Arquitectura Grega Clàssica: Temple d'Atenea Niké i Teatre d'Epidaure
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,72 KB
Temple d'Atenea Niké
Fitxa Tècnica
- Títol: Temple d'Atenea Niké
- Autor: Cal·lícrates
- Cronologia: 421 a.C.
- Tipologia: Temple
- Materials: Marbre de la pedrera del Pentèlic
- Estil: Grec clàssic, Jònic
- Localització: Acròpolis d'Atenes
Context Històric
Aquest edifici no es va realitzar l'any assenyalat per problemes polítics. Fou concebut per Finan per commemorar victòries dels grecs. Pèricles era enemic de Finan i per això va utilitzar el seu poder polític per impedir la construcció. Però, en morir Pèricles a la Guerra del Peloponès, Finan va tenir via lliure per construir-lo.
Anàlisi Formal
Té un sostre a dues aigües, acroteris i gàrgoles, un frontó amb timpà de relleus i un entaulament format per una cornisa llisa, un fris amb relleu continu i un arquitrau amb tres franges. Com a elements de suport té l'estilòbat, els murs, 2 pilars i columnes jòniques. Està format per una base i un plint, un fust més alt que les clàssiques i és d'estries d'aresta plana. El capitell té forma de volutes.
És un temple amfipròstil i tetràstil (4 columnes a les façanes anterior i posterior) que s'alça sobre una plataforma (estilòbat) elevada per tres esglaons (estereòbat). Només té una habitació, la naos; en ella es troba una imatge de fusta policromada d'Atenea.
Estil, Model i Influències
Estil Jònic. Aquest temple estava dedicat a Atena. Això era una ofrena a la deessa Atena per commemorar la victòria contra els perses. En el frontó hi havia relleus que feien referència a Atena. Els frisos de l'entaulament estaven decorats amb la deessa Atenea envoltada per les Nikes, sacrificant un xai en honor a la deessa.
El Teatre d'Epidaure
Fitxa Tècnica
- Títol: Teatre d'Epidaure
- Autor: Policlet el Jove (nascut a Argos, s. V-IV a.C.)
- Cronologia: 350 a.C.
- Materials: Pedra
- Estil: Hel·lenístic
- Localització: Epidaure
- Tipologia: Teatre
Context Històric
Es va construir quan Atenes començava a ser menys important i va començar a estar sota el domini macedoni. Moltes polis intentaven ser les més importants. És un dels teatres més grans de Grècia i tenia molta importància.
Anàlisi Formal
El teatre tenia capacitat per a 15.000 persones. Té un sistema constructiu arquitravat, similar al Partenó o al Temple d'Atenea Niké.
- Dimensions: En tot el seu conjunt, 120 m de diàmetre.
- Elements de suport: Està plenament integrat a la natura; els grecs utilitzaven el pendent de la muntanya per construir el teatre, sent el turó l'element de suport bàsic. Construeixen dos murs per ajudar a suportar-lo, un a cada banda, que també són elements de suport. Els elements suportats són la graderia.
Aquest es forma per l'Orquestra, la graderia, l'escena i el prosceni. L'orquestra és el cercle que es troba al centre; en aquest hi havia un altar per a Dionís, i és on actua el cor.
La graderia s'eleva uns 24 metres d'altura i envolta gairebé tota l'orquestra en tres quartes parts. Consta de dues parts: una que està al costat de l'orquestra i una altra que està més lluny. El passadís que separa les dues parts és el diazoma. La primera part consta de dos accessos laterals, 13 passadissos i 34 grades. L'altra part té 22 passadissos d'accés i 20 graderies, amb capacitat per a 15.000 persones.
L'escena era una construcció que constava de dos pisos i un balcó. Aquests dos pisos estaven suportats per columnes jòniques i tenien 2 metres de fons. El prosceni era l'espai elevat de 2 metres d'altura on actuaven els actors. Tenia dues rampes d'accés. L'escena i el prosceni es van afegir posteriorment. A sota del prosceni hi havia dues obertures amb un teló.
Estil, Model i Influències
L'estil és hel·lenístic i es caracteritza per les seves grans dimensions, demostrant el poder de l'Imperi d'Alexandre. Sembla que és un dels primers teatres amb escena i prosceni, cosa que influiria en els teatres posteriors. Està perfectament integrat en l'entorn, ja que utilitza materials naturals i forma un conjunt amb els altres edificis del santuari.
Contingut, Funció i Significat
El teatre era molt important per als grecs, sent un element d'identitat (honoraven al déu Dionís, un dels més importants del món grec). La seva acústica és l'element més característic.