Aplicacions de la Psicologia de la Memòria
Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,71 KB
APLICACIONS DE LA PSICOLOGIA DE LA MEMÒRIA
MEMÒRIA AUTOBIOGRÀFICA
Forma part de la memòria episòdica, que es defineix pel context espacial i temporal que l’acompanya, i es diferencia de la memòria semàntica o del coneixement que no conté aquest context.
Brewer -> La principal característica és el context personal que les acompanya. Depenent del grau de referència personal:
Memòries personals: consisteixen en una representació d’un fet únic i irrepetible basat en imatges. (Flashbulb memòries -> imatges vivides) (ex: recordar que estàvem fent just en el moment en el que ens vam enterar del fet de les torres bessones)
Fets autobiogràfics: són formalment idèntics a les memòries personals però que no es basen en imatges.
Memòries personals genèriques: difereixen de les anteriors en que representen de forma més abstracta fets repetitius o series de fets semblants (ex: camí que fem de casa a l’escola).
Larsen -> Classifica la memòria depenent del tipus de context associat en: memòria autobiogràfica, memòria narrativa, fets autobiogràfics i coneixement del món.
Tècniques emprades:
Associació lliure (tècnica de Galton) -> Consisteix en dir-li paraules a una persona i que ens generi records autobiogràfics a partir d’aquella paraula (ex: dius “gat” i ell et diu “de petit tenia un gat…”).
Recuperació dirigida (Baddeley) -> De manera organitzada va preguntant a la persona sobre moments de la seva vida (ex: a quina escola va anar…).
Tècnica dels diaris (Linton, Brewer, Wagenaar) -> Consisteix en tenir una llibreta i anar apuntant les coses que fas durant el dia i varis anys més tard que t’ho preguntin per veure si te’n recordes. Si comparem les tres tècniques veiem que la dels diaris (Brewer) és la més fiable.
Esquemes i memòria autobiogràfica:
Markus -> Els esquemes d’un mateix són generalitzacions al voltant d’un mateix, derivades de les experiències passades, que organitzen i guien el processament de la informació amb referència a un mateix contingudes en les experiències socials de l’individu.
La informació extreta d’esdeveniments específics (ex: vacances a París amb en Joan).
La informació general derivada de l’exposició a esdeveniments que ocorren repetidament (ex: allò que m’agrada quan estic de vacances).
Linton -> Proposa que l’esquema d’un mateix està organitzat de forma jeràrquica amb diferents nivells.
MEMÒRIA DE TESTIMONIS
Exactitud: Fa referència a si allò ens explica el testimoni ha ocorregut exactament tal i com ell diu, i si realment el succés involucra a les persones, objectes i situacions que el testimoni declara (Si aquest testimoni és exacte i el seu testimoni s’ajusta a la realitat).