L'arquitectura romànica: característiques i context històric

Enviado por Chuletator online y clasificado en Francés

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,11 KB

L'art romànic (Context)

Context històric

Amb l'estil romànic, l'art occidental aconsegueix per primera vegada una unitat que no s'havia donat des de la caiguda de l'Imperi Romà. A partir del segle XI van cessar les invasions de musulmans, normands i hongaresos, i la relativa estabilitat va afavorir certa pau política i militar i la sortida de l'estancament econòmic.

Al segle XIX, en estudiar l'art medieval, l'art de monestirs i catedrals es va considerar una derivació de l'art romà, d'aquí el nom de romànic.

Com a moviment artístic, es desenvolupa entre els segles XI-XIII.

Característiques socials i econòmiques

El feudalisme, amb l'activa participació de l'Església, es va imposar com a sistema econòmic, social i jurídic.

  • La noblesa i el clergat acaparaven terres (símbol de prestigi social i poder) i funcions públiques (justícia, administració, rendes i monopolis) a canvi d'oferir protecció per la feblesa del poder de l'Estat.

Durant els segles XI-XII va haver-hi una certa recuperació econòmica, motivada per un tímid augment de la demografia gràcies a la millora dels conreus i a les noves tècniques de producció agrícola.

  • Les ciutats van començar a recuperar importància dintre d'una Europa en la qual predominava l'economia de subsistència.

Era una societat teocèntrica i piramidal: els que treballen (pagesos), els que resen (clergues) i els que els protegeixen i lluiten (nobles).

Influència de la religió

La mentalitat religiosa imperant afavoreix dos fenòmens que van tenir una gran incidència en l'art romànic:

  1. L'extensió de la vida monàstica en el medi rural. Al segle X, a l'abadia de Cluny (França) es va emprendre una reforma profunda de la regla benedictina basada en la pregària i el treball, lluny de les temptacions d'aquest món. L'orde va fundar monestirs per tota Europa i es va convertir en la força més poderosa de l'Església, contribuint a la difusió del romànic.
  2. Els pelegrinatges per a la veneració de relíquies i llocs sants. L'esperit religiós i la seguretat relativa als camins va reactivar les grans rutes de pelegrinatge a Roma, Terra Santa o la de Sant Jaume de Compostel·la. El culte a les relíquies de màrtirs i sants es va estendre per tota Europa. Les esglésies s'afanyaven a adquirir-ne, perquè amb l'afluència de fidels i pelegrins que anaven a venerar-les arribaven també molts ingressos econòmics. Gràcies a això, molts temples s'amplien o reconstrueixen, i ho fan en estil romànic.
  • Artistes, mestres d'obres i picapedrers es desplaçaven d'un lloc a l'altre, afavorint la unitat estètica.
  • La catedral fou símbol i eix vertebrador de la naixent cultura urbana.
  • La catedral, juntament amb les esglésies i ermites, han donat fama al romànic.

L'art romànic (Característiques)

El romànic septentrional

  • Comprenia les zones del nord d'Europa, des d'Escandinàvia fins a Santiago de Compostel·la.
  • Es desenvolupa i difon al llarg del Camí de Sant Jaume i es caracteritzava pel gust per la decoració escultòrica.
  • A l'Europa central, el romànic es caracteritza pel westwerk i per la utilització de cimboris alts que creaven un efecte de gran verticalitat.
  • A la península Ibèrica, a part de la influència septentrional, a mesura que s'anaven conquerint territoris musulmans, s'adoptaven solucions arquitectòniques musulmanes com la cúpula de nervis de tipus califal i arcs polilobulats i entrellaçats.

El romànic meridional

  • Comprenia l'arc geogràfic que va des d'Itàlia fins a Catalunya.
  • És una arquitectura molt més sòbria que la septentrional, amb forta pervivència de l'arquitectura romana.
  • Està influïda per l'estil de la zona llombarda, caracteritzada per una decoració basada en arcs cecs, bandes llombardes i alts campanars.
  • A Itàlia es va mantenir el model paleocristià format per tres edificis independents: església, baptisteri i campanar.

Entradas relacionadas: