Anàlisi de l'Economia Europea: PIB, Comerç i Globalització
Enviado por Chuletator online y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,41 KB
Anàlisi de l'Economia Europea al Món
Taula sobre l'Economia Europea
1. En la descripció de la informació de la taula caldrà que apareguin tres idees:
- S'identifica la UE com la primera potència mundial en termes de PIB (total i percentual), si bé els EUA, amb força menys població, té un PIB quasi igual.
- L'economia europea es troba molt per davant de les altres potències econòmiques mundials, que es troben a gran distància.
- La resta del món multiplica per 9 la població europea, mentre que el PIB mundial és només una cinquena part superior.
Descripció formal de la taula: font (Banc Mundial i Eurostat), any de les dades (2012), tres variables (població, PIB i % PIB mundial) de cinc grans zones econòmiques del món.
Definicions Clau
2. Producte Interior Brut (PIB): valor monetari del total de béns i serveis produïts a l'interior d'un estat al llarg d'un any.
Mercat únic europeu: mercat comú a l'interior de la Unió Europea que permet el lliure moviment de béns, serveis, capitals i persones.
Desenvolupament i Context
3. a) En aquesta pregunta, l'estudiant podria referir-se al procés de construcció de la Unió Europea, des del Tractat de Roma que va posar en marxa la CEE (1957), o fins i tot abans amb l'acord pel comerç del carbó i l'acer (CECA) el 1951, fins al Tractat de Maastricht, amb l'objectiu de crear una unió no només comercial i duanera, com en els seus inicis, sinó també econòmica i política. L'objectiu principal era el de constituir una gran àrea econòmica, amb màxima facilitat per la circulació interior de capitals, béns, productes i persones, que pogués disputar l'hegemonia econòmica mundial dels EUA i fer front al pes creixent en l'economia mundial d'altres regions del món emergents com l'orient d'Àsia (Japó, Xina, Corea, Taiwan, etc.).
b) En aquest apartat, l'estudiant, en la seva resposta, pot referir-se a la posició de l'euro en l'escena internacional, o als avantatges i inconvenients de l'euro pels estats de la UE. Els dos marcs de referència seran considerats correctes, incloses les respostes que facin referència als dos àmbits.
Pel que fa a l'escena internacional, es podria comentar la rivalitat entre l'euro i el dòlar per aconseguir el paper de moneda de referència internacional. La fortalesa de l'euro enfront del dòlar des de fa uns quants anys i el fet que des del 2006 l'euro és la moneda més usada en els pagaments en efectiu. També les raons polítiques que diferents països (Cuba, Corea del Nord, etc.) adoptessin l'euro en detriment del dòlar en els seus intercanvis comercials.
En el marc europeu, es podria comentar que la creació de la zona euro ha significat l'eliminació d'obstacles a les transaccions econòmiques i comercials dels països que l'integren. Com a inconvenient principal, hi hauria el fet que sigui el Banc Central Europeu qui dicta la política monetària i que els estats han perdut aquesta capacitat (no es pot devaluar la moneda en èpoques de crisi econòmica per afavorir les exportacions).
c) Les polítiques econòmiques que es poden citar són diverses i el corrector valorarà que les respostes de l'estudiant siguin pertinents.
Es poden citar des de la PAC, que busca consolidar la producció agrària, les polítiques d'ajuda al desenvolupament (programes FEDER), fins a les Xarxes de Transport o Telecomunicacions que s'impulsen per afavorir la circulació de mercaderies i informació a l'interior de la UE.
Globalització i Noves Tecnologies
4. a) L'estudiant hauria d'esmentar com les noves tecnologies de la comunicació, com la informàtica i la telemàtica, han fet possible la globalització econòmica i cultural. D'una banda, en permetre la comunicació instantània i simultània dels sistemes de gestió de les empreses i els seus centres productius malgrat estar en països molt distants. De l'altra, per la difusió global de la informació sobre el que està passant en qualsevol punt del planeta de forma gairebé instantània (informació econòmica, borsària, política, esdeveniments socials, etc.).
b) Els elements propis de la globalització econòmica que es podrien comentar serien els següents:
- La formació de grans empreses que concentren el capital.
- L'expansió de les empreses arreu del món, sovint amb processos de deslocalització d'indústries des d'uns països a uns altres.
- La lliure circulació de capitals.
- La liberalització dels mercats financers.
- Creixement del comerç internacional amb la disminució d'aranzels impulsada per l'Organització Mundial del Comerç (OMC).
- La formació d'àrees de lliure comerç a diferents regions del món: Unió Europea, Mercosur, Tractat de Lliure Comerç entre els EUA i els països veïns, etc.
- La interdependència de l'economia mundial fa que els estats perdin capacitat de decisió sobre les seves economies.