Anàlisi del Llenguatge: Orígens, Evolució i Riquesa
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,02 KB
En primer lloc, i no menys important, cal destacar la profunditat del tema. Els orígens del llenguatge són difícils de conèixer, ja que la seva existència es remunta a l'origen de l'home. Hi ha diversos estudis que aborden les raons de la seva aparició. En l'educació clàssica, una llengua s'identificava amb l'escriptura, i la gramàtica es definia com l'art de parlar i escriure correctament. Això es deu al fet que no es tenia en compte la parla il·lustrada, centrant-se en la llengua escrita culta. Amb el temps, totes les llengües s'adapten a l'ús quotidià i s'accepten per a la filosofia i la ciència, amb limitacions que afecten només el vocabulari. Una llengua continua viva si els seus parlants la fan viure, i per això alguns dialectes tendeixen a desaparèixer.
Si reflexionem sobre els aspectes que llevaríem i afegiríem, destruiríem les idees que l'autor vol transmetre sobre la defensa de les llengües. A més, podem observar l'opinió de l'autor en els exemples que inclou, així com en les curiositats dels estudis sobre el llenguatge i les llengües. L'autor utilitza analogies i nombroses comparacions, juntament amb definicions de lingüistes, filòlegs i filòsofs, per agrupar les seves afirmacions.
Per altra banda, trobem un estil culte, tant en el vocabulari específic com en la sintaxi, amb oracions llargues i elaborades, pròpies d'un estudiós de la llengua. L'autor, Jesús Tomson, barreja les frases amb nombrosos girs estilístics que faciliten la comprensió de la idea que vol transmetre, per això els paràgrafs són llargs en general. L'autor demostra la seva preparació en els estudis del llenguatge amb l'ús de sinònims, catalanismes, sinestèsia (poma cridanera), latinismes i adjectivacions. Una altra característica del llibre és el registre culte, per la varietat de vocabulari, analogies i comparacions que empra.
És interessant la visió del llenguatge i la defensa que l'autor fa de tots dos. Tot i que en alguns moments la lectura resulta costosa a causa de l'ús d'analogies i aclariments, sembla que en alguns moments manca claredat i especificacions per a aquells que no són experts en la matèria.
Tot i això, la lectura ha resultat interessant per la defensa del llenguatge i la informació sobre els seus orígens. Per això, opino que aquest llibre va dirigit a estudiants de la llengua, filòlegs i sociòlegs. Aquest és un dels motius pels quals no tornaria a llegir el llibre sencer, tot i que sí que rellegiria alguns dels seus paràgrafs on he trobat opinions interessants sobre els orígens del llenguatge, i sobretot per la idea tractada: la defensa que cap llengua és millor que una altra, cosa que fa molt enriquidora la seva visió.
Com a conclusió, gràcies al llenguatge expressem el que pensem, desitgem i sentim. El coneixement de la llengua ens permet comunicar-nos de diferents maneres amb l'objectiu que els receptors ens entenguin. Però la riquesa de la llengua és molt major, i consta de paraules cultes i de diferents tipus.