Art, Arquitectura i Tècnica: Warhol, Pompidou, Foster

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,39 KB

La Factory d'Andy Warhol (1963-1968)

La Factory d'Andy Warhol va ser un estudi d'art fundat per Andy Warhol i situat a la cinquena planta del número 231 del carrer 47 Est a Midtown, Manhattan, Nova York. L'estudi va funcionar entre 1963 i 1968, data en què Andy va traslladar The Factory a la sisena planta del número 33 de Union Square Oest, prop del famós club i restaurant Max's Kansas City. La Factory va ser famosa per les seves escandaloses festes i per ser freqüentada per moderns amb pretensions artístiques, bohemis excèntrics i consumidors d'amfetamines. Era un local-fusió: centre d'art, discoteca a temps complet, estudi de cinema i fotografia i, sobretot, refugi i sagrari del rei del pop art, Andy Warhol.

Quan Warhol es va fer famós treballava nit i dia en els seus quadres, que consistien en serigrafies i litografies fabricades en sèrie de la mateixa manera que les grans empreses capitalistes fabricaven productes de consum. Per poder seguir aquest ritme de treball va reunir al seu voltant una camarilla d'estrelles porno, drogoaddictes, drag-queens, músics i lliurepensadors que l'ajudarien a elaborar els seus quadres, actuarien en les seves pel·lícules i crearien l'ambient que va convertir la Factory en una llegenda.

La Tècnica en l'Art i l'Arquitectura

TÈCNICA: conjunt de procediments i recursos dels quals se serveix una ciència o un art.

Sembla que la tècnica se serveix de la tècnica i que per tant la tècnica és un instrument. La tècnica esdevé un instrument de l'arquitectura o acaba menjant-se l'arquitectura? Necessito la tècnica per fer arquitectura. Si jo vull fer alguna cosa necessito una tècnica per poder-ho fer. La humanitat s'ha innovat gràcies a la tècnica? La tècnica té aquest poder d'impulsió? La tècnica és clau en l'evolució:

  • descobriment que permet avançar / voler avançar fa descobriments.

Voluntat artística: ganes de fer les obres d'art d'una certa manera (tendències). Choisy deia que la moda depèn dels avenços i els materials de l'època. Actualment es tendeix a tornar al passat, a les arrels. Progrés associat a la mecanització.

L'Edifici Bank de Shanghai de Norman Foster

L'edifici Bank de Shanghai de Norman Foster posa l'estructura per davant del vidre. Aquest edifici és més miesà que els propis edificis de Mies. Hi ha una complexificació de l'estructura. Sembla que l'edifici estigués compost per làmines. Aquest és un edifici on l'estructura és molt reconeixible. Genera una imatge en la qual podem desxifrar què ens vol dir l'edifici. A l'interior es crea espai. La voluntat de crear espai l'ha portat a formar un gran espai interior, això ja és una arquitectura rica perquè hi ha una riquesa d'espai. Els ascensors estan col·locats als extrems amb l'objectiu de també alliberar l'espai interior. És una arquitectura de lluïment de la tècnica però al servei de fer arquitectura i no de lluïment per lluïment.

El Centre Pompidou: Estructura Exposada

Pompidou: Va ser dissenyat per Renzo Piano i Richard Rogers. En aquest edifici s'introdueix un factor que Mies no havia pensat. En aquest edifici els ossos ja no són l'únic que s'ensenya, sinó també l'estómac, les artèries, venes, ronyó... Estructura: L'edifici té en cadascun dels forjats 13 buits limitats per catorze bigues paral·leles. Aquestes peces són d'una enorme grandària. Les bigues són visibles en les façanes laterals (la nord i la sud). Les bigues de diferents plantes s'uneixen entre si amb tensors. Els pilars del Pompidou són metàl·lics amb secció rodona. Hi ha una estructura inventada en aquest edifici coneguda pel nom de Gerberette. Són unes peces metàl·liques horitzontals ancorades als pilars per un dels extrems a manera de volades.

La Cúpula del Reichstag de Norman Foster

Història:

La cúpula del Reichstag és una cúpula de vidre construïda a la part alta de l'edifici del Reichstag a Berlín (Alemanya). Va ser dissenyada per l'arquitecte Norman Foster i intenta simbolitzar la Reunificació alemanya. La distintiva aparença de la cúpula fa que sigui un prominent punt de referència a Berlín.

Entradas relacionadas: