Anàlisi de 'Sopa Campbell's' d'Andy Warhol: Icona del Pop Art
Enviado por Chuletator online y clasificado en Plástica y Educación Artística
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,96 KB
Fitxa Tècnica
- Títol: Sopa Campbell's
- Autor: Andy Warhol (Pittsburgh 1928 - Nova York 1987)
- Cronologia: 1965
- Tècnica: Acrílica i serigrafia sobre tela
- Mides: 92 x 61 cm
- Estil: Pop Art
- Tema: Natura morta contemporània
- Localització: Producció seriada present en moltes col·leccions i museus diversos.
Context Històric
Després de la Segona Guerra Mundial, es produïren esdeveniments com la Guerra de Corea, la creació de l’Estat d’Israel, el triomf de la Revolució Cubana liderada per Fidel Castro, la independència dels països africans, la Guerra del Vietnam, la victòria de les dictadures a Xile i l’Argentina i la Revolució dels Clavells a Portugal. A Espanya, després de la mort de Franco, es va restablir la democràcia.
Durant els anys 80, es va produir un acostament entre la Unió Soviètica i els EUA, que posà fi a la Guerra Freda i que tingué el seu punt culminant en la caiguda del Mur de Berlín (1989). Aquest fet comportà una nova redistribució geopolítica d’Europa i un replantejament de les relacions entre les grans potències internacionals. El 1991 se signaren els acords de Maastricht i es creà la UE.
També en aquest període tingué lloc la primera Guerra del Golf i l’atemptat a les Torres Bessones de Nova York, perpetrat per Al-Qaeda el 2001, que tingué com a conseqüència la invasió d’Afganistan i, després, la Guerra de l'Iraq el 2003.
A partir de la Guerra Civil de Síria i l’aparició d’Estat Islàmic, el terrorisme s'expandí fins a Europa, amb atemptats com els perpetrats contra els membres de la revista Charlie Hebdo a París i l’atac a la sala Bataclan i locals del seu entorn, el 2015.
Descripció Formal
En primer pla i centrada, es representa una llauna de sopa sobre un fons neutre i clar. Aquesta disposició permet destacar-ne el contorn amb una prima línia negra i aconseguir una certa profunditat espacial. L'objecte es presenta en una visió frontal, de manera que en destaca el nom del producte, amb una perspectiva que permet veure la part superior de l’envàs.
Warhol modificà els colors originals del producte utilitzant colors llampants com el taronja, el verd, el groc, el blau turquesa i el lila. Tots aquests colors no es barregen en ser aplicats a la tela i són totalment plans, sense clarobscurs. Aquests aspectes enllacen l'obra de l'autor amb els paràmetres dels anuncis publicitaris que coneixia bé. Amb l'excepció del cromatisme, en la resta de l'obra Warhol es mostrà fidel a l’original.
Temàtica
L’obra mostra una simple llauna de sopa Campbell's, un producte habitual als supermercats nord-americans. És un objecte de consum, utilitari i aparentment aliè als pressupòsits estètics i conceptuals de l’art. La imatge ha esdevingut una de les icones principals de l'art del segle XX.
Amb aquesta llauna, Warhol aproxima l'expressió artística a la classe popular (la qual reconeixia bé el tema), cosa que no havia succeït amb l'expressionisme abstracte. Demostra que qualsevol objecte pot ser transformat en una obra d’art, un aspecte sobre el qual reflexiona el crític d’art nord-americà Arthur Danto en l’obra La transfiguració del banal. L'obra de Warhol provocà escàndol en el seu moment.
La reproducció seriada d'una imatge trenca amb el concepte d'obra única i irrepetible, present des del Romanticisme, i portà a la pràctica les teories exposades per Walter Benjamin el 1936 en L'obra d'art a l'època de la seva reproductibilitat tècnica, on considera l'obra susceptible de ser reproduïda tècnicament com a mercaderia.
Models i Influències
L'obra està condicionada pel seu treball previ com a il·lustrador publicitari, tant per la iconografia (extreta de diaris, revistes i productes de consum) com per l'estil (fred, deshumanitzat) i la reproducció de les seves creacions utilitzant tècniques comercials com la serigrafia i la producció en sèrie.
També rep la influència del pintor nord-americà Robert Rauschenberg (que incloïa objectes i imatges trobats als seus collages i combines) i de Jasper Johns (que reproduïa objectes banals com la bandera nord-americana, lletres de l'alfabet o dianes).
La seva iconografia no només es limita a productes comercials, sinó que també inclou retrats de personatges famosos i influents de l’època (Marilyn Monroe, Elvis Presley, Mao Zedong). Amb tot això, Warhol reprèn la figuració pròpia de l'art nord-americà de la primera meitat del segle XX. La seva obra es pot veure com a punt de referència per a l'obra de Richard Estes i altres representants del moviment hiperrealista, que sorgí a finals dels anys seixanta.