Antropologia Social: Definició, Origen, Mètodes i Concepte de Cultura

Enviado por Chuletator online y clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,61 KB

Què és l'Antropologia Social?

L'antropologia està interessada en la variació social i cultural de la humanitat. Juntament amb aquest interès, conviu una altra vessant essencial: conceptualitzar i comprendre les similituds entre els sistemes socials i les relacions humanes.

L'antropologia pot ser abordada des de diverses perspectives:

  • Etimològica
  • Psicològica
  • Filosòfica
  • Física o Biològica

L'Origen de l'Antropologia

El projecte de crear una ciència de l'ésser humà apareix a finals del segle XVIII. En aquest període, es van desenvolupar els paradigmes que ara estan vigents, a més d'una concepció científica i racional del món amb èmfasi en els valors materials.

L'antropologia es relaciona estretament amb altres disciplines com:

  • Antropologia i Arqueologia
  • Sociologia i Història

La disciplina ha privilegiat l'estudi de les altres societats, aquelles que fan les coses de manera diferent a nosaltres, i aquest estudi ha anat modelant la pròpia disciplina. Els estudis d'altres antropologies es van modelar desenvolupant unes formes particulars d'obtenir dades, posant de manifest la gran variació social i cultural dels éssers humans. Les diferències poden explicar-se a través d'aquesta anàlisi.

L'Objecte d'Estudi Antropològic

Durant el segle XIX, va sorgir l'evolucionisme, amb els "primitius" com l'objecte d'estudi més difós i durador, formulat científicament a finals del segle XIX. Aquest període es va caracteritzar per:

  • La idea de progrés substituïda per evolució.
  • La proposta d'esquemes evolutius.
  • L'ús del mètode comparatiu.
  • Un evolucionisme que legitimava la conquesta i colonització.
  • L'antropologia de gabinet, on s'establien teories evolutives des de la consulta de fons secundàries.
  • El determinisme racial: la creença que l'evolució física i cultural són interdependents, i que les races són genèticament i culturalment diferents.

A mitjans del segle XX, hi va haver un canvi de visió de l'objecte d'estudi.

L'Especificitat de l'Antropologia

L'especificitat de l'antropologia prové del seu origen com a disciplina acadèmica institucionalitzada i especialitzada en l'estudi de societats no occidentals. La seva vocació ha estat interrogar-se sobre societats humanes diverses i desconegudes, per a comprendre pràctiques i concepcions que eren incomprensibles per als investigadors occidentals.

Privilegia l'estudi de les diferències entre "els altres" i "nosaltres". Aquesta diferència no és una essència, sinó producte d'una història. Per això, "l'altre" rep noms diferents al llarg de la història de la disciplina.

Mètode de l'Antropologia: Treball de Camp Etnogràfic

El mètode principal de l'antropologia és el treball de camp etnogràfic, que implica la descripció i anàlisi interpretativa d'una realitat en un context social i cultural, utilitzant diverses tècniques de recerca.

La Perspectiva Holística en Antropologia

La perspectiva holística es tracta de mirar la vida humana mitjançant el pensament relacional per a veure els individus juntament amb les seves relacions. Aquest pensament relacional es denomina holisme. És holístic el mode de pensament que busca reconstruir una totalitat de relacions entre persones i institucions per a entendre en què consisteix una forma de vida social.

El Concepte de Cultura Humanista

El concepte de cultura humanista és un concepte jeràrquic i piramidal, que prové del classicisme, l'etnocentrisme, l'idealisme i el nacionalisme (associat a la perfecció humana). És un recurs utilitzat per a jerarquitzar diferents formes de coneixement.

Dins del nostre sistema cultural, es distingeix entre:

  • Alta cultura i cultura popular (sovint amb connotacions classistes).

Fora del nostre sistema cultural, es parlava de:

  • Cultures avançades i cultures endarrerides (amb una visió etnocèntrica).

Aquesta concepció de la cultura ha estat una estratègia de distinció social amb limitacions, manifestada en dicotomies com:

  • Cultura occidental vs. No occidental (etnocèntrica)
  • Cultura vs. Civilització (idealisme)
  • Cultura nacional vs. Altres cultures nacionals (nacionalisme)

Entradas relacionadas: