Arquitectura i Art a l'Imperi Mig d'Egipte: Fortaleses i Esteles

Enviado por Chuletator online y clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,21 KB

Fortaleses i Arquitectura Militar

La Fortalesa de Buhen (Dinastia XII)

La fortalesa de Buhen, datada a la Dinastia XII, presenta una muralla de 6 metres d'alçada. Destaca per tenir petits vestíbuls amb finestres estretes, dissenyades perquè els arquers poguessin disparar. Aquesta arquitectura s'assembla a l'arquitectura babilònica. Al voltant, hi ha un fossat, una influència de Mesopotàmia. Aquestes fortaleses es col·loquen estratègicament per servir les caravanes comercials que arriben, ja sigui de Líbia o de la zona occidental. Els soldats vivien entre la muralla i l'interior.

Característiques de les Fortaleses

  • Es construeixen des de la primera fins a la segona cataracta del Nil.
  • Existeix una clara expansió cap al sud: per l'arribada de moltes mercaderies i productes de l'orient.

Expansió i Estratègia Militar

En aquest període, el poder central estava decaigut. Les fortaleses estan construïdes estratègicament i les distàncies entre elles són similars. L'objectiu principal és protegir la ruta de les mercaderies procedents de Mesopotàmia, Síria i Palestina. Al Nord, hi havia els Hicsos, aturats al Delta, però a partir de la Dinastia XIV van guanyant poder progressivament i desplaçant el faraó. Les fortaleses es trobaven col·locades entre la primera i la segona cataracta.

Assentaments Planificats: Kahun

Les fortaleses incloïen assentaments planificats, com la ciutat de la piràmide de Sesostris II a Kahun (El-Lahum). Aquesta ciutat estava destinada a mantenir el culte al faraó.

Característiques de Kahun

  • És un dels primers assentaments planificats coneguts.
  • Té una planta octogonal.
  • Està rodejada de muralles.
  • Està dividida en dues seccions per murs.
  • Presenta un traçat en retícula: carrers rectes i paral·lels, amb illes de vivendes regulars.
  • Afavoreixen la colonització en aquesta zona.

Esteles Funeràries de l'Imperi Mig

Estela Funerària d'Amenehat

Aquesta estela, de l'Imperi Mig i trobada al Caire, mostra un canvi respecte a l'Imperi Antic. Mentre que a l'Imperi Antic les esteles estaven fora del temple (com a Merimde), a l'Imperi Mig les trobem dins de l'hipogeu. Veiem una taula d'ofrenes on ara hi apareixen 4 personatges, normalment el faraó i els seus familiars. Moltes vegades tenen el cap rapat i són sacerdots. Damunt la taula d'ofrenes hi ha: cebes, una cuixa de bou o vaca, pa, peix sense cap o el lateral d'una au. A baix hi apareixen grans recipients de ceràmica (alguns tancats). A dalt hi ha informació sobre la persona enterrada.

Estela Funerària de Mentuhotep

L'estela funerària de Mentuhotep, de l'Imperi Mig, recorda les paletes de l'Imperi Antic. A dalt de tot hi ha una inscripció amb jeroglífics. Hi ha Horus a dalt de tot (els ulls), el que tot ho veu. Un personatge olora la flor de lotus, símbol d'eternitat. Veiem diferents ofrenes: cebes, un cap de bou, pota d'un animal, pa. Sota la taula hi ha gerres, bols, etc. Les gerres del centre estan tancades. A la part d'abaix, apareix el difunt rapat i el seu germà (segons les inscripcions). A baix del tot, hi ha el germà i els pares del difunt.

Entradas relacionadas: