L'antic règim i la crisi: una visió general
Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,49 KB
Que és l'antic règim?
Va començar al segle XVII, i el van caracteritzar com a societat econòmica, basada en una agricultura feudal, i una societat política en la qual dominava la monarquia absoluta.
La crisi de l'antic règim
La societat estava dividida per estaments des de l'edat mitjana.
- Estaments privilegiats: NOBLESA I CLERGAT, tenien com a privilegis, no pagaven impostos, posseïen la major part de les terres (senyories), havien acumulat riqueses i poder, cobraven els impostos i hi exercien jurisdicció, tenien reservats els càrrecs més alts del govern, I NO EREN UN GRUP HOMOGÈNI
- Estaments no privilegiats, el tercer estat, representaven el 95 percent de la població, havien de pagar impostos, estaven exclosos dels càrrecs, els no privilegiats estaven a la burgesia, comercials, banquers, industrials, advocats, n'hi havia classes populars urbanes, artesans, servents, etc., i la pagesia era el 85 percent.
L'economia agrícola i senyorial
L'agricultura era la font de riquesa més important, 80% de la població treballava al camp, la terra era molt poc productiva, és a dir que no produïa res, si plantaves 10 tenies 3, tenien la rotació triennal amb guaret que era durant 1 any sense plantar res perquè la terra es regeneri. Les eines estaven poc evolucionades, la majoria de les terres eren de propietats senyorials, com que la productivitat era molt baixa, l'economia era de subsistència, és a dir autoconsum, hi havia crisis de subsistències periòdiques, períodes d'escassetat d'aliments, vol dir que pugen els preus.
La població estancada
Hi ha diversos aspectes que feien que la població estigués estancada, subalimentació, manca d'higiene, escassos recursos mèdics, estava la mortalitat molt elevada i baixa esperança de vida.
El comerç triangular
És un triangle de transport, d'Europa venien les manufactures europees, i anaven cap a Àfrica i d'Àfrica a Amèrica, els productes eren te, cafè, tabac, i sucre, una manufactura és un producte o productes fabricats manualment.
L'absolutisme
L'absolutisme era el sistema polític propi de l'antic règim, la monarquia era el dret diví, el seu poder emanava de Déu, els monarques necessitaven l'autorització dels lords per aprovar nous impostos, i declarar guerra, però quan una nova dinastia va pujar al poder, els Estuard, Jacob i (1603-1625) anys governats i van pretendre governar sense el control del parlament, i van detenir aquells que s'hi van oposar.
La il·lustració
La il·lustració va ser una crítica a l'absolutisme, il·lustrar vol dir posar llum, és a dir la RAÓ. John Locke, va ser el precursor de la il·lustració, Locke va ser el que va teoritzar sobre el liberalisme, Locke deia que l'estat ha de gaudir els drets de l'individu, el poder legislatiu ha d'estar separat de l'executiu, i va dir empirisme que vol dir una cosa que ja has experimentat, al segle 18 va proliferar els salons, els il·lustrats es reunien i intercanviaven cultura i opinions.
El pensament dels il·lustrats
Pels il·lustrats la raó era l'únic mitjà per entendre el món, rebutgen la religió, el fanatisme, i el dogmatisme que és quan una religió et dóna unes pautes per ser un bon cristià, evangelista, musulmà, etc., també critiquen l'absolutisme, estan a favor de la llibertat de consciència i pensament, i critiquen la societat estamental i els privilegis.
Els filòsofs il·lustrats
Eren:
- Montesquieu
- Rousseau
- Voltaire
- Diderot
- D'Alembert
Què deia Montesquieu? Deia que hi ha d'haver divisió de poders, executiu, legislatiu i judicial, que deia Rousseau, deia que havia d'haver un contracte social entre governants i governats, que deia Voltaire, hi havia tolerància religiosa, el parlament ha de limitar el poder del rei, els impostos no poden recaure només en el tercer estat. DIDEROT I D'ALEMBERT CREUEN L'ENCICLOPÈDIA, té 3 volums, hi col·laboren els pensadors més destacats de la il·lustració.
El despotisme il·lustrat
El pensament il·lustrat influeix en algunes monarquies europees:
- Àustria
- Rússia
- Suècia
- Espanya
- Portugal
- Prússia
Alguns monarques il·lustrats
- Caterina II de Rússia
- Frederic II de Prússia
- Josep I del Sacre Imperi Romà Germànic
- Maria Teresa d'Àustria
- Carles II d'Espanya