là. Al segle XVI es construí, al bell mig de la sala d'oració, una catedral cristiana, que deslluïx el conjunt monumental, però fou el que va permetre la seva supervivència.
Art Romànic: Església de Cardona
Església de Cardona: L'església no va ser pensada a escala humana i per això ressalta considerablement i s'integra en l'entorn perquè la pedra amb què va ser construïda fou extreta de la rodalia. Les primeres notícies de l'església daten del 980, i se sap que a l'any 1000 estava molt abandonada. El 1019 el vescomte Bermon, assessorat per l'abat Oliba, va instaurar la regla canònica d'Aquisgrà. L'actual església es va acabar de construir l'any 1040. Aquest conjunt arquitectònic va ser construït per servir d'edifici de culte. La comunitat canònica s'havia establert l'any 1029; però el monestir i l'església van ser convertits en caserna el 1794.
Portalada de Ripoll: Hi ha un sentit ascendent de la simbologia en aquesta portalada: al sòcol s'hi representa l'infern; al sisè registre, els éssers vius de la Terra; al cinquè, diverses classes socials de l'època; al quart i al tercer, històries de l'Antic Testament i, a dalt de tot s'hi situa Crist.
Aquesta portalada fou encarregada pel monestir al qual pertanyia l'església de Santa Maria de Ripoll. Segons Cirici Pellicer aquesta portalada ha de ser considerada com un arc de triomf erigit a la glòria del cristianisme.
Majestat de Batllo: El Crist és un personatge viu, per demostrar la seva victòria sobre la mort. Deu regna després del seu martiri. Actitud majestàtica, legitimitat del poder diví.
Obra de funció religiosa, destinada al culte, amb una finalitat també didàctica, com és comú en l'art romànic en escultura i pintura. |