Arquitectura i Urbanisme a l'Antiga Roma

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 7,55 KB

Edificis Públics d'Oci

Inicialment amb un sentit religiós, posteriorment polític (panem et circenses).

  1. Els Ludi Megalenses (abril): en honor de la deessa Cibele.
  2. Els Ludi Apollinares (juliol): en honor al déu Apol·lo.
  3. Els Ludi Romani (setembre): en honor a Júpiter.

Teatrum

A l'aire lliure, de fusta i desmuntables. Al 145 a.C. es va construir el primer de fusta permanent. Al 55 a.C., Pompeu va construir el primer de pedra. El més important va ser el de Pompeu, amb capacitat per a 27.000 espectadors. A la península Ibèrica es conserven els de Mèrida i Segòbriga, i el de Tàrraco està més malmès.

  1. La graderia (cavea): on seien els espectadors.
    • Ima cavea: el sector inferior.
    • Media cavea: el sector central.
    • Summa cavea: el sector superior.
  2. Els accessos o vomitoria
  3. L'orquestra: un espai circular on cantava i ballava el cor.
  4. Scaena
    • El proscaenium: era una plataforma rectangular i allargada on actuaven els actors. Es trobava sobre una plataforma elevada (pulpitum) i quedava tancat per una paret (scaenae frons), que estava ornada amb dos o tres pisos de columnes i que tenia tres portes cap a l'escenari. A més, servia de decorat permanent per a totes les representacions teatrals.
    • El postcaenium: era el lloc on els actors es vestien i es desvestien.
    • El subcaenium: situat sota l'escenari, era el lloc on es guardava la maquinària.
  5. Aditus: dues portes d'entrada.

Època de l'emperador August: construcció del teatre de Balb i el de Marcel.

Representacions Escèniques

5 actors. Màscares = personae (marró home - dona blanc). Perruca, ros o vermell lladre, vestit ancià (blanc), un jove (colors vius), un home pobre (vermell) o una prostituta (groc). Sabates especials: coturns (sabates amb talons alts que utilitzaven en les tragèdies) i soccus (sandàlies obertes que utilitzaven en les comèdies).

Les Representacions

Tragèdia: amb arguments seriosos i es dividia en dos tipus:

  • Fabula palliata: els arguments provenien dels mites grecs.
  • Fabula praetexta: tractava d'algun episodi de la història de Roma.

Comèdia: l'argument solia ser una dura crítica de la societat d'aquell moment.

  • El mim.
  • La pantomima.
  • El drama satíric: peça curta després de la tragèdia per fer riure.

Circus

Arena, spina amb metae a cada extrem, cavea separada de l'arena per un pòdium, pulvinar (seients VIP), carceres (les cotxeres).

La cursa de carros amb diferents factiones (blanc, verd, blau, vermell).

Amfiteatre

Arena, subterranis (fossae), cavea. Velum = tendal. El primer amfiteatre es va construir al 29 a.C. El més important és el Colosseu o Amfiteatre Flavi, construït per l'emperador Vespasià i inaugurat per Tit (45.000-50.000 espectadors). A Catalunya es conserven els de Tàrraco, Empúries i Esparraguera, i a la resta de la península Ibèrica els de Mèrida, Itàlica i Segòbriga.

Espectacles

Lluites de gladiadors, venationes, naumachiae, execucions, representacions de drames mitològics.

Lluites de Gladiadors

Espectacle preferit. Presoners de guerra, criminals condemnats, esclaus castigats, homes lliures que es volien guanyar la vida i joves seduïts per la fama. Ave Caesar, morituri te salutant.

  1. El samnita, el gal i el traci: duien casc, cuirassa, escut, espasa i punyal. Cada un anava armat i vestit igual que els soldats dels diversos pobles derrotats pels romans.
  2. El reciari (retiarius): lluitava sense casc i sense cuirassa, armat només amb un trident, un punyal i una xarxa (rete).
  3. El mirmillo: lluitava armat d'escut i espasa i duia un casc gal.
  4. L'essedarius: lluitava muntat en un carro.
  5. L'eques: lluitava muntat a cavall.

Venationes = exhibicions de feres exòtiques, lluites entre feres, home vs. fera.

Termes

Apodyterium (vestuari vigilat pel capsarius). Palestra. Sales de bany (tepidarium, caldarium, frigidarium). Laconium o sudatorium (sauna). Unctorium (massatges). Popinae (bar). Forica (latrina). Possiblement Natatio (piscina).

Sistema de calefacció: forn hypocaustum.

Urbanisme

  1. Per fundar una nova ciutat, es buscava un bon abastiment d'aigua, bones condicions climàtiques i bona comunicació (mar/riu).
  2. L'àugur feia un sacrifici i examinava les entranyes de l'animal.
  3. Inauguratio.

Traçat Urbanístic

Cardo maximus (de nord a sud), decumanus maximus (d'est a oest). Al centre, el fòrum, on es feien actes polítics i religiosos, i el comerç urbà. Planta hipodàmica.

Carrers, muralles (pomerium), fòrum (hi havia temples, cúria, basílica, tabernae, tribunes). Altres construccions: pous, cisternes, fonts, aqüeductes. Arcs de triomf (commemoraven fets històrics i la memòria dels protagonistes) i columnes (adornades amb relleus i inscripcions en honor al protagonista).

Temples

3 bàsics: - Tríada capitolina (Juno, Júpiter i Minerva, temple principal) - Divinitat important (Apol·lo, Venus, Diana) - Un altre dedicat al culte a l'emperador. Columnes dòric, jònic, corinti.

La cúria (assemblees civils). La basílica (edifici comercial i judicial). Tabernae. Rostra (tribunes on els oradors feien discursos).

Proveïment d'Aigua

Pous, cisternes, fonts naturals. Aqüeductes (specus, castellum aquae). Cloaques.

Vies de Comunicació

Via (camí força ample, per a dos vehicles). Actus (camí per a un sol vehicle o animal de càrrega). Iter (camí per a vianants i cavalls).

Principal via: Via Augusta (abans Via Herculea), que anava de Gades als Pirineus. Construcció: delimitar vorera, statumen, rudus, nucleus, pavimentum o summum dorsum. Cada mil passos hi havia un mil·liari. Punt de partida a Roma: Milliarium Aureum.

Xarxa viària: 85.000 km.

  1. Via Augusta.
  2. Via del Nord.
  3. Via de la Plata.
  4. Via Atlàntica.
  5. Via Appia.

Habitatges

Zones urbanes: domus o insulae.

Zones rurals: villae.

Domus

Entrada principal (ianua, vestibulum, fauces, cella ostiari, tabernae), atrium (impluvium-compluvium, lararium, cubicula-atri, tablinum-paterfamilias/despatx), triclinium, peristylum (cubicula, oeci, exedra, culina, letrinae, termae).

Insulae

Villae

Villa Rustica
Villa Urbana

Entradas relacionadas: