Anàlisi del Pavelló Mies van der Rohe a Montjuïc
Enviado por Adri_Stark y clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 4 KB
Pavelló Alemany de Barcelona: Anàlisi Completa
Fitxa Tècnica del Pavelló Alemany
- Edifici: Pavelló Alemany
- Autor: Ludwig Mies van der Rohe
- Cronologia: 1929
- Tipologia: Pavelló d'exposició
- Materials: Marbres de colors, travertí, vidre, ònix daurat i acer
- Estil: Funcionalista
- Localització: Parc de Montjuïc (Barcelona)
Biografia de Ludwig Mies van der Rohe
Arquitecte i dissenyador, Mies va treballar, abans de la Primera Guerra Mundial, als despatxos de Bruno Paul i Peter Behrens. Després del conflicte, es va adherir amb entusiasme al moviment expressionista, va dissenyar els seus primers gratacels i va establir les bases de l'arquitectura moderna. Entre 1930 i 1933, va ser director de la Bauhaus a Dessau i després a Berlín, des d'on va viatjar als Estats Units assetjat per l'adveniment del nazisme. Establert a Chicago, Mies va compaginar la seva funció docent amb la construcció de gratacels importants a Chicago i Nova York (NYC).
Descripció Formal del Pavelló
El Pavelló s'aixeca sobre un podi de travertí, al qual s'accedeix per una petita escala de 8 graons tangencial al pla, que també permet l'accés a una piscina de planta rectangular situada a la part esquerra de la plataforma. Darrere de l'estany hi ha uns serveis. La major part de la superfície mural que limita l'edifici principal és vidrada, fet que permet una bona interrelació entre interior i exterior. Aquesta entrada de llum tan generosa permet crear una sensació d'espai més gran, que l'arquitecte reforça per mitjà del reflex del mateix edifici a l'aigua de les dues piscines.
Els nous avenços tecnològics i els nous materials permeten que la coberta de l'edifici se sostingui només en 8 pilars metàl·lics i allibera els murs de la funció de càrrega. Així, aconseguim que les parets il·lusòries de marbres de colors i vidre transparent de l'interior creïn la percepció d'un recinte obert i polivalent, totalment oposat al tradicional espai compartimentat. El mobiliari interior el formen la popular Cadira Barcelona, una catifa negra i una cortina vermella que, al costat del mur, representa la bandera alemanya.
Entorn i Integració Urbanística
L'obra està dins del recinte firal que es va construir amb motiu de l'Exposició Internacional a la falda de la muntanya de Montjuïc, a Barcelona. El seu emplaçament, apartat de l'eix principal de l'Exposició, va ser elegit pel mateix arquitecte, potser per evitar de trencar visualment la proposta historicista i eclèctica dels grans palaus oficials que es van construir per a l'Exposició.
Funció, Contingut i Significat
Concebut per ser la seu de la representació d'Alemanya a l'Exposició Internacional celebrada a Barcelona l'any 1929, la seva funció principal era acollir la recepció oficial dispensada al rei Alfons XIII per les autoritats alemanyes. La construcció va suposar un model de referència i difusió de les noves idees de l'arquitectura del Moviment Modern. Acabada l'Exposició, el Pavelló es va desmuntar. Entre el 1983 i 1986, a petició d'alguns arquitectes importants de la ciutat, es va reconstruir fidelment a l'emplaçament original.
Models i Influències Arquitectòniques
Mies va seguir els principis de l'arquitectura funcionalista iniciada a l'Escola de Chicago.
Guernica de Pablo Picasso: Fitxa Tècnica
Fitxa Tècnica del Guernica
- Títol: Guernica
- Autor: Pablo Picasso
- Cronologia: 1937
- Tècnica: Oli sobre tela
- Mides: 3,51 x 7,82 m
- Estil: Cubista, expressionista
- Tema: Denúncia política
- Localització: Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia (Madrid)