Aparells dels animals: digestiu, respiratori, circulatori, excretor i reproductor
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 924,35 KB
La funció de l'aparell digestiu és realitzar la digestió dels aliments per poder extreure'n les substàncies nutritives necessàries per mantenir l'animal.
La digestió pot ser de dos tipus:
Intracel·lular, quan s'efectua dins de la mateixa cèl·lula amb la intervenció dels orgànuls cel·lulars adequats (lisosomes).
Extracel·lular, quan s'efectua dins d'alguna cavitat on les cèl·lules de la seva paret aboquen les substàncies (enzims digestius) necessàries per a la descomposició de l'aliment en molècules més petites. Aquestes són les que travessaran la paret d'aquesta cavitat i seran distribuïdes per totes les cèl·lules de l'animal. És el sistema utilitzat per la major part dels metazous i, en aquest cas, cal l'existència d'una cavitat per realitzar aquesta funció. La digestió intracel·lular no és normalment utilitzada pels animals (excepte el cas de les esponges i parcialment els cnidaris). Normalment és un sistema utilitzat pels teixits dels animals per desfer-se de les cèl·lules mortes i poder, així, regenerar els teixits que ho necessitin.
Aparell respiratori
Una de les funcions vitals dels éssers vius és la respiració, és a dir, la captació d'oxigen del medi extern i l'expulsió de diòxid de carboni produït pel metabolisme. L'oxigen serà utilitzat per les cèl·lules per a la combustió de la matèria orgànica i l'obtenció de l'energia que aquesta conté.
Aparell circulatori
L'aparell circulatori és el mecanisme de transport, és a dir, l'encarregat de dur tant els materials nutritius des de l'aparell digestiu fins a les cèl·lules com del transport de l'oxigen des de les estructures respiratòries fins a les cèl·lules. També és l'encarregat d'emportar-se els materials residuals de les cèl·lules que han de ser expulsats a l'exterior. També pot transportar elements del sistema immunològic.
Aparell circulatori
L'aparell circulatori és el mecanisme de transport, és a dir, l'encarregat de dur tant els materials nutritius des de l'aparell digestiu fins a les cèl·lules com del transport de l'oxigen des de les estructures respiratòries fins a les cèl·lules. També és l'encarregat d'emportar-se els materials residuals de les cèl·lules que han de ser expulsats a l'exterior. També pot transportar elements del sistema immunològic.
L'aparell circulatori pot ser de dos tipus:
Tancat, quan el líquid circulatori sempre circula per l'interior de vasos. L'intercanvi dels materials transportats es fa per permeabilitat de les parets d'aquests vasos (normalment a la zona de contacte amb les cèl·lules, les parets es fan extremadament primes). És el cas dels vertebrats i anèl·lids.
Obert, quan el líquid no sempre circula per vasos sinó que acaba desembocant en cavitats o llacunes on el líquid circulatori queda parcialment aturat, i és precisament en aquestes llacunes on s'efectua l'intercanvi amb les cèl·lules. Després és recollit de nou per vasos per completar el circuit: ha de tornar cap al cor on tornarà a ser impulsat cap a les estructures respiratòries. És propi dels mol·luscs i artròpodes.
Aparell excretor
L'excreció és l'expulsió dels productes residuals procedents del funcionament de les cèl·lules (metabolisme).
Aparell reproductor
La funció de l'aparell reproductor és la de perpetuar l'espècie mitjançant la producció de nous individus.
Està integrat pels òrgans genitals o gònades (testicles i ovaris) on es produeixen les cèl·lules reproductores o gàmetes (espermatozoides i òvuls, respectivament) i els conductes que els permeten accedir a l'exterior (conductes genitals). Podem trobar espècies amb sexes separats, on un individu només és capaç de fabricar gàmetes d'un sol tipus (masculí o femení) i espècies hermafrodites en què un mateix individu presenta gònades masculines i femenines, bé que en general no coexisteixen o no maduren al mateix temps. La fecundació pot ser:
Externa, en el medi que envolta l'animal; és a dir fora del cos de l'animal. És bastant característica d'animals aquàtics. Els gàmetes són expulsats al medi on s'hauran de trobar.
Interna, característica dels animals terrestres encara que també la poden presentar alguns animals aquàtics. Té lloc dins de les vies genitals de la femella i, per tant, està associada a la còpula, que sovint és precedida d'un festeig nupcial més o menys complex.