Anàlisi Química: Mètodes, Precisió i Dissolucions
Enviado por Chuletator online y clasificado en Química
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,39 KB
Anàlisi Química: Qualitativa i Quantitativa
L’anàlisi qualitativa revela la identitat de les substàncies presents en una mostra. L’anàlisi quantitativa aporta informació numèrica de la quantitat relativa.
Mètodes d'Anàlisi
Els mètodes clàssics es fonamenten en les reaccions químiques. El canvi de color, el despreniment d’un gas o la formació d’un precipitat ens indicarà la presència o absència de l’analit. Els mètodes instrumentals d’anàlisi engloben una sèrie de tècniques analítiques en les quals la informació s’obté amb la mesura d’una propietat fisicoquímica de la mostra amb un instrument.
Procés Analític
Definició del problema / Elecció del mètode / Obtenció de la mostra / Preparació de la mostra / Mesura de la propietat / Tractament de les dades / Informe analític.
Conceptes Clau en Anàlisi
Precisió: Grau de concordança entre les dades que s’han obtingut d’una mateixa manera. La precisió d’un mètode és mesura dels errors aleatoris que es cometen durant l’aplicació d’una anàlisi. Errors aleatoris o a l’atzar (indeterminats). Són deguts a causes no conegudes. No es poden preveure. Poden ser excés o per defecte.
Exactitud: Grau de concordança entre el valor trobat experimentalment i el que es considera real o vertader (valor de referència). En absència d’exactitud es té un error sistemàtic o determinat (degut a defectes en els instruments, en els mètodes i/o en el personal; poden ser detectats i resolts).
Sensibilitat: Capacitat del mètode per discriminar entre petits diferències de concentració de l’analit.
Límit de detecció: Concentració o pes mínim d’analit que es pot detectar amb un determinat grau de confiança.
Selectivitat: Indica el grau d’interferències degudes a altres espècies contingudes en la mostra.
Dissolucions
Dissolució = Mescla homogènia de dos o més components que es poden separar per mitjans físics, no per filtració.
Homogènia: Qualsevol porció de la mescla té les mateixes propietats intensives.
Dissolvent: el component que té el mateix estat físic de la dissolució o que està en proporció més gran si tots els components tenen el mateix estat.
Solut: el component que està en menor proporció.
Dissolució diluïda: poca quantitat de solut respecte la quantitat de dissolvent.
Dissolució concentrada: gran quantitat de solut respecte el dissolvent.
Tipus de Dissolucions
- Dissolució saturada: si el dissolvent no admet més quantitat de solut a una determinada temperatura.
- Dissolució no saturada: si el dissolvent encara admet més quantitat de solut dissolt.
- Dissolució sobresaturada: si conté més solut dissolt del corresponent a la saturació. En aquest cas és molt inestable.
Tipus d'Errors
Error aleatori: obeeixen a causes desconegudes i varia de forma imprevisible.
Error sistemàtic: poden ser detectats i resolts. Errors additius, proporcionals, personals, de mètodes i instrumentals.