Anàlisi del Sector Agrari a Catalunya: Ocupació, Tipus i Reptes

Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,97 KB

Anàlisi de l'Ocupació Agrària a Catalunya

Aquest document descriu un mapa de Catalunya que mostra els ocupats al sector agrari per comarques i en números. Les dades estan agrupades en cinc categories i es representen per una gamma de trames i matisos en blanc i negre. El mapa està realitzat a escala.

La font d'aquestes dades és l'Atles Nacional de Catalunya, amb informació de l'IDESCAT de l'any 2007.

La comarca amb un nombre d'ocupats més gran és el Segrià, mentre que les que tenen una quantitat d'ocupats menor són la Vall d'Aran, el Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça.

Conceptes Clau en Agricultura

Agricultura Extensiva

Conreu que s'efectua en grans superfícies agrícoles, sovint dedicades a un sol tipus de conreu, i amb una inversió de capital i mà d'obra reduïda.

Rotació de Conreus

Sistema de conreu basat en la successió de diferents conreus i períodes d'inactivitat en un mateix camp, per tal d'evitar l'empobriment del sòl.

Tipologies Agrícoles a Catalunya

L'Agricultura Intensiva

  • Flors: al Maresme
  • Hortalisses: al Delta del Llobregat
  • Arròs: al Delta de l'Ebre
  • Fruites (pera, poma, préssec): al Segrià
  • Poma: a l'Alt Empordà

L'Agricultura Extensiva

  • Vinya: en comarques destinades al conreu per a la producció de vins i caves (Penedès, Priorat, Conca de Barberà, Terra Alta, Alt Empordà).
  • Avellaner: al Camp de Tarragona.
  • Cereals, olivera i vinya: a les terres interiors (l'olivera a les Garrigues o l'ordi a la Segarra).
  • Farratge i blat de moro: a les comarques més humides.

La importància agrícola del Segrià es deu a una antiga implantació de l'agricultura basada en l'existència d'una plana amb sòls molt fèrtils, el desenvolupament dels conreus de regadiu basats en l'aigua del Segre i l'expansió més recent d'alguns conreus com els fruiters de fruita dolça, els cereals i els farratges.

Aspectes Clau del Sector Agrari Català

Superfície d'Explotacions

A Catalunya predominen les explotacions petites, a diferència d'altres regions d'Espanya on es mantenen molts latifundis.

Relació entre Sector Agrícola i Ramader

A moltes comarques que són més humides, el sector agrícola està integrat amb les explotacions ramaderes, ja que es conrea per a l'alimentació del bestiar, per exemple el blat de moro.

Problemes Ambientals de l'Activitat Agrícola

Els problemes ambientals provocats per les activitats agràries estan relacionats amb la utilització de productes químics per millorar els rendiments. Un altre problema és l'elevat consum d'aigua que efectuen algunes explotacions de regadiu.

Glossari de Termes Agraris i Ramaders

Definicions de Mida d'Explotació

  • Latifundis: Són explotacions de grans dimensions (més de 100 ha).
  • Minifundis: Són explotacions de petites dimensions (menys de 10 ha).

La Producció Ramadera

  • Bestiar Boví: Pilars de la ramaderia nacional, amb especialització creixent en la producció de carn i llet.
  • Bestiar Ovella: Interessa la producció de carn i llet.
  • Bestiar Porcí: Es destina al consum fresc i a la fabricació d'embotits.
  • Avicultura: Producció avícola.

Tipus de Conreu

  • Policonreu: Agricultura de diversos productes en una mateixa superfície.
  • Monoconreu: Agricultura especialitzada en un únic conreu.

Ramaderia Estabulada

Ramaderia intensiva en què els animals es crien en estables o granges i s'alimenten amb pinso.

Entradas relacionadas: