Aqüeducte de les Ferreres: obra mestra de l'enginyeria romana a Tarragona

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,71 KB

Aqüeducte de les Ferreres

Fitxa Tècnica

  • Autor desconegut. Cronologia: segle I - II d.C.
  • Estil: romà republicà tardà. Tipus: aqüeducte.
  • Materials: pedra calcària local (saldo).
  • Localització: Barranc dels Arcs (Tarragona).

Context Històric

Pax Romana

Descripció Formal

Aquest aqüeducte sorgeix a uns 15 km de Tarragona, a Puigdelfí, on capta aigua del riu Francolí. A partir d'aquí surt un canal que va en paral·lel al riu fins al pont de Codony. El canal aprofita els pendents naturals del terreny per arribar fins al barranc dels Arcs, on hi ha la part visible de l'aqüeducte, que se situa sobre el desnivell d'una vall.

El pont està format per dues fileres d'arcs de mig punt superposades. La filera inferior té onze arcs i la superior 25. Els arcs mesuren 5,7 m d'altura (on no s'han d'adaptar al desnivell), l'obra fa 217 metres de llarg i assoleix una alçada màxima de 26 m.

L'obra està construïda mitjançant carreus en sec, és a dir, que estan ensamblats sense utilitzar cap tipus de ciment que els uneixi. Els carreus tenen forma d'encoixinat, excepte les dovelles dels arcs, que són llises. Per altra banda, cal destacar la importància de les impostes, que són els punts on s'inicien els arcs, que juntament amb les cornises, separen els dos pisos i la canal de l'aigua i donen horitzontalitat i solidesa a l'obra.

La canal per on circulava l'aigua se situava a la part superior de la segona arcada, i ha patit moltes modificacions, però es veu que havia estat coberta. Té una amplada de 80 cm.

Un cop passada la vall, la canal passava per l'antic camí de l'Àngel i entrava a Tarragona ciutat mitjançant l'avinguda Catalunya, fins a la torre de l'aigua, on es depurava i es distribuïa per tota la ciutat per les canonades de plom.

Entorn i Integració Urbanística

Aquesta obra és una mostra de l'enginyeria i l'urbanisme romà a les nostres terres, i també del desenvolupament cultural, artístic i tecnològic dels romans.

A més, demostra la importància de Tarragona durant l'època romana imperial i és un exemple de les nombroses obres que s'hi van fer després que s'establís com a capital de la província romana.

Funció, Contingut i Significat

  • Contingut: és un dels 3 aqüeductes que es van construir a Tarragona.
  • Funció: la seva funció era abastir d'aigua a Tarragona, i va estar en funcionament fins a l'Edat Mitjana.
  • Significat: també se l'anomena Pont del Diable, ja que s'atribueix la seva construcció a un diable.

Models i Influències

  • No reben influència (nou mètode) i influeixen en l'aqüeducte de Segòvia.

Entradas relacionadas: