Anàlisi de la Població d'Espanya: Piràmides d'Edat i Transició Demogràfica

Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,35 KB

La Població d'Espanya

La piràmide d’edat és una representació gràfica de la composició de la població d’un lloc en funció de l’edat i del sexe en un any determinat. A l’eix vertical s'hi representen els grups d’edat en intervals de 5 anys i sempre en ordre creixent. A la base tenim els valors de la població, amb els homes a l’esquerra i les dones a la dreta. Hi ha 3 models principals:

  • Expansiva o piràmide jove: Es caracteritza per una base molt ampla degut a una alta natalitat. La població adulta es redueix a mesura que avancem en edat. Hi ha una població jove nombrosa, una mortalitat infantil elevada i una esperança de vida baixa.
  • Estable o piràmide adulta: La base es redueix, mentre que els grups d'edat adulta i vella s’amplien. La taxa de natalitat ha disminuït i la mortalitat infantil és menor.
  • Contractiva o piràmide envellida (la que representa Espanya): La base és estreta i els grups d’edat adulta s’eixamplen, donant una forma convexa. L'esperança de vida és llarga i la mortalitat infantil és insignificant.

El Desequilibri entre Població i Recursos

Malthus (segle XIX) - Neomaltusians: Economista que afirmava que “La població creix a un ritme superior al dels recursos. Si no es posa límit a la natalitat, s’arribarà a un col·lapse demogràfic”. Proposava el control voluntari de la natalitat com a solució.

Karl Marx: Contrari a les tesis de Malthus, afirmava que la causa de la pobresa i la manca de recursos és el sistema capitalista (recursos mal repartits) – Neomarxistes.

A les conferències internacionals organitzades per l’ONU sobre població i sobrepoblació, s’han formulat diverses preguntes:

  • La sobrepoblació és la causa o la conseqüència del desenvolupament?
  • L’esgotament dels recursos naturals és un problema relacionat amb el creixement demogràfic?

Gandhi: “El millor anticonceptiu és el desenvolupament”.

Els neomaltusians defensen les polítiques centralistes, mentre que els neomarxistes defensen eradicar la pobresa i les desigualtats.

Model de Transició Demogràfica

Al llarg del temps, la relació entre naixements i defuncions ha anat canviant. L’observació d’aquesta evolució ha portat a crear un model anomenat model de transició demogràfica (4 fases). Aquesta relació es veu reflectida en el model:

  • Règim demogràfic (Fase estacionària alta): La natalitat i la mortalitat són molt elevades degut a la fam, pesta, guerra i mortalitat infantil. Fase caracteritzada per moltes fluctuacions. Població estable. Es va viure des de la prehistòria fins a finals del segle XVIII.
  • Creixement demogràfic (Baby boom): Elevada natalitat, però hi ha una disminució progressiva de la mortalitat gràcies a millores en la dieta i la higiene. Creixement notable de la població.
  • Ajustament demogràfic (Expansió tardana): La natalitat disminueix i s’estabilitza la mortalitat. La població comença a minvar. Exemples: alguns països asiàtics i africans.
  • Nou règim demogràfic: La natalitat i la mortalitat són baixes i el creixement és mínim o nul.

Entradas relacionadas: