Anàlisi del Patrimoni Natural, Energia i Turisme a Espanya
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Geografía
Escrito el en catalán con un tamaño de 5,3 KB
Patrimoni Natural a Espanya
La protecció dels espais naturals és una competència que, en la seva major part, està cedida als governs de les comunitats autònomes, i l'estat es limita a fer-ne un ordenament general. Això fa que hi hagi una certa diversitat de figures de protecció.
Segons la Llei del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat (2007), les diferents figures de protecció autonòmica dels espais protegits s'agrupen en cinc categories:
- Parc Nacional
- Parc Natural
- Reserva Natural
- Monument Natural
- Paisatge Protegit
A aquestes cinc categories fonamentals, s'hi afegeixen una sèrie de figures de protecció per a espais concrets amb una gran diversitat de denominacions (àrea natural singular, zona humida protegida...).
Les aigües marines properes a la costa també poden tenir una protecció com a àrees marines protegides. Les zones més protegides, en termes generals, són les situades a altituds superiors a 1500 m, i la regió biogeogràfica macaronèsica, protegida en un 40% de la superfície, per la seva fragilitat.
Distribució d'Energia a Espanya
Una distribució correcta és bàsica per al funcionament de l'economia actual. Es distribueix des dels llocs de producció i d'importació a través de:
- Xarxes elèctriques
- Gasoductes
- Oleoductes
Aquestes xarxes necessiten un manteniment, una ampliació i una millora constant per assegurar una bona connectivitat i eficiència.
Xarxa Elèctrica
Està gestionada per l'empresa Red Eléctrica de España, que té cura de les infraestructures que formen la xarxa de transport i connecta les centrals de generació amb els punts de distribució als consumidors, i també té cura de les connexions de la xarxa amb l'exterior. Actuen com a importadora d'electricitat de França i Portugal i exportant-ne a Andorra i el Marroc.
Gas Natural
Distribuït a través d'una xarxa de 7.752 km de gasoductes, que van des del Marroc i, per sota les aigües de l'Estret de Gibraltar, un gasoducte transporta gas des del jaciment de Hassi R'Mel a Algèria per Irun (Navarra), connecta amb la xarxa de distribució europea a través de França i amb la que connecta amb la xarxa de Portugal a través de Badajoz i Galícia, i properament, des del mateix jaciment algerià, un altre gasoducte travessarà el mar fins a Almeria.
Xarxa de Gasoductes
Es completa amb plantes de regasificació i d'emmagatzematge a Barcelona, Huelva i Cartagena. El mercat de distribució de gas està liberalitzat i hi intervenen diferents empreses, la més important, Gas Natural.
Xarxa d'Oleoductes
3.835 km. La distribució dels productes petroliers s'inicia a partir de ports amb instal·lacions per rebre el cru des dels països d'importació, ports que estan connectats a refineries on apliquen els tractaments necessaris per obtenir-ne gasolina i altres productes, des d'on s'emmagatzemen en diverses instal·lacions des d'on es distribueixen. El sector petrolier està liberalitzat, hi ha diverses empreses que importen, produeixen i distribueixen; les més importants són Cepsa i Repsol YPF, però la xarxa de distribució està controlada pel grup CLH, que emmagatzema, transporta i distribueix els productes petroliers a la península i les Balears.
El Sector Turístic i el seu Impacte
El sector turístic és un dels motors de l'economia espanyola. El turisme genera molts llocs de treball. Espanya és la segona destinació turística del món, després de França. La comunitat autònoma amb un nombre més gran de places hoteleres és la de les Illes Balears, seguida de Catalunya i Andalusia.
El turisme estranger o exterior representa dos terços del volum del moviment turístic, mentre que l'espanyol, l'anomenat turisme interior, representa l'altra tercera part. El turisme exterior procedeix, fonamentalment, de la UE. El turisme té un paper important en l'economia espanyola, però presenta alguns problemes econòmics i mediambientals.
Hi ha zones, com les Canàries, les Illes Balears i algunes comarques de la costa mediterrània, que depenen de manera gairebé exclusiva del turisme, i aquesta dependència no és bona, ja que podrien viure una situació greu en cas d'una hipotètica crisi del sector.
Un altre problema del turisme és l'excessiva estacionalitat. Així, hi ha indrets que a l'estiu estan superpoblats i congestionats, i a l'hivern estan gairebé deserts, la qual cosa genera desequilibris de moltes menes, com ara la temporalitat i la precarietat laboral de les persones que hi treballen.
Un problema destacat és l'impacte ambiental que el turisme de masses acostuma a generar. La concentració turística genera, amb freqüència, problemes tan diversos com l'abastiment i la depuració d'aigües, el tractament dels residus, la saturació de les vies de comunicació i la contaminació acústica.
Característiques del Sector Primari
Disminució de la superfície cultivada en sec i augment del regadiu, augment de la superfície ocupada per boscos, increment de les superfícies sense aprofitament agrari, increment de la importància econòmica de la ramaderia, lligam progressiu entre les activitats agro-ramaderes i la indústria alimentària, pèrdua de població activa i envelliment.