Anatomia i fisiologia del sistema respiratori i circulatori
Enviado por Chuletator online y clasificado en Biología
Escrito el en catalán con un tamaño de 7,54 KB
Estiraments à Psoas iliac adductors bessons isquiotibials
Isquiotibials rotador extern del genoll: semimembranos i semitendinos
O: isqui I: part interna de la tibia A: origen fix extensio del femur, flexio del genoll i rotacio interna del genoll/ insercio fixa retrovercio de la pelvis
Responsable de l'extencio del maluc = gluti major
Responsable de la flexio plantar = triceps sural (bessons i soli)
Pectoral mayor O: clavicula I: corredera bicipital de l'humer
Piramidal O: cara anterior del sacre I: cara superior de trocant major del femur
A: origen fix: rotacio externa, abduccio i rotacio interna. insercio fixa: retorvercio de la pelvis
Romboides O: borde intern de l'escapula I: apofisi espinosa de les vertebres C6 a D4
A: adduccio basculacio interna de l'escapula
Supraespinos O: fosa supraespinosa I: part posterior del humer (troquiter) A: rotacio externa i participen de l'abduccio
Deltoides: I: cara externa de l'humer cobreix tota l'articulacio de la espatlla
A: feix anterior = antepulsio i rotacio interna del braç. Feix mig = abduccio del braç. Feix posterior = retropulsio del braç
Triceps braquial vast extern = O: meitat superior cara posterio de l'humer I: tendo comu que acava a la cara superior de l'olecranon del cubit
Rodo major i menor, supraespinos-infraespinos = rotacio externa de l'espatlla
Subescapular, deltoides feix anterior = rotacio interna de l'espatlla
Biceps I: 1 sol tengo en la part alta del radi A: Flexio i supinadors del bicep participa en l'antepulsio
Llarg: O: damunt de la cavitat glenoide. A: abduccio / curt: O: l'apofisi bicipital A: adduccio
Supinador llarg: O: humer (borde extern) I: radi (apofisi estiloide del radi) A: flexio del colze
Subescapular O: cara anterior de l'escapula I: part alta de l'humer (troqui) A: rotador intern del braç
Braquial anterior O: cara anterior de l'humer I: cara anterior de l'apofisi coracocide del cubit A: flexor del colze
Rodo major O: costat extern de l'escapula I: part anterior del humer A: rotacio interna de l'espatlla, mes adduccio mes retropulsio del braç colaborant amb el dorçal ample
Parts aparell respiratori: cavitat nasal, faringe, laringe, traquea, bronquis primaris, bronquis secundaris, bronquiol i alveols pulmonars.
Funcions de les fosses nasals són les següents:
- l'aire s'humidifica
- el moc reté les partícules del pols més petites.
- els pels filtren les partícules de pols més grans.
- les enzimes i els anticossos presents en el moc destrueixen o inactiven els gèrmens (funció defensiva).
- l'aire es calenta gràcies a l'acció de la ret vascular superficial.
MOVIMENTS RESPIRATORIS
INSPIRACIÓ: és un procés actiu en el que l'aire es captat i portat cap a l'interior dels pulmons, es deu sobretot a la contracció del diafragma i els músculs intercostals externs (aixequen les costelles i expandeixen el tòrax).
EXPIRACIÓ: és un procés passiu que provoca l'expulsió de l'aire des de l'interior dels pulmons cap a l'exterior. Comença quan els músculs utilitzats en la inspiració es relaxen permetent que les fibres elàstiques dels pulmons recuperin la seva posició de repòs (les costelles baixen i la caixa toràcica recupera el seu volum normal).
PROCES DE BESCANVI D'O2 I CO2 EN ELS PULMONS
L'oxigen inspirat penetra als pulmons i arriba fins als alvèols. Les parets dels alvèols estan íntimament en contacte amb els capil·lars que els rodegen. L'oxigen passa fàcilment a la sang dels capil·lars, a través de les parets alveolars, mentre que l'anhídrid carbònic passa des de la sang a l'interior dels alvèols, essent expirat per les fosses nasals i la boca.
FUNCIONS DE LA SANG:
- Transport d'oxigen i nutrients fins a tots els teixits del cos, i dels residus fins els òrgans encarregats de la seva eliminació, com són els ronyons, el fetge i els pulmons.
- Transport d'hormones de les glàndules endocrines fins els òrgans on actuen.
- Participa en la termoregulació de l'organisme.
- Participa amb el sistema de defensa contra les infeccions.
- Té un sistema de coagulació per quan es produeix una hemorràgia.
ARTÈRIES: porten la sang des del cor als òrgans. Està enriquida amb O2 (menys l'artèria pulmonar). Parets fortes i elàstiques ja que la pressió que suporten és elevada.
VENES: porten la sang des dels òrgans al cor. Porten sang no oxigenada (menys vena pulmonar). La pressió és baixa, al contrari que en les artèries. Per evitar el retrocés de la sang posseeixen vàlvules.
CAPIL·LARS: difonen la sang pel teixit, tot aportant nutrients i O2 a les cèl·lules i recollint el CO2. De diàmetre molt petit. Parets molt fines per a permetre l'intercanvi de substàncies del vas a la cèl·lula. Als òrgans formen rets, connectant les artèries amb les venes.
Doble circuit
EL CIRCUIT MENOR correspon a la circulació pulmonar. El ventricle dret del cor bombeja a les artèries pulmonars la sang que ja ha circulat per tot el cos, pobra d'O2 i carregada de CO2, per a què s'oxigeni i, ja purificada, retorni a través de les venes pulmonars a l'aurícula esquerra. EL CIRCUIT MAJOR correspon a la circulació general o sistèmica. El ventricle esquerre impulsa la sang oxigenada i rica en nutrients a l'artèria aorta per a què les seves ramificacions la porten a tots els teixits i, després de l'intercanvi que es produeix en els capil·lars, ja pobra en O2 i carregada de residus, retorni a través de les venes cava a l'aurícula dreta.
DIÀSTOLE AURICULAR
- Mentre es buiden els ventricles les aurícules entren en diàstole.
- La sang desoxigenada entra a l'aurícula dreta per les venes caves. Simultàniament la sang oxigenada entra a l'aurícula esquerra per les venes pulmonars.
- Al disminuir la pressió en els ventricles Les vàlvules mitral i tricúspide s'obren i la sang comença a omplir els ventricles.
Composicio de la sang (plasma 55% i elements cel·lulars 45%)
- Globus vermells: responsables del transport d'O2 i CO2
- Globus blancs: participen en la defensa de l'organisme davant les infeccions
- Plaquetes: intervenen en el procés de coagulació destinat a detenir les hemorràgies
Part superior: - aurícula dreta i aurícula esquerra. - arriben les venes (caves i pulmonars) Part inferior: - ventricle dret i ventricle esquerre. - surten artèries (aorta i pulmonars) Entra la sang: - aurícula dreta: vena cava (no oxigenada). - aurícula esquerra: vena pulmonar (oxigenada). Surt la sang: - ventricle dret: artèria pulmonar (no oxigenada). - ventricle esquerre: artèria aorta (oxigenada). Tabics: • Interauricular • Interventricular • Auriculo-ventricular Vàlvules: • Vàlvula tricúspide: comunica AD amb VD. • Vàlvula mitral: comunica AE amb VE. • Vàlvula pulmonar: s'obre del VD als vasos sanguinis • Vàlvula aòrtica: s'obre del VE als vasos sanguinis