Anàlisi Profunda d'El Verí del Teatre: Engany, Estructura i Tensió Dramàtica
Enviado por Chuletator online y clasificado en Otras materias
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,07 KB
Anàlisi Estructural i Atmosfèrica d'El Verí del Teatre
L'obra El verí del teatre de Rodolf Sirera presenta una estructura i una atmosfera particularment intenses, que contribueixen a la tensió dramàtica.
Inici i Final de l'Acció
- Inici de la història: Escassa presència del passat anterior a la situació inicial de l'acció. No sabem res de la vida del Marquès ni de Gabriel (p. 142, retrospecció).
- Final de la història: Se'ns avança la mort de Gabriel mitjançant el parlament del Marquès.
Espai de l'Acció
L'acció es desenvolupa en un espai únic: una sala privada de rebre d'un palau rococó. Aquest espai és tancat, sense moviments d'entrada i eixida, amb un gran finestral enreixat (acotació inicial). Es transforma en espai escènic (p. 157) i, progressivament, esdevé una presó o gàbia per a Gabriel (p. 173).
Temps de l'Acció
La localització temporal de l'acció és l'avanç inexorable del capvespre (acotació inicial). Un rellotge llunyà sona sis campanades (p. 142), marcant el pas del temps. La durada de l'acció no arriba a l'hora. L'acció és completa, sense el·lipsi i lineal, sense alteracions de l'ordre temporal.
Atmosfera Global
L'atmosfera és sinistra i presagia una desgràcia. Es caracteritza per un espai que es va tancant, atrapant Gabriel, i un moment del dia en què es va fent fosc, il·luminat només per la llum dels canelobres.
|
L'Engany com a Eix Central a El Verí del Teatre
A l'obra El verí del teatre, l'engany és un element omnipresent, ja que tota la trama gira al voltant de les mentides del Marquès. Gabriel estava condemnat des del moment en què arriba al palau. El Marquès ha manipulat Gabriel i, alhora, amb el receptor extern.
Podem trobar diferents situacions on l'engany és present durant el transcurs de la trama:
- La primera il·lusió que crea el Marquès és la de parlar amb Gabriel disfressat de criat per veure si l'actor el reconeixia. Aquest és el joc innocent de les disfresses (p. 151).
- La segona és quan el Marquès explica les motivacions de la cita al palau: una suposada prova d'un text escrit per ell. Cita textual: "Us he cridat perquè vull que representeu una obra meua." (p. 153).
- La tercera vegada té lloc quan el Marquès li fa creure al seu convidat que ha begut una copa de vi enverinat, quan només contenia una droga que el feia sentir-se cansat. L'objectiu era fer-lo actuar com si s'estigués morint, ja que el Marquès necessitava presenciar com algú actuava una mort, morint-se de veritat. Cita textual: "Marquès: ... He fet amb vós una experiència!..." (p. 166-167).
- En el quart engany, el Marquès li proposa una segona dramatització del text per a donar-li un antídot.
- Per últim, Gabriel pensa que li han donat l'antídot, però en realitat li havia administrat un verí mortal. El Marquès li ho acaba explicant. Cita textual: "Marquès. (trau de la butxaca la petita ampolla, intacta, i li la mostra a Gabriel. Tranquil·lament): Jo no us he donat a beure cap antídot, Gabriel. Tot el contrari. Us acabe d'enverinar." (p. 174).
Sorpreses a l'Obra
A més de l'engany, l'obra incorpora elements de sorpresa que mantenen la tensió:
- En primer lloc, quan Gabriel descobreix que el Criat era el Marquès disfressat. El canvi en la veu del Criat és tan sorprenent que Gabriel s'atura, sorprès (p. 150).
- En segon lloc, quan Gabriel s'assabenta que el Marquès li ha donat el verí i no l'antídot. Es resisteix a acceptar la nova situació davant la sorpresa. Cita textual: "Marquès. (trau de la butxaca la petita ampolla, intacta, i li la mostra a Gabriel. Tranquil·lament): Jo no us he donat a beure cap antídot, Gabriel. Tot el contrari. Us acabe d'enverinar."
Amb l'ús constant de l'engany i la sorpresa, Rodolf Sirera aconsegueix donar fluïdesa a la lectura i una constant expectació a l'obra, ja que el lector no pot preveure el que hi ocorrerà. Per això, aquests elements juguen un paper molt important, creant un ambient enigmàtic que manté el lector en tensió durant tota la lectura.
|