Antic Règim i altres termes relacionats

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,04 KB

Antic Règim:

Sistema econòmic, social i polític present a Europa entre els segles XV i XVIII que es caracteritza pel règim econòmic senyorial amb una agricultura de subsistència, una societat estamental i l’absolutisme monàrquic.

Absolutisme:

Sistema polític en què el governant o la institució que exerceix les funcions de govern no té limitacions de tipus jurídic. La forma més usual de l'absolutisme és la monarquia absoluta.

Burgesia:

Classe social que es va formar a la societat feudal com a nou grup social que, abandonant tota dependència directa de la terra, s’emancipà de l’estructura feudal i fomentà la seva existència en l’intercanvi de béns que ell no havia produït. Al segle XVII l’augment de la població, el comerç colonial i la puja general dels preus va fer augmentar el poder econòmic de la burgesia comercial. Amb les transformacions agràries i la formació del capital comercial al s. XVIII la burgesia esdevingué prou potent per a posar fi a l’antic règim (1789)

Comerç Colonial:

Fou el comerç marítim desenvolupat a partir del segle XVI entre les metròpolis i les seves colònies, que proporcionava matèries primeres per a les indústries, permetia vendre productes manufacturats i donava grans beneficis. Aquesta expansió comercial va afavorir la proliferació de mercaders, banquers i prestadors i el desenvolupament de bancs i companyies comercials. L'acumulació de capitals del comerç colonial va permetre una gran prosperitat econòmica al llarg del segle XVIII, que fou clau per a forçar l'enderrocament de les estructures de l'Antic Règim

Centralització:

Sistema de govern en què l'acció política i administrativa està concentrada en mans del Govern central i de les administracions i les institucions que en depenen.

Comptat:

Unitat administrativa de divisió del territori sota la jurisdicció d'un comte en època Carolingia i successives.

Despotisme Il·lustrat:

Ideologia que tenien alguns monarques europeus que es basava en fer compatibles els principis absolutistes amb les idees de la Il·lustració. Miraven de governar a favor del poble però sense la participació d’aquest.

Cort Reial:

Seguici que acompanyava al rei i l’ajudava a realitzar les seves tasques. Estava format per familiars i funcionaris.

Dinastia:

Sèrie de sobirans d’un o diversos Estats emparentats entre si o pertanyents a una mateixa família

Economia de subsistència (autoconsum):

Economia de baixos rendiments de la qual hi deriven els períodes d’escassetat d’aliments i l’alçà de preus que provoquen fams, misèria i revoltes.

Economia senyorial:

Sistema econòmic caracteritzat per la propietat senyorial (grans extensions de terreny propietat de la noblesa les quals els pagesos treballaven a canvi de pagar rendes), el manteniment de la servitud i el pagament dels drets feudals.

Feudalisme:

Sistema polític, econòmic i social propi de l’Edat Mitjana a Europa basat en relació o pactes de vassallatge i fidelitat a canvi d’un territori o feu.

Guaret:

És un sistema de conreu que consisteix a deixar reposar un terreny empobrit, un any sí un any no, per tal que sigui més fèrtil.

Gremis:

Eren corporacions laborals constituïdes pels artesans o comerciants dedicats a un mateix ofici i encarregades de la direcció i reglamentació dels diversos aspectes professionals dins d’una localitat. La seva finalitat era, a més de l’assistència mútua dels associats, controlar les tècniques de treball, la qualitat dels productes, el volum i els preus de la producció, el nombre de mestres que podien exercir l’ofici, etc.

Hereu:

Fill més gran d’una família designat a rebre una herència. També anomenat primogènit.

Entradas relacionadas: