Aprenentatge Actiu: Investigació i Experimentació Científica
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,73 KB
Autoregulació i Autonomia en l'Aprenentatge
Aquest enfocament ajuda l’alumnat a reflexionar sobre el que fa, a raonar-ho i a comunicar-ho fent ús de diferents llenguatges:
- Oral
- Escrit
- Gràfic
- Corporal
Fomenta l’autonomia, la iniciativa i l’autoregulació de l’alumnat per tal que s’impliqui i sigui conscient del seu aprenentatge.
Transferència i Acció: Aplicant Coneixements
Aquesta metodologia porta a aplicar coneixements ja adquirits, relacionant-los amb d'altres i facilitant nous aprenentatges. L’activitat promou actuacions per intervenir en l’entorn, posant en pràctica coneixements, valors i normes de convivència.
El Procés d'Investigació i Experimentació Científica
Per generar interès en els infants, podem portar una notícia a classe o plantejar una situació. Ha d’haver un interès molt clar: connectar l’escola amb l’entorn.
Els congressos de ciències que es fan a diferents municipis, i que engloben cicle mitjà i superior, ofereixen la possibilitat que els alumnes puguin explicar entre ells com han fet els seus projectes.
Per poder investigar i experimentar, hem de fer-ho amb coses tangibles. (No podem investigar un elefant perquè no el tenim a l’aula). Per això, es va treballar la pregunta: Quins materials podem aïllar millor als edificis?
Ens preguntem per què fem aquesta pregunta i comencem a establir relacions. A poc a poc, es va provant i construint. A partir dels resultats, podem extreure conclusions. (Aquest és el procés de construcció del coneixement científic).
Totes les proves que fan (taules, gràfics, etc.) les representen per poder analitzar-les millor. Després de diferents experiències, arribem a la conclusió: Alguns materials deixen passar la calor (els conductors) i d'altres no (els aïllants). Aquesta idea científica es comparteix i es debat.
Es proposa una altra pregunta: Com podem fer perquè la calor no s’escapi? Cada grup decideix el material a utilitzar.
Planificació del Disseny Experimental amb Control de Variables
És fonamental el control de variables per saber què estem observant. Ens preguntem:
- Què és el que volem canviar?
- Què observem? (Per exemple, la temperatura de l’aigua dins d’una llauna).
Com ho fem? Entre tota la classe, fem el mateix experiment, però hi haurà coses que canviaran. Ens centrarem en el que canviem i el que fem tot igual. El que no podem modificar són les variables de control (per exemple, la quantitat d’aigua); tots els grups tenen el mateix contingut.
El que volem veure és quin és el material conductor i quin l’aïllant. Per això, el material és el que modificarem. (És important compartir els resultats per veure quin ha estat el material més adequat).
Conclusions de l'Experiment i Reflexió del Procés
Conclusions de l’experiment:
- Hi ha materials que aïllen i d'altres que no.
- L'aigua es refreda menys si la llauna està folrada.
Sobre el procés: Per estar 100% segurs dels resultats, hauríem de fer l’experiment més d’una vegada.
Aquesta escola treballa com a eix la música i l’expressió corporal, per això han representat amb el cos els materials aïllants i els conductors. Busqueu una connexió amb la realitat: aplico el disseny que hem construït. Nosaltres els hem de guiar, ja que la competència s’adquireix desenvolupant-la.