Anàlisi d'Aliments: Mètodes i Tècniques
Enviado por Chuletator online y clasificado en Química
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,34 KB
Dessecació en Estufa
Dessecació en estufa: Es separa i determina el residu o matèria seca després d'eliminar l'H2O per calefacció de la mostra fins a pes constant. Mètode més comú, senzill i exacte. Avantatges: Molt simple, permet l'anàlisi simultània d'un gran nombre de mostres. Inconvenients: No apte per a aliments alterats fàcilment per la temperatura, amb molt greix i compostos volàtils. Mètode: Tarar la càpsula de dessecació prèviament, pesar una quantitat de mostra adient (triturada i homogeneïtzada), dessecació en estufa a 100ºC, el temps varia amb el % d'H2O. Deixar refredar dins d'un dessecador i pesar en balança analítica. Tornar a escalfar el residu 30 minuts i refredar, repetir fins a obtenir un pes constant. Calcular el % de matèria seca.
Pretractament de Mostres
Pretractament: Objectiu: Evitar pèrdua o guany d'humitat. Qualsevol exposició de les mostres a l'atmosfera lliure ha de ser tan curta com sigui possible. Controlar la trituració i homogeneïtzació de la mostra. El grau de trituració no ha d'afavorir l'evaporació d'H2O ni l'adsorció d'H2O en el producte. Minimitzar l'escalfament durant la molta, minimitzar l'espai lliure del recipient d'emmagatzematge, conservar les mostres en condicions adients d'envasat, temperatura i humitat.
Espectroscòpia d'Infraroig Proper (NIR)
NIR: Avantatges: No destructiu, no consumeix reactius, tractament previ mínim o nul, ràpid, permet determinacions simultànies. Inconvenients: Poc sensible, calibratge car, no millora el mètode de referència, depèn de la mida de partícula i la forma física de la mostra.
Mètode de Karl Fischer (KF)
KF Columbimètric: El I2 es genera directament en la cel·la de valoració per oxidació electroquímica de I-, fins que es detecten traces d'I2 sense reaccionar. La quantitat d'I2 necessària per valorar l'aigua queda determinada pel corrent necessari per generar I2. Mostra (H2O en metanol, I-, SO2 i amina).
Mètode Volumètric
Mètode volumètric: Canvi de color en el punt final (groc a marró vermellós), el volum necessari per arribar al punt final permet quantificar l'H2O present en la mostra. Calcular els equivalents del reactiu en H2O. Mostra d'H2O en metanol.
Cromatografia Líquida d'Alta Eficàcia (HPLC)
HPLC: Fonament: Bescanvi iònic. Avantatges: Rapidesa, precisió, exactitud, no requereix derivatització prèvia. Columnes: Fase estacionària inversa C18 amb fase mòbil amb gran part d'H2O, fase estacionària normal, amino-enllaçades (fase mòbil: polaritat creixent d'acetonitril/H2O), bescanvi iònic (pH alt, grups hidroxil dels hidrats de carboni ionitzats, permet la separació de sucres mitjançant resines d'intercanvi aniònic. Combinada amb detecció electroquímica). Detecció: Índex de refracció, electroquímica PAD, UV-VIS, DAD, ELS, espectrometria de masses.
Detector Amperomètric de Polsos (PAD)
PAD: Mesura el corrent elèctric quan l'anàlit és oxidat o reduït a l'interior d'una cel·la amperomètrica amb un elèctrode de treball, un de referència i un d'auxiliar. Permet l'aplicació d'una seqüència temporal repetitiva de polsos de diferent potencial a l'elèctrode de treball. Oxidació de grups hidroxil i aldehid dels hidrats de carboni.
Determinació del Midó
Midó: Per determinar el contingut total de midó, es realitza una gelatinizació en calent amb dimetilsulfòxid. Posteriorment, es transforma el midó en D-glucosa amb enzims específics: l'alfa-amilasa hidrolitza els enllaços (1-4) dels polímers de glucosa a l'interior de les cadenes donant lloc a cadenes més curtes. L'amiloglucosidasa trenca els enllaços (1-4 i 1-6) del midó extraient unitats de glucosa. Finalment, es realitza una determinació enzimàtica de la D-glucosa. A: Insoluble B: Soluble C: Total