Anàlisi de 'Memòries d'Àfrica': Colonialisme i Societat a Kènia

Enviado por Chuletator online y clasificado en Ciencias sociales

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,14 KB

Anàlisi de "Memòries d'Àfrica": Preguntes Clau

A) Context històric i geogràfic de la pel·lícula

La pel·lícula Memòries d'Àfrica se situa entre els anys 1913 i 1920, principalment a Kènia. El film s'emmarca en el fenomen històric del colonialisme o imperialisme europeu a l'Àfrica.

B) Presència europea a l'Àfrica: Motius i objectius

Els europeus es trobaven a l'Àfrica perquè havien ocupat aquells territoris políticament i militarment. Els seus motius principals per establir-s'hi eren:

  • La recerca de primeres matèries abundants.
  • L'obtenció de mà d'obra barata.
  • L'obertura de nous mercats per als seus productes manufacturats.

C) Estil de vida dels nadius: Kikuyu i Masai

Els nadius que apareixen a la pel·lícula, com els Kikuyu i els Masai, portaven un estil de vida tradicional:

  • Indumentària: Vestien amb molt poca roba, feta per ells mateixos.
  • Habitatge: Vivien en cabanes construïdes amb fang i fusta.
  • Organització social: S'organitzaven en tribus, encapçalades per un ancià considerat un savi.
  • Creences: Alguns eren musulmans, però també creien fermament en les forces de la natura (foc, aigua, vent, etc.).

D) Estil de vida dels anglesos a la Kènia colonial

Els anglesos a Kènia portaven un estil de vida marcat per l'explotació i la segregació:

  • Activitat econòmica: Es dedicaven a explotar els recursos naturals del país, cultivar grans plantacions (com la de cafè de Karen Blixen) o fer safaris per vendre l'ivori dels elefants.
  • Vida social i diversions: Es relacionaven principalment entre ells mateixos en un club social, on prenien el te o whisky i llegien la premsa del seu país. Es divertien jugant al bridge, al polo o al croquet.
  • Relacions amb els nadius: La relació amb els nadius era gairebé exclusivament de amos i criats, amb una clara jerarquia colonial.

E) La visió de Karen Blixen sobre els Kikuyu i la crítica de Denis

La baronessa Karen Blixen pretenia tractar els "seus Kikuyu" amb un cert paternalisme, oferint-los educació i atencions mèdiques. Denis li diu: "No fa falta que els converteixi en anglesets", perquè Karen intentava ensenyar-los la llengua i la cultura anglesa, ignorant que ells ja posseïen la seva pròpia i rica cultura.

F) La Primera Guerra Mundial a l'Àfrica i la participació africana

A la pel·lícula apareix la Primera Guerra Mundial. Els anglesos van a lluitar per defensar la seva colònia de Kènia contra els alemanys, que posseïen la veïna colònia de Tanzània (aleshores Àfrica Oriental Alemanya). Es veuen desfilar tropes africanes en la celebració per la victòria perquè els imperis colonials també van allistar indígenes per defensar els seus territoris i interessos.

G) Les terres Kikuyu: Propietat de la Corona Britànica

Quan la baronessa, després d'arruïnar-se, suplica al nou governador que respecti les terres dels Kikuyu, aquest li respon: "Aquestes terres ara són de la Corona". Això es deu al fet que la Corona anglesa va incorporar a les seves propietats moltes terres dels nadius, que aquests havien cultivat des de feia generacions, desposseint-los dels seus drets ancestrals.

H) El ferrocarril a l'Àfrica colonial: Propòsit i funció

Al començar la pel·lícula es veu el ferrocarril. La seva presència en països africans sense industrialitzar s'explica perquè l'havien instal·lat els europeus amb un propòsit purament colonial. Es tractava de línies úniques que unien exclusivament les mines, els boscos i les plantacions amb el principal port de mar, des d'on les matèries primeres eren exportades a la metròpoli (Gran Bretanya).

Entradas relacionadas: