Anàlisi de Textos Assagístics: Tipologia, Estructura i Modalització
Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,64 KB
Tipologia textual: Els textos assagístics presenten dos tipus de tipologia textual: l'argumentació i l'exposició.
Text Argumentatiu
Pretén convèncer i modificar el punt de vista del destinatari. S'articula de manera ordenada al voltant de la defensa d'una o diverses idees raonades. Serveix per a exposar opinions, contrastar-les, rebatre-les, persuadir i convèncer. La finalitat predominant és conativa.
Text Expositiu
Proporciona informació sobre un tema del qual es pressuposa que el destinatari ja té un cert coneixement amb l'objectiu d'ampliar-lo i, si s'escau, de modificar-lo. És per això que, de vegades, el text expositiu es combina amb el text argumentatiu.
Estructura de l'Assaig
L'assaig no té una estructura definida, es caracteritza per la màxima llibertat en aquest aspecte. L'àmbit d'ús d'un text assagístic és literari, ja que tracta temes humanístics fonamentalment. Té possibilitat d’aparició de qualsevol altra finalitat al costat de la finalitat estètica. Utilitza recursos estilístics i pot aparèixer qualsevol registre.
Modalització
És el conjunt de recursos lingüístics i no lingüístics que utilitza l’emissor per posicionar-se respecte a allò que diu i respecte a qui ho diu.
Elements lèxics valoratius:
Substantius valoratius (ex. llàstima, admiració, lleialtat...), adjectius valoratius (veritable, trist, sincer...), verbs valoratius (merèixer, assassinar, atabalar...), verbs expressius de sentiment de l’emissor en primera persona (desitjo, lamento, espero...), verbs d’opinió i de pensament en primera persona (penso, opino...), adverbis i complements circumstancials de manera depenents del verb (desesperadament, meravellosament...), expressions quantitatives subjectives (molt, poc, bastant...).
Fórmules d’expressivitat de l’emissor:
Interjeccions (ai!, uf!, xe!..), invocacions i renecs (collons!, déu meu!...).
Crides al receptor:
Interjeccions (ei!), insults (fill de puta!...), expressions conatives (Alerta!, compte!...)
Recursos estilístics o retòrics
Principals recursos gràfics:
Cometes:
S’utilitzen en citacions literals, per marcar paraules en altra llengua, per indicar que es fa un canvi de registre en un mot, per indicar ironia i ús especial de la paraula ...
Punts suspensius:
S’usen per deixar incomplet el sentit d’una frase o inacabada una successió d’elements.
Parèntesi, dos punts i guionets:
S’usen per afegir una informació que l’autor considera que el receptor desconeix o per afegir una opinió.