L'Antic Règim i la Il·lustració: Societat, Política i Revolucions
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,09 KB
L'Antic Règim: Societat, Economia i Política
Definició de l'Antic Règim
L'Antic Règim va ser el període de transició de l'etapa medieval a l'etapa moderna, caracteritzat pel manteniment d'un model de vida basat en l'economia agrària de tipus senyorial, l'absolutisme monàrquic i la societat estamental.
Grups Socials de l'Antic Règim
La societat de l'Antic Règim estava dividida principalment en dos grans grups:
Privilegiats
La noblesa i el clergat tenien la major part de les terres i vivien de les seves rendes. No pagaven impostos i tenien el dret de cobrar-los als pagesos.
No Privilegiats
Aquest grup constituïa la immensa majoria de la població (entre un 90% i un 95%) i agrupava persones molt diferents:
La Burgesia
Incloïa els grans artesans, els comerciants i els banquers. Era el grup econòmicament més actiu, però no tenia influència política.
Els Pagesos
Constituïen el grup més nombrós de la població. Estaven obligats a treballar les terres dels grups privilegiats, als quals pagaven impostos elevats.
Les Classes Populars Urbanes
Agrupaven els treballadors manuals de les ciutats (petits artesans, servents, soldats, obrers de les manufactures...).
Formes de Govern a l'Antic Règim
Monarquia Absoluta
El rei tenia un poder absolut. La monarquia era hereditària i de dret diví; l'autoritat del rei provenia directament de Déu, i era en nom de Déu que exercia el poder. El rei era assessorat pels consells d'estat (funcionaris).
Monarquia Parlamentària
És el sistema de govern comú en moltes democràcies occidentals actuals, en el qual el rei o monarca exerceix la funció de cap d'estat sota el control del poder legislatiu (parlament) i del poder executiu (govern).
Despotisme Il·lustrat
El Despotisme Il·lustrat va ser una forma de govern característica a l'Europa del segle XVIII, que combinava l'absolutisme amb idees de la Il·lustració, buscant el benestar del poble sense la seva participació ("Tot per al poble, però sense el poble").
La Il·lustració: Idees i Pensament Polític
Què és la Il·lustració?
La Il·lustració és un moviment de caràcter intel·lectual, desenvolupat a l'Europa del segle XVIII, que va posar en qüestió tots els principis de l'Antic Règim.
Principals Idees de la Il·lustració
Els il·lustrats defensaven tres idees fonamentals:
- Defensaven la fe absoluta en la raó com l'únic mitjà per entendre el món.
- Pensaven que la humanitat, conduïda per la seva intel·ligència, podia assolir el coneixement, que per a ells era la base de la felicitat, objectiu últim de la vida humana.
- Van defensar la tolerància com la base de les relacions humanes i van criticar la intransigència religiosa.
Pensament Polític Il·lustrat
Alguns dels pensadors il·lustrats més influents van ser:
- Montesquieu: Va proposar la divisió de poders (legislatiu, executiu, judicial).
- Rousseau: Va definir el contracte social com el resultat d'un pacte entre tots els ciutadans.
- Voltaire: Va defensar la necessitat d'un parlament que limités el poder del rei i d'un sistema fiscal que no recaigués exclusivament sobre el poble.
Conflictes i Revolucions del Segle XVIII
Guerra d'Independència Americana
Anglaterra s'havia fet amb la costa est dels Estats Units, organitzats en 13 colònies. Els anglesos controlaven tot el comerç i imposaven taxes als colons americans, però ells s'hi oposaven. Finalment, van decidir revolucionar-se i van aconseguir la seva meta, que era guanyar aquella guerra. Després de la victòria, es van repartir Amèrica en 13 estats independents.
Guerra de Successió Espanyola
Carles II va morir sense descendència, fet que va desencadenar una disputa pel tron entre l'Arxiduc Carles d'Habsburg i Felip de Borbó. D'aquesta disputa va sortir victoriós Felip.
El temor que França i Castella s'unissin va comportar una aliança europea entre Gran Bretanya, Holanda, Portugal i l'Imperi Austríac, que van declarar la guerra a França i Espanya.
Després de llargues batalles, l'any 1713 el Tractat d'Utrecht va posar fi a aquest conflicte i va reconèixer Felip com a rei d'Espanya. Després de ser signada la pau, Barcelona i altres ciutats van decidir combatre les tropes borbòniques. La resistència va durar fins l'11 de setembre de 1714, quan Felip va ocupar tota Catalunya.
Ideologies del Segle XVIII i XIX
Liberalisme
El liberalisme és un corrent ideològic i, alhora, una doctrina política i econòmica sorgida a partir de les idees de pensadors com John Locke.
Nacionalisme
El nacionalisme és una ideologia política que defensa el dret de les nacions a l'autodeterminació i a formar un estat propi.