Anàlisi de l'Absis de Sant Climent de Taüll: Obra Mestra del Romànic

Enviado por Chuletator online y clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,62 KB

Sant Climent de Taüll

Obres pictòriques i escultòriques

  1. Presentació

    Obra culminant dels frescos de l'art romànic europeu.

  2. Dades bàsiques

    1. Autor: Anònim

    2. Títol: Absis de Sant Climent de Taüll

    3. Estil: Romànic

    4. Cronologia: 1123

    5. Tècnica pictòrica o escultòrica: Fresc i tremp sobre murs

    6. Material de suport: Paret de l'absis i el guix

    7. Mides: 6,30 m alçada, 3,94 m d'amplada i 2,26 m de profunditat

    8. Ubicació original/actual: Original: església de Sant Climent de Taüll (municipi de Taüll al Pallars Sobirà) Actual: MNAC

  3. Breu biografia

    L'artista que va pintar Sant Climent de Taüll era originari del nord d'Itàlia i va ser contractat pels comtes catalans. Sabem que també va pintar Sant Agustí a l'església de Sant Agustí de Roda d'Isàvena.

Descripció formal

  1. Iconografia

    Fa servir una estructura molt semblant a la de les esglésies bizantines.

    1r registre: Pantocràtor dins una Màndorla (forma ametllada que rodeja a Déu). Té a la mà esquerra l'Evangeli amb la frase: “Jo sóc la llum del món”. La mà dreta la té en acció de benedicció. Seu sobre un arc que representa la bòveda celeste. Hi ha els símbols de l'Alfa i l'Omega que representen el principi i el fi. Al voltant del Pantocràtor s'hi troben els tetramorfs (representacions dels 4 evangelistes). A més a més, també hi ha uns àngels querubins representats amb 4 ales.

    2n registre: Hi ha els intermediaris entre els mortals i Déu: l'església. Mare de Déu amb el Nen Jesús, Sant Joan, Sant Jaume, Sant Bartomeu i Sant Tomàs.

    3r registre: A la terra només hi ha una decoració de cortines i sanefes geomètriques.

    En l'arc triomfal hi ha representat un Agnus Dei, la mà de Déu i dues escenes: una bíblica com és Caín mata Abel i la Resurrecció de Llàtzer. A un costat hi ha Sant Climent i en l'altre Sant Corneli.

  2. Funció

    Religiosa i didàctica.

  3. Composició

    Simètrica i tancada en tot l'absis.

  4. Línies compositives

    En el primer registre són triangulars i en el segon i el tercer registre horitzontals i verticals.

  5. Recursos tècnics

    Perspectiva jeràrquica. El Déu és el més gran, després venen els sants i els homes de la terra. Utilització de colors plans (tota la superfície no distingeix ombres) amb predomini del blau. Predomini de la línia que delimita les imatges. Predominen les figures hieràtiques, verticals i simètriques.

  6. Relació amb l'entorn

    El 1123 l'artista italià pinta l'absis principal i conjuntament amb altres artistes es pinta tota l'església com era el costum en l'art romànic. Les pintures al fresc romàniques van considerar-se antiquades i fora de la funció didàctica a partir del gòtic i la majoria d'aquestes pintures van desaparèixer a l'hora de d'ampliar esglésies, de tornar-les a pintar... Les esglésies rurals romàniques no van patir aquesta destrucció sistemàtica de les pintures romàniques i sovint van ser tapades (però no destruïdes) per altars i retaules de fusta. A partir del segle XIX se'ls va tornar a donar importància i hi va haver una recuperació del romànic.

Significat de l'obra

  1. Elements propis de l'estil

    Estil romànic que reuneix totes les característiques d'altres obres romàniques.

  2. Relació forma i funció

    Les pintures estaven situades a l'absis principal i dominaven l'espai visual de l'altar i el lloc del capellà. Reforçaven les paraules en llatí que molts cops no entenien. Aquests altars van ser substituïts per retaules de fusta.

  3. Iconologia

    La proporció de les mides reflexa la importància dins la visió religiosa cristiana en què la representació de Déu i els evangelistes tenen proporcions molt més grans als altres sants de l'església. Déu està per sobre de tot.

  4. Relació època i obra

    A la vall de Boí hi ha un conjunt molt gran d'esglésies romàniques amb campanars, escultures i pintures de primer ordre actualment declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. El motiu d'aquesta concentració d'esglésies romàniques és degut al senyor feudal (Erill) de la vall. Va participar en una batalla per la conquesta de Saragossa i es va emportar un gran botí. Amb el botí va construir moltes esglésies a tots els poblets de la vall. Posteriorment hi va haver una despoblació de la vall i gràcies a això es van conservar les esglésies. No hi va haver diners per construir esglésies romàniques o barroques.

Influències i transcendència de l'obra

  1. Artesans i mestres de Sant Climent de Taüll a l'època medieval van seguir treballant i creant altres esglésies. La majoria de les esglésies romàniques catalanes van quedar pintades de manera semblant. Un cop entrat el període de l'Edat Mitjana conegut com a gòtic van ser rebutjades excepte als llocs més poc importants econòmicament. La recuperació a principis del segle XX influeix molt en el procés de reconstrucció nacional catalana anomenat Renaixença. Influència del primitivisme romànic en autors com Picasso, Tàpies...

Entradas relacionadas: