L'Antic Règim: Societat, Política i Economia
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,83 KB
L'Antic Règim
Els historiadors anomenen Antic Règim al període de la història d'Europa que abasta des de finals del segle XV fins a finals del XVIII. Aquest període es caracteritza per:
- Política: Monarquia absoluta.
- Societat: Societat estamental.
- Economia: Economia bàsicament agrària amb la pervivència del règim senyorial.
El terme Antic Règim va ser emprat per primera vegada pels revolucionaris francesos a finals del segle XVIII per a referir-se al conjunt d'aquests trets que ells van començar a enderrocar.
Societat Estamental
La societat estamental, heretada de la societat feudal, es va mantenir al llarg de tot l'Antic Règim a Europa. Es tractava d'una societat aristocràtica, on una minoria (noblesa i alt clergat, estaments privilegiats) dominava la gran majoria de la població (l'Estat pla). Aquesta minoria monopolitzava els alts càrrecs militars, eclesiàstics i polítics. Cada estament tenia una condició jurídica diferent, cosa que comportava una gran desigualtat social i legal.
Monarquia Absoluta
Forma de govern en què una persona, el monarca (rei o reina), exerceix, teòricament, un poder total o absolut i sense límits. L'origen d'aquest poder es considerava diví, i els governats (súbdits o vassalls) no tenien cap dret a participar en la vida política. En la pràctica, aquest poder absolut podia estar limitat pels senyors feudals, l'Església, l'autonomia municipal o les lleis pròpies de certs territoris. Aquest sistema va tenir el seu apogeu als segles XVII i XVIII.
Decrets de Nova Planta
Decrets imposats per Felip V com a represàlia contra els territoris de la Corona d'Aragó. Significaven la supressió dels furs d'aquests territoris, que permetien conservar institucions pròpies i un cert grau de sobirania.
Il·lustració
Moviment intel·lectual europeu, centrat en el període comprès entre la segona revolució anglesa del 1688 (finals del segle XVII) i la Revolució Francesa del 1789. Amb arrels a França, es va estendre per tota Europa. Es proposava il·luminar la humanitat amb la raó, amb un gran interès per l'economia i el progrés social. Defensava l'educació per a defensar la raó. L'home il·lustrat, guiat per la raó, es veia capaç de dominar, estudiar i comprendre la natura, cosa que el faria feliç.
Gremis
Associacions de productors de béns artesanals (teles, sabates, barrets, tonells, etc.) que van néixer a l'Edat Mitjana i agrupaven els diferents tallers artesanals. Cada gremi imposava la major part de les condicions per a confeccionar els productes del sector: preus, tipus de producte i horaris de treball. L'objectiu principal era mantenir una elevada qualitat, però limitaven la llibertat dels artesans i impedien la competència.
Comerç Colonial
Comerç marítim desenvolupat a partir del segle XVI entre les metròpolis i les seves colònies. Proporcionava matèries primeres per a les indústries, permetia vendre productes manufacturats i donava grans beneficis. L'acumulació de capitals del comerç colonial va permetre una gran prosperitat econòmica al llarg del segle XVIII, clau per a forçar l'enderrocament de les estructures de l'Antic Règim.
Estat Centralista
Estat (monàrquic o republicà) en què el poder central i la seva administració controlen tot el territori. Pot haver-hi divisions internes, però els funcionaris i els governs locals depenen de l'administració central.
Estat Descentralitzat
Estat en què els diversos territoris que el formen no depenen (en major o menor mesura) de l'administració central, encara que reconeixen un poder únic, ja sigui el del rei o el d'unes lleis supremes (constitució). Pot ser una monarquia o una república.