Anàlisi de l'August de Prima Porta
Enviado por Programa Chuletas y clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,98 KB
August de Prima Porta
Fitxa Tècnica
- Autor: Desconegut
- Tècnica: Fosa (còpia)
- Cronologia: Original 19 aC (còpia 14 dC)
- Material: Bronze (original), marbre (còpia)
- Estil: Romà Imperial
- Forma: Exempta
- Dimensions: 2,04 m alt
- Tipologia: Dempeus
- Localització original: Vil·la Ad Gallinas Albas (propietat de Lívia), Prima Porta (Roma)
- Cromatisme: Policromat
- Localització actual: Museus Vaticans
Context Històric
Octavi August, primer emperador de Roma (27 aC - 14 dC), va posar fi a les guerres de conquesta, iniciant un període de pau (Pax Romana) que, amb excepció de guerres frontereres, va durar dos segles. L'art, especialment l'escultura, va experimentar canvis significatius. Mentre que en l'època republicana predominava el realisme extrem, durant l'Imperi la influència grega es va fer evident en els retrats dels emperadors, que eren idealitzats i representaven les virtuts d'un governant excepcional. August va ser representat de diverses maneres: com a cap militar (com en aquest cas), com a Pontifex Maximus (amb un vel, oficiant com a cap religiós), i amb toga senatorial (com a cap civil).
L'any 19 dC, August feia cinc anys que havia mort i l'havia succeït Tiberi, fill de Lívia, qui sembla estar representat a la cuirassa.
Descripció
Home descalç, vestit amb una túnica que li passa per davant de la cintura i que recull amb el braç esquerre. Porta una cuirassa i té el braç dret alçat. Sota la cama hi ha un dofí i un Cupido, que no apareixen a l'original.
Composició
Composició oberta, amb predomini de la verticalitat i una diagonal que va del peu esquerre al braç dret. Està feta per ser vista frontalment. Presenta contrapposto i la tècnica dels draps molls. S'hi observa el cànon de bellesa de Policlet. La cara, tot i ser jove, no està idealitzada com en l'escultura grega, sinó que intenta ser realista i detallista, reflectint els trets de l'emperador. L'estàtua original estava policromada.
Expressivitat
Reflecteix confiança i seguretat. El rostre, sense idealitzar, mostra realisme, especialment en els cabells.
Llum
Clarobscurs a la capa, amb la resta de l'escultura il·luminada uniformement.
Estil (Característiques de l'escultura romana)
Forta influència grega, sobretot hel·lenística, amb un gran realisme. Tot i la tendència a idealitzar la figura de l'emperador, es conservaven els trets característics. L'escultura sovint estava subordinada a l'arquitectura (relleus commemoratius, columnes, arcs triomfals). Els materials més comuns eren el bronze, la pedra i el marbre. Els romans van aportar els retrats, inspirats en el realisme etrusc, buscant la fidelitat al model. Destaquen els bustos i els retrats eqüestres.
Característiques
Barreja d'idealització grega i realisme etrusc. Eclecticisme, frontalitat, ús de materials nobles, monumentalitat i cànon de bellesa.
Antecedents
L'estatuària funerària etrusca i l'escultura grega (Dorífor de Policlet).
Influències
L'August es va convertir en model per a la representació d'altres emperadors.
Funció
Política, propagandística i estètica. Encarregada probablement per la dona d'August, glorifica l'emperador i la seva entrada a l'Olimp, exaltant-lo com a fundador i pacificador de l'Imperi.
Interpretació
August vestit de militar, descalç (perquè estava divinitzat), amb un dofí i Cupido (referència a Venus). La cuirassa mostra Tiberi rebent trofeus de la Gàl·lia i Hispania, acompanyat per la Lloba Capitolina. A la part superior, Apol·lo amb un carro; a la inferior, Diana (déus protectors d'August). Els romans volien deixar constància dels seus actes.