Amplitud de Moviment: Definició, Objectius i Classificacions
Enviado por Chuletator online y clasificado en Deporte y Educación Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,08 KB
Definició i conceptes relacionats amb l'amplitud de moviment
Flexibilitat: capacitat que té un cos per estirar-se, elongar-se i doblegar-se sense arribar a trencar-se. En el context esportiu es defineix com aquella qualitat que en base a la mobilitat articular, extensibilitat i elasticitat muscular permet el màxim recorregut de les articulacions en posicions diverses (Álvarez del Villar, 1985).
Elasticitat muscular: Propietat que té el múscul per tornar a la seva longitud original després de haver estat deformat per l'acció d'una força.
Mobilitat articular: és la capacitat de moviment d'una articulació.
Estirament muscular: capacitat del múscul per elongar-se en resposta a una força aplicada. A menor tensió intramuscular major facilitat per l'estirament.
Tensió muscular: resistència muscular interna en front d'una força externa.
Actualment la tendència és utilitzar el terme AMPLITUD DE MOVIMENT (ADM).
Objectius de l'entrenament de l'ADM
1. Dins d'un context totalment general com és el que es planteja en la teoria de l'entrenament es poden concretar els següents objectius:
2. Garantir la qualitat de moviment de totes les articulacions de l'esportista.
3. Garantir els graus de mobilitat específica que ens demana la pràctica esportiva (de forma dinàmica) sense risc de lesió.
4. Disminuir el to o tensió muscular facilitant els processos de recuperació muscular i augmentant el marge de seguretat en les lesions musculars i articulars.
5. Mantenir l'actitud corporal i la simetria muscular de l'esportista.
Classificacions de flexibilitat
a) Segons els factors que produeixen el moviment:
Activa: és el grau de mobilitat que una articulació pot realitzar mitjançant les contraccions musculars dels agonistes.
Passiva: és el grau de mobilitat que pot realitzar una articulació mitjançant la influència d'una força externa (per exemple l'acció d'un company, el propi pes corporal, ...)
b) En funció de la major o menor implicació amb la tècnica esportiva.
Flexibilitat general: es refereix a la mobilitat dels grans sistemes articulars. Es persegueix mantenir la mobilitat de totes les articulacions del cos. Es considera com un índex de salut general i element bàsic del procés d'entrenament.
Flexibilitat específica: garanteix determinats nivells de mobilitat articular necessaris per l'execució d'una tècnica esportiva determinada.
Factors determinants de la Flexibilitat
4.1.- Factors interns
- Mobilitat articular
- Factors tendomusculars (Propietats mecàniques i dinàmiques dels teixits tous)
- Factors neuronals (processo neurològic de tipus reflex)
- Elongació múscul – lligament
- La Força
4.1.1 Mobilitat articular
DETERMINADA / CONDICIONADA PER:
- Per L'ESTRUCTURA òssia i la seva congruència... en recorda't estructura i funció van interrelacionades... una articulació esfèrica (GH espatlla) té una funció de mobilitat en tots els plans (les articulacions solen estar connectades sinèrgicament entre estabilitat i mobilitat)
- Els receptors PROPIOCEPTIUS al teixit connectiu (CÀPSULA I LLIGAMENTS); els seus mecanoreceptors que informen dels canvis de longitud i dels canvis de tensió NOMÉS DONEN RESPOSTA ALS EXTREMS (SÓN UN MECANISME DE CONTROL EXTREM ENFRONT UNA LESIÓ .... NO DONEN FEEDBACK CONTINUAT AL S.N.. ENTRADA AFERENT!!!)
- Així, doncs, el teixit connectiu o tou, només condiciona l'ADM per les seves característiques estructurals (capacitat de tolerar forces compressives o tensils i deformar-se) L'ÚNIC PROTAGONISTA, DONCS, ÉS EL MÚSCUL (O LA FORÇA EXTERNA/GRAVETAT) QUE GENERA L'ESCORÇAMENT I EL S.N (CONTROL) QUE SEGONS VALORI (ENTRADA AFERENT) PERMETRÀ L'ELONGACIÓ DE L'ANTAGONISTA.