Anàlisi de l'obra 'Creu i R' d'Antoni Tàpies: Informalisme i Simbolisme
Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,25 KB
F.98 - Creu i R
1. Classificació de l'obra
- Títol: Creu i R
- Autor: Antoni Tàpies
- Cronologia: 1975
- Escola o País: MACBA, Barcelona, Catalunya
- Estil: Informalisme
2. Tema
- Atributs: Abstracte
- Fonts literàries: Social, diferents personatges de l’època apareixen (indirectament) en la seva obra.
3. Descripció: Anàlisi Tècnica
- Elements de suport: Fusta
- Elements tècnics: Tècnica mixta sobre fusta: sorra, tela, pedres, pintura, grafit...
- Grattage: Tècnica en què, utilitzant el gruix de la base matèrica del quadre, s’aconsegueix l’efecte tridimensional en relleu (rascant-la).
4. Elements Formals i Compositius
- Forma: Oberta
- Composició:
- Centrífuga/Centrípeta?
- No unitària
- Superficial, però amb efecte tridimensional. Es considera profunda?
- Perspectiva: Geomètrica
- Línia de l'Horitzó: No en té
- Simetria: Asimètrica
- Geometria: Lliure
- Llum: No en té
- Cromatisme: Ocre, vermell, blanc, negre
5. Antecedents i Influències Posteriors
Influència dels surrealistes del grup Dau al Set, marcada per l’ús de la tècnica automatista, present en l’ús no conscient i la manca de significat de molts dels signes que apareixen en la seva obra. També va ser influenciat per la llibertat creativa de les obres matèriques i l’ús del collage i el grattage, de Jean Fautrier, Jean Dubuffet i Wols. Tàpies va ser una de les personalitats artístiques més originals i importants de l’art català contemporani, i un gran defensor de l’art innovador i experimental.
6. Relacions amb Obres Similars de l'Autor o l'Escola
Es pot relacionar amb obres similars de l’autor com l’“Esperit Català” (1971) i l’“Armari” (1973).
7. Diferències amb Altres Solucions Coetànies
Es diferencia de l’obra de Wols, per exemple en la seva “Composició” (1947), en què Wols fa un ús més variat i contrastant del cromatisme, mentre que el ventall cromàtic de Tàpies és molt reduït.
8. Funció i Significat de l'Obra
Les lletres, signes i paraules que Tàpies introdueix en els seus quadres formen un llenguatge ocult de difícil comprensió. Lletres com la A i la T s’atribueixen al seu nom i al de la seva dona. La creu simbolitza la lluita de dues forces oposades que es troben en un punt que, des d’una perspectiva formal, l’artista català utilitza per imposar ordre i sentit constructiu en la composició. La R s’atribueix a Ramon Llull, ja que, seguint una reflexió paral·lela a la de Llull, Tàpies defensa que pintar és reflexionar, i que un home buit d’imatges no crearà res sense imaginació i sense la sensibilitat necessària perquè en el seu interior es desencadenin associacions diverses d’idees i sentiments. Les obres de Tàpies permeten lectures diverses i obliguen a l’espectador a la reflexió i la participació.
9. Context Històric i Artístic
L'informalisme és un moviment pictòric que comprèn totes les tendències abstractes i gestuals que es van desenvolupar a Europa després de la Segona Guerra Mundial, en paral·lel amb l'expressionisme abstracte estatunidenc. Dins d'aquest moviment es distingeixen diferents corrents, com l'abstracció lírica, la pintura matèrica, la Nova Escola de París, el taquisme, l'espacialisme o l'art brut. La base de tot informalisme és la resposta irada a la circumstància social en la qual viu l'individu. Especialment, la sensibilitat que afecta l'artista, que es manifesta respecte dels valors de la societat establerta dominant per mitjà de l'espontaneïtat gestual quasi instintiva i biològica, que les afeccions anímiques i de sentiment provoquen en el temperament humà.