L'arquitectura romana: Domus, Insulae i termes

Enviado por Bertu99 y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,73 KB

L'arquitectura romana

Domus

Les domus eren habitatges unifamiliars de planta rectangular, amb un o dos pisos. Tenien poques finestres i la claror entrava per l'atri (atrium), un pati interior al qual s'accedia, després de creuar la porta (ianua), a través d'un passadís curt (vestibulum).

Al voltant de l'atrium es distribuïen les habitacions (cubicula), els salons (oeci), la cuina (culina), el menjador (triclinium), decorat amb mosaics, i la biblioteca o habitació privada del pater familias (tablinum). Al centre de l'atri, hi havia una espècie d'estany (impluvium), on es recollia l'aigua de la pluja, ja que els aiguavessos de la casa estaven orientats cap a l'interior, precisament per aprofitar aquesta aigua.

En un racó posterior de la domus, hi havia una espècie de jardí interior envoltat de columnes (peristylum), més ampli i espaiós que l'atri, des del qual es tenia accés a altres habitacions del mateix estil que les que trobem a l'atri. El passadís que comunicava l'atri i el peristil era l'andron.

Pel que fa als elements decoratius, les domus de la gent adinerada estaven guarnides amb columnes, estàtues, mosaics, pintures segons el gust de l'època. Les parets eren decorades amb pintures al fresc, marbres o estucats i els sostres amb motllures. També es decorava el terra amb mosaics fets amb la tècnica de la incrustació de petites pedres (opus tessellatum) que solien adaptar el tema a la utilitat de l'estança.

Insulae

Les insulae eren blocs d'habitatges de diversos pisos de lloguer, on vivien els ciutadans que no es podien pagar una domus (la gent amb menys recursos). Eren edificis de maó i argamassa similars als apartaments actuals. El bloc s'edificava al voltant d'un pati interior per tenir llum i ventilació, ja que moltes no tenien ni aigua corrent. Els habitants utilitzaven aigües públiques. Hi havia dos tipus d'insulae:

  • Les que tenien taller i botigues (tabernae) en la planta baixa i en l'entresol on vivien els botiguers.
  • En lloc de botigues tenien habitatges amb jardins a la planta baixa.

Descripció d'una insula

Aquesta insula estava formada per una entrada principal que ens porta al pati on trobem la font que recull l'aigua que faran servir els veïns i les escales que ens porten al nostre pis. Cada pis estava format per un menjador, una cuina i habitacions.

Termes

A les termes romanes hi havia els següents ambients:

  • Tepidarium: sala temperada on no solia haver-hi aigua, amb uns bancs on s'asseien els banyistes mentre s'acostumaven als canvis de temperatura, entre el frigidarium i el caldarium.
  • Caldarium: sala per prendre banys calents on hi havia banyeres d'aigua calenta, que formaven uns graons on reposaven els banyistes, i també una pica amb aigua freda perquè els usuaris poguessin remullar-se.
  • Sauna: hi havia dos tipus de sauna: la sudatio o sauna humida i el laconicum o sauna seca, sala semicircular proveïda d'una obertura al sostre que permetia alliberar la temperatura en cas de massa escalfor.

La calefacció de totes aquestes sales s'aconseguia mitjançant la circulació de l'aire calent generat per un forn de llenya subterrani. L'aire circulava a través de l'hipocaust, l'espai buit entre el terra per on circulaven els usuaris i el terra de l'edifici, a través d'un sistema de doble paret; en el cas del laconicum la paret estava proveïda d'uns petits forats per on sortia directament vapor d'aigua. Les termes eren un lloc d'esbarjo amb una triple funció: higiene personal, exercici físic i vida social.

La ciutat romana

La ciutat romana, amb la seva base originada en un campament militar, tenia una forma rectangular i un traçat hipodàmic, creat per Hipòdam de Milet. Estava envoltada de muralles amb quatre portes principals, una a cada costat, i vuit torres de control, dues a cada porta.

Dins de les muralles trobem les cases estructurades al voltant del cardo i el decumanus, els dos carrers principals, i en la intersecció entre aquests, un fòrum, plaça i centre de la vida social amb edificis oficials com el temple de la tríada capitolina (Júpiter, Juno i Minerva), el mercat d'aliments, la basílica (tribunal de justícia), la cúria (on es reunia el senat). Dins de les muralles, també trobem el circ, les termes, el temple del déu venerat, l'arc de triomf i el teatre. Fora de les muralles, apareix l'amfiteatre.

Entradas relacionadas: